Zsebtévé és zsebkultúra

Para-Kovács Imre
2015. 12. 09. · Hócipő 2015/25
Hiszünk a szeretet és az összefogás erejében. Főleg így karácsony táján, mert ilyenkor ha valami tényleg fontos, az a szeretet és az összefogás. Meg az erő. És minek lenne nagyobb ereje, mint a kultúrának, annak a sokszínű, életerős és egyedi kultúrának, ami a legsötétebb sztálinizmus és a legunalmasabb kádárizmus alatt is virágzott, nem beszélve a demokrácia kitöréséről, amikor szintén.

A kultúra irányítása nehéz állami feladat, mert a mezőgazdaság élére ki lehet nevezni egy szelíd tekintetű lábasjószágot, a külkereskedelmet pátyolgathatja egy retardált csoffadék, de a kultúra nem viseli el az ilyen jellegű pártmegbízottakat, hanem egyszerűen kiröhögi, és létezik tovább függetlenül és irányítatlanul. Ez neki a jellemzője.

A megoldás egyszerű: meg kell határozni, hogy mától mi a kultúra és mi nem, ilyeténképpen már sokkal egyszerűbb a hatalmat gyakorolni. Magyarországon például 2010-től kultúra a kaszinó, a kereskedelmi tévé, a gyémántgyűrűbolt és az Orbán Viktor évértékelő beszéd. Nem azt mondom, hogy ez is kultúra, hanem azt, hogy csak ez. Kész. Feladat megoldva.

Természetesen vannak kivételek, és lehet kultúra például a színház, ha a színigazgató a miniszterelnök farpofái között tölti minden szabadidejét, és besegít a kampányba, nos, ilyen esetben az a színház kultúrának számít, addig, ameddig.

Ha a fenti feltételeknek megfelel, lehet kultúra a könyv, a film, a néptánc vagy a zene is, de fontos hangsúlyozni, hogy ezek csak kivételes és ideiglenes besorolások, mert alapból egyik műfaj sem a kultúra része. Ha például Fazekas Sándor, nagyszerű mezőgazdasági miniszterünk úgy határozna, hogy verseskötetet ad ki, mivel vidéki kirándulásai közepette rengeteg élvezetes és maradandó rímpár jutott eszébe, akkor az a kötet kultúra lesz, de ha Fazekas Sándor, a fékezhetetlen agyvelejű miniszter ráébred, hogy itt bizony lopják a földet, és ezt szóvá is teszi, akkor a verseskötete már nem kultúra többé.

Ugyanez a helyzet, ha Tállai András CD-t készít, felesleges is felsorolnom név szerint mindenkit, aki kultúrát teremthet ebben az országban, elég csak megnézni a Fidesz fizetési listáját.

A kultúra két ikertornyát azonban feltétlenül meg kell említeni. Fekete György és Andy Vajna mondja meg szeretett hazánkban, hogy mi a kultúra, és mindketten korrekt fizetést kapnak ezért. Fekete György például milliárdokból kutatja, hogy mit kellene milliárdokból kutatni, Andy Vajna pedig szigorúan ellenőrzi magát, minden este visszanézi a kaszinók kameráinak felvételeit, nehogy az alkalmazottak lopjanak. Tőle. Persze arra is figyel, nehogy megkárosítsa az országot, és ha esetleg rajtakapja magát, hogy túl sokat keres, méltányos bírságot szab ki magára, amit haladéktalanul odaad a Felcsúti Puskás Akadémiának. Szerencsére erre még nem került sor.

A Saul fia eközben megnyerte Cannes-ban a zsűri nagydíját, és azóta is elég szépen termel világszerte, úgyhogy hamarosan ki fog derülni, hogy Andy Vajna volt a producer és Fekete György a rendező, bár ezzel valószínűleg megvárják az Oscar-díj-gálát.

