Ebédidőben

Kell bútorgyár? Veszek neked!

Megyesi Gusztáv
2016. 03. 17. · Hócipő 2016/06
Azt mondja az előkelő belvárosi étterem pincére, hogy nem panaszkodhatnak. Amióta Polt Péter a főügyész, háromszázhúsz politikai jellegű korrupciós följelentés érkezett az ügyészségre, ami annyit tesz, hogy ha az évi rendes szabadságot nem számítjuk, az év minden napjára jut egy legfőbb ügyészi munkaebéd az épp aktuális följelentettel.

Ezért már eleve nem érti a pincér, miért lett abból sajtószenzáció, hogy miután többen feljelentést tettek Matolcsy György ellen a jegybanki alapítványok ügyében, melynek során az elnök mintegy 250 milliárd forint közpénzt helyezett el a bank különféle alapítványaiban, Kósa Lajos szép közgazdasági definíciója szerint megszüntetve így a közpénz közpénz jellegét, szóval, hogy akkor egy ilyen kényes helyzetben a főügyész és a jegybankelnök együtt ebédel egy belvárosi étteremben.

Magyarországon régi szokás, hogy amikor valakit följelentenek, akkor az illetőt meghívja ebédelni a területileg illetékes rendőrkapitány vagy az ügyész, nehogy azt higgye a följelentett, hogy most már akkor az egész világ ellene van; egy üveg bor mellett aztán általában mentálisan rendbe is jön. Ismerünk olyan politikai és gazdasági szélhámost, aki már előre három évre be van táblázva ebédileg, annyian jelentik fel folyamatosan.

Ám lehet, hogy korrigálnunk kell az eddigieket. A pincér ugyanis nem hallotta pontosan, hogy miről beszélget a legfőbb ügyész és a jegybankelnök. Elképzelhető, hogy a Fradit szidták, hogy teljesen le­ereszt a bajnokság végére, vagy a klímaváltozás veszélyeiről elmélkedtek, sőt még annak is van esélye, hogy Matolcsy nem mint följelentett, hanem mint följelentő vett részt az ebéden, hiszen maga is gyakran adózik a följelentés örömeinek.

– Hogy tetszett a legutóbbi följelentésem, Péter? ‒ kérdi a jegybankelnök. ‒ Hát, a múltkori frappánsabb volt, most mintha fáradt lettél volna kicsit ‒ feleli a főügyész.

A kenyereslány viszont azt mondja, rémlik neki, hogy a Mariann szót hallotta többször is elhangozni. Akkor pedig családi ügyről beszélgettek. Mariann speciel a főügyész felesége, aki éppen Matolcsy jegybankjában dolgozik ügyvezetőként, s valószínűleg jól, mert amikor kinevezték ügyvezetőnek, mindjárt kétmillió forint fizetésemelést kapott, így visz most haza ötmilliót. Sajnos a pikolófiú nem erősítette meg a hírt, mert új palackért küldték el, de nagy valószínűséggel arról folyt a diskurzus, hogy vajon Mariann hazaadja-e rendesen a cafeteriát is Polt Péternek, vagy a párna alá dugja, hogy aztán abból vegyen majd karácsonykor a férjének zoknit, alsónadrágot, s jó meleg flanelinget. Bocsánatos bűn.

