Vákuum

Para-Kovács Imre
2015. 04. 01. · Hócipő 2015/07
Az aranyláz idején senkitől sem kértek aranyásó-igazolványt, mindenki mehetett a hegynek, nem voltak szabályok, elvárások vagy dresszkód, csak a hatalmas vákuum, ami mindenkit beszippantott, aki a közelben tartózkodott, éhes volt, szegény, optimista vagy pesszimista, mentek, mint a hangyák az emberek az arany után, és aztán vagy találtak kincset, vagy nem. Mint minden ilyen esetben, sokkal többen voltak, akik ugyanolyan szegényen és éhesen jöttek le a hegyről, ahogy felmentek oda, de optimizmusuk némileg csökkent. A csúcson kevés a hely.

A Nemzeti Együttműködés Aranyláza sokkal kifinomultabb és biztonságosabb, nincs túlságosan hideg, viszont van garantált kincs: ha hajlandó vagy együttműködni, sejtszinten szolgálni a hatalmat, akkor nem hiába forgatod az ásót, lesz aranyrög, trafik, földbérlet, tévés állás, tisztség, amit betölthetsz. Csak a vákuum ugyanaz, a leküzdhetetlen vonzerő, a húzás, ami erősebb a gravitációnál, és viszi az embereket a köztelevízióba, gazdaságba, politikába és kereskedelembe.

Amikor Kövér Doktor Kövér átírta a telefonos noteszeket, rendkívül azsúrozott és csipkékkel ellátott agyában egy olyan új világ képe rajzolódott ki, amiben nincsenek szocialista, volt szocialista és szocialistaszimpatizáns embe­rek, de főleg szakemberek, és az emberiség nagy átkának, a korlátozott élethossznak köszönhetően hamarosan csak és kizárólag fideszes emberek és szakemberek fognak élni ebben az országban, mert nem születnek új baloldaliak, csak nemzetben és népben gondolkodó, Orbán Viktorban a megváltót látó csodálatos csecsemők, akik felnőve átveszik az irányítást.

Ebben – de kizárólag ebben – az esetben működött volna a nagy terv, a gazdaság, az egészségügy, a köztelevízió és a külpolitika, bár utóbbihoz az is kellett volna, hogy ez a trend a világ más részein is uralkodóvá váljon.

Tényleg klassz lett volna, a fideszes orvos mosolyogva műti a fideszes beteget, a fideszes szakértő a fideszes tévében elmagyarázza a fideszes nézőknek, hogy miért jó a Fidesz, nem beszélve a Kínai Népköztársaság fideszes első titkáráról, aki fogadja a fideszes külügyminiszterünket.

De a mocskos baloldaliak és liberálisok nem hajlandók kihalni, legalábbis nem abban az ütemben, ami szükségeltetne a szárba szökkenéshez, így aztán az a furcsa helyzet állt elő, hogy nincs elegendő szakképzett fideszes az ország irányításához, a gazdaság fellendítéséhez, az egészségügy működtetéséhez és a köztelevízió zökkenőmentes üzemeltetéséhez, viszont a kudarc beismerése lenne, ha visszahívnák azokat, akik értenek hozzá, de nem Orbán Viktor farpofái között képzelik el a mennyországot.

Így aztán marad nekünk Szijjártó Péter.

Amikor belendült a „fideszes leszel vagy szegény” kormányprogram, természetesen rengetegen jelentkeztek, köztük orvosok, közgazdászok, televíziós személyiségek és könnyűzenei előadók, azonban ezek minősége nem érte el a szolid átlagot, így a fideszes tévé gyöngébb volt, mint a tévé, a fideszes irodalom meg sem közelítette az irodalmat, az egészségügy, közgazdaság és külpolitika pedig belefulladt saját tanácstalanságába, hiába akadtak eleinte komoly szakemberek is, akik elhitték, hogy nincs fideszes egészségügy és szocialista egészségügy, hamarosan be kellett látniuk, hogy de. Van. Az Aspirin gyógyítja a rákot, ha Orbán Viktor úgy akarja. Meg a homoktövis. A homeopátia nem, mert az olyan buzis, de a sámándob igen.

Az eredményeket ismerjük, de sehol sem olyan látványos ez, mint a köztelevízióban, ahol a szemünk előtt égnek porrá a lelkes, de tökéletesen alkalmatlan rendezők, műsorvezetők és szerkesztők, hiszen itt nyilvánvaló és azonnali a kudarc, ellentétben a fentebb felsoroltakkal.

A fideszes orvos semmivel sem jobb, mint a fideszes bemondó.

A betegek jelentős része azonban meggyógyul magától, viszont a híradó nem készül el, ilyeténképpen még hónapokig lesz min röhögnünk, mielőtt bezárják az egészet arra hivatkozva, hogy takarékoskodni kell az emberek pénzével.

A vákuum szele összegyűjti a szemetet, a Nemzeti Aranyláz megjutalmazza a leggyorsabbakat, talán még győztesen is kijöhetnek az egészből, amennyiben elég rövid idő alatt sikerül elég sokat