Addig Vajna Tímea megnyitotta butikját, mert a tétlenség sok gonosz dolog szülőanyja és apja, így aztán nem tétlenkedik, és megpróbálja feljavítani a magyar nők ízlését, mert a magyar nők azért nem vesznek (kapnak) gyémántot, mert rossz az ízlésük és a pasijaik bunkók. Valamilyen isteni sugallat úgy hozta, hogy különösen fogékony vagyok a szép dolgokra – nyilatkozta Tímea a megnyitón, és sem az egyházak, sem a hívők nem tiltakoztak, tehát igaz lehet az állítás.

Meglehetősen bőbeszédű istent fogott ki magának a Vajna család, mert a következő sugallat a TV2 megvásárlása volt, amit el kellett happolni, az – immár – gonosz Simicska Lajos elől, és lapzártánk pillanatában is tart a meccs, bár nem kell mokkáskanalakkal kidekorált Faragó Ricsinek lennünk ahhoz, hogy megtippeljük a végeredményt: a kormány alaptörvényt módosít, és az új szöveg már tartalmazni fogja, hogy a TV2-t csak olyan ember veheti meg, akinek a feleségének gyémántbutikja van, ÉS készített Rambo című filmet.

Szerintem, működni fog.

Kár, hogy nem Fekete György tervezi az eljegyzési gyűrűket és a TV2 új arculatát, mert akkor olyan lenne ez a búvalbaszott ország, mint valami albán maffiózók által főhadiszállásnak kinevezett SZOT-üdülő valahol Balatonmackó-alsó és Balatonmackó-felső között.

Az RTL Klub ezentúl nem hallgathatja meg Orbán Viktor beszédeit, mert Kövér Lászlónak emésztési panaszai vannak, a köztévé viszont elindíthatja az M47 nevet viselő, urdu nyelven sugárzó hírcsatornáját, mert a nagyvonalú állam kifizeti adósságait. A mi pénzünkből. Az M1, M3 és az M4 olyan nézettségeket produkál mindeközben, mint a hetvenes években a Diósgyőri VTK stadionjában működő kertmozi. Lassan több embert néz a köztévé, mint viszont.

A Klubrádió viszont kihúzta fejét a hurokból, mert beszállt az üzemeltetésbe a Brit Média (amit a híresztelések ellenére sem brit tudósok alapítottak, de még csak nem is Soros György), ami a 168 Órát is megvásárolta. Utóbbiban többségi tulajdonosok lettek.

Így mennek itt a dolgok.

Végezetül nem állhatom meg, hogy ne idézzem miniszterelnökünk 2007-ben elhangzott szép szavait: „a kormánypolitika lényege nem az, hogy a kormány megpróbál jó döntéseket hozni, és utána megvédeni azokat az erkölcsi és szakmai szempontokat, amelyek alapján döntött, hanem az, hogy folyamatos attak alatt tartsa politikai ellenfelét. Ezt tanította Göbbels és Sztálin: legjobb, ha nincs ellenzék, ha van, egyfolytában nyomás alatt tartandó”.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/11  •  V. 22. – VI. 4.
Para-Kovács Imre: mi járhatott a fékezhetetlen agyvelejű külügyér, Szijjártó fejében, amikor kiderült, hogy az oroszok már nem csak a spájzban vannak? Smuzewitz Ilona: azért sújtotta egyedül a magyar embereket a háborús infláció, mert a magyar kormány békepárti Váncsa István a magyarok fehérneműjében kutakodó Putyinról Farkasházy Tivadar: nade mit keresett egyszerre Budapesten Ahmedinezsád és Hszi Cin-ping, akinek annyira zárt volt a programja, hogy még összerakni sem lehetett? Havas Henrik fültanúja volt, milyen mestertervvel akarja Orbán Viktor magunk mögött tartani Bulgáriát Lendvai Ildikó Orbán titkoskampányáról, amit Orbán üres utcákon tart Dési János: Vajon elhiszi-e Mészáros Lőrinc, hogy a nála parkoló ezermilliárd az övé? Verebes István újabb Örkényiádái Selmeczi Tibor a mosoly országáról (Kína) és a kész röhejről (Magyarország) A Heti Kamu megtudta, pirossapkás kínai önkéntesek segítik majd a margitszigeti Békemenetet is.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.