Alapcső

Megyesi Gusztáv
2014. 08. 06. · Hócipő 2014/16
Most, hogy a kormány lapja rászállt a kormányfő egyik kedvenc emberére, Seszták Miklós fejlesztési miniszterre, sőt a lemondását követeli, föl kell tennünk egy igen fontos kérdést: mi lehet az oka annak, hogy a miniszterelnök ennyire ragaszkodik miniszteréhez.

Tudni kell, hogy éppen egy hónappal ezelőtt a kormányfő Kisvárdán járt egy baromfifeldolgozó üzemet átadni, s a hivatalos program után szigorúan magánemberként meglátogatta Seszták miniszter és felesége új kávézóját, ahol igen jól érezte magát. Amint arról az Index kitűnő újságírója, Spirk József beszámolt, a kávézó Kisvárda központjában, a Somogyi utca 1. szám alatt nyílt meg, ott, ahol a Fidesz egykori irodája is üzemelt, s ez volt az a hely, ahol „tucatszám működtek gyanús vállalkozások, amelyeket adótartozásuk és szabálytalan működésük miatt szüntetett meg néhány év után a bíróság”. Jellemző, hogy az épületet már tíz évvel ezelőtt cégtemetőnek hívták a helyiek, ami azért igazságtalan, mert kicsivel odébb, „a Litki úton és a Gagarin utca egy-egy házában összesen 700 olyan céget jegyeztek be orosz és ukrán állampolgárok neve alatt, amelyek aztán egyáltalán nem fizettek helyi iparűzési adót; a cégek alapításában 2001 és 2013 között ügyvédként maga Seszták Miklós is részt vett”.

Plusz Seszták egykori offshore-gyanús cégei, amiről a kormány napilapja írt, plusz a Seszták autószalonjának kibumlizott vissza nem térintendő uniós támogatás, plusz az ügyvédi etika többrendbeli megsértése, és sorolhatnók még a pluszokat, ám ezúttal nem szörnyülködés végett idézzük fel a Seszták-ügyeket, épp ellenkezőleg. Mi csupán elismerésünket akarjuk kifejezésre juttatni, mert meggyőződésünk, hogy a jogszabályok Szküllái és Kharübdiszei között lavírozni, hétszáz, ismételjük, hétszáz céget létrehozni, ez bámulatos produktum.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy Seszták miniszter a vádakra mindig intellektuális válaszokat ad, példának okáért, bármit kérdeznek is a volt cégeiről, mindig elmondja, hogy a reklámadó és a rezsicsökkentés miatt támadják őt, minthogy ezekkel az intézkedésekkel a kormány sérti egyesek pénzügyi érdekeit, de ne féljen senki, ő maga meg fogja tenni a szükséges és elégséges lépéseket.

Mindez természetesen önmagában még nagyon kevés volna ahhoz, hogy valaki a kormányfő kedvencévé váljék, hiszen a miniszterelnök körül csak úgy hemzsegnek a hasonló előéletű, a korrupciót életvitelnek felfogó, és napi huszonnégy órában gyakorló káderek; Seszták miniszternek tehát nyilván egészen különleges szellemi képességekkel kell rendelkeznie. Ennek remek bizonyítéka a legutóbbi hétvégén elmondott beszéde, amivel Nyírbogát lakosságát örvendeztette meg egy alapcsőletétel alkalmából:

„Nem akarok nagyon ömlengős lenni, és ráadásul még messze is a kampány, de azt kell hogy mondjam, hogy amikor erre járok, és mostanában voltam egypárszor, mert amikor a miniszterelnök úr itt volt Gellén, nekem is volt szerencsém itt eljönni, ráadásul amikor Tason Lacit ugye elhívtam a csatába, itt mentem át Nyír­adony felé, és még egy dolgot elárulok az itt lévőknek, hogy a mai nap reggel hívott Orbán Viktor, és kérdezte, hogy mit csinálok ma délután.