Efféle munkaebédeken (amely a főügyészségi tájékoztatás szerint előre be volt tervezve) a család vissza-visszatérő téma. ‒ Mi van a gyerekkel? ‒ kérdik egymástól az ebédelő felek. Ami bizony Matolcsy számára mostanában kényes téma. Amint azt a Magyar Nemzet online kiadása épp a napokban közölte, „a Matolcsy György unokatestvérének tulajdonában lévő Növekedési Hitelbank kölcsönével tudta megvásárolni a jegybankelnök fiának cége a Balaton Bútor Kft.-t.” A csaknem egymilliárd forint árbevételt produkáló bútorgyárnak úgy lett Matolcsy György fia a tulajdonosa és ügyvezetője, hogy a család egy nap hajókázni indult Balatonakarattyáról. Azért onnan, mert itt polgármester Matolcsyné, aminek eredményeként a jegybank kilencszázmillióért vásárolt magának üdülőt a településen. Megkerestük a luxusjacht kapitányát, aki elmondta, hogy amikor az északi part felé tartottak, Matolcsy fia, Ádám, a feltámadó szélbe szippantva azt kérdezte édesapjától. ‒ Honnét jön ez a jó kis fűrészpor-szag, édesapám? ‒ A Balaton Bútorgyárból ‒ felelte Matolcsy Ádám édesapja, Matolcsy György, majd a fiához fordult: – Akarod?

– Úgy emlékszem, hogy bútorgyáram még nincs – felelte a fiú, majd apja fürdőnadrágjának zsebére mutatott: – De hát nincs nálad egy lyukas egymilliárd se. – Ekkor Szemerey Tamás, Matolcsy György unokatestvére, Matolcsy Ádám nagybátyja azt mondta: – Oda se neki. Adok én nektek a bankomból. – Tenyérbe csapás tenyérbe csapást követett, s estére a bútorgyár Matolcsy György fiáé, Ádámé lett.

Ezen még Polt Péter is jót nevetett. A munkaebéden ugyanis nem szokás kellemetlen témával zavarni a gasztronómiai élvezeteket. Egyszer véletlenül ugyanebben az étteremben ebédelt Nyikos László, a jegybank felügyelőbizottságának egyetlen ellenzéki tagja. Oda akart ülni Polt főügyész asztalához, ám minthogy őt nem jelentette föl senki, nem volt joga odaülni, így hát a főügyész a mai napig nem tud arról, hogy a jegybank hogyan okozott hárommilliárd forint kárt a köznek azzal, hogy a piaci árnál jóval drágábban vásárolta meg az Eiffel Palace luxusirodaházat.

Az asztalfoglalás szerint a jövő héten a legfőbb ügyész éppen annak a Cipruson bejegyzett offshore cégnek a tulajdonosával ebédel, aki a piaci ár másfélszereséért adta el a Nemzeti Banknak az Eiffel Palace luxus-irodaházat. Majd ugyanez a tulajdonos a napokban pont akkora osztalékot, hárommilliárd forintot vett ki a cégétől, mint amennyivel drágábban vette meg tőle Matolcsy bankja az ingatlant.

A 444.hu szerint egyébként az adásvételi szerződést nem másnak, mint Trócsányi László igazságügyi miniszternek az ügyvédi irodája készítette el. A miniszter, úgy is, mint a törvényesség egyik őre, tizenkét fogásos munkaebédre várja mindazokat, akiknek végleg elegük van már Magyarországon a legfelsőbb körökig nyúló korrupciós ügyekből.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/13  •  VI. 19. – VII. 2.
Para-Kovács Imre: a liberális demokrácia legnagyobb ellensége a liberális demokrácia Váncsa István: Európa helyett Putyin ánuszát választottuk, de folyton kacsingatunk a lyukon kifelé Smuzewitz Ilona: Kitört a világbéke, a magyar emberek mentették meg a világot! Farkasházy Tivadar a főpolgármesterség és az Amatőr Biciklisták Szövetségének összekeveréséről Havas Henrik a karmelita erkélyén szalonnázott Orbánnal, a többieknek meghagyták a zöldhagymát Dési János: Hogyan hat az atomháborúra, hogy polgármester maradt, akinek a felesége átesett a vak komondoron? Verebes István újabb örkényiádái Selmeczi Tibor: Minden háború utáni békének az a célja, hogy megalapozza a következő háborút A Heti Kamu megtudta: Szentkirályi Alexandra nyerte az újraszámlálást, az LMP színeiben induló fideszes közlekedéspolitikai szakember pedig a felcsúti kisvasúton lesz masiniszta
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.