Hű, mondtam, oda a nyírbogáti utam, mert amikor ezt mondja, akkor mindig valahol találkozni kell vele. És akkor mondom neki, hogy miniszterelnök úr, természetesen az elsőség a te kérésed, de hát én tervezem Nyírbogátra jönni, átadni... vagy letenni az alapcsövet. Azt mondja, hogy akkor el ne induljak őfelé, jöjjek csak mindig és közelebb erre. Üdvözöl is benneteket, mondta, hogy adjam át az üzenetét. Majd személyesen is meg fogom ezt tenni, hogy ti viszontüzenitek a köszöntést.

És köszönöm, mert nagyon nagy szeretettel emlegeti ezt a térséget, települést, tehát azt kell hogy mondjam, hogy amikor átjövök itt, ezen a településen, akkor mindig egy kicsit, habár szabolcsi vagyok meg lokálpatrióta is…, sok kötődésem ehhez a térséghez nem volt, és most mégis egy picit otthon érzem magam, hogy érzem, itt történik valami.

És hogy azért is örülök, hogy itt van például Seszták Oszkár elnök úr, majdnem azt mondtam, Seszták Oszi barátom, de tényleg így van, köszönjük ezt a tapsot, mert azt gondolom, hogy megérdemli. Ilyenkor szokott jönni, hogy bezzeg Seszták, és már lám, nem, nem. De csak névrokonok vagyunk, de azért boldogan vállaljuk, sőt még többet is vállalnánk, mint a megye, mint Nyírbogát jó úton halad. Na most, megtanították, édesapám, aki szegény huszonöt éve halt meg, hogy fiam, a jó útról ne térj le. Érezzék azt, hogy a környék, a megye, a település jó úton halad, akik meg nem jó úton járnak, tudnék mutatni olyan városokra itt a környéken, akik meg nem a jó úton haladnak, azok érezzék meg a jövő szavát, várjuk őket is a jó útra.”

Túl azon, hogy alapcsövet így még nem tettek le sehol a világon, ez a beszéd, amit óriási ováció fogadott a helyi vezetők részéről, nyilván alapjaiban változtatja meg az embereknek nemcsak az alapcsövekhez, de a miniszterekhez való viszonyát is. Igaz, a különféle portálok és blogbejegyzések inkább azon vitatkoznak, hogy Seszták miniszter alkoholos befolyásoltság alatt mondta el beszédét, vagy előtte csak szimplán ragasztózott. A magunk részéről egyik változatban sem hiszünk, meggyőződésünk, hogy Seszták miniszter a benne szunnyadó szellemi erők teljes mozgósításával, színjózanon mondta el üzenetét a nyírbogátiaknak és a világnak, egyszersmind választ adva arra a kérdésre is, hogy miért egyik kedvence ő a nemzet örökös miniszterelnökének.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2020/19  •  IX. 9. – IX. 22.
SZÁJMASZK HELYETT AGYMASZKOT VETTEK! PETIPOLY avagy KÜLGAZDÁLKODJ OKOSAN: Kiszedhető kétoldalas társasjáték, amelyet visszafelé kell játszani! Para-Kovács Imre: a hatalom mindig a nyakunkon térdel, és azt ordítja, hogy csak a párbeszédnek és a higgadt vitának van értelme Farkasházy Tivadar elképzelte, ahogy egy macedón bróker, egy belarusz traktoros, egy magyar böllér és egy orosz hússaláta egy asztalhoz ül Smuzewitz Ilona megtudta, Szijjártó nem alszik, mert az élete 100%-át tölti munkával Bartus László: Trump csodafegyvere Dési János: hogyan lesz a zsidó házinyúlból veszedelmes ragadozó Avar János szerint egyre szórakoztatóbb, ahogy az új pártállam szakértői szajkózzák, hogy ők a világért sem csinálják azt, amit éppen csinálnak Bakács Tibor Settenkedő stadiont árverez A Heti Kamu beszámolója, hogyan töltötték a karantént egy adriai luxusjachton a kormánytagok 8 oldal Vidnyánszkí és SZFE / még 4 oldal Bödőcs
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
PARTNEREINK


GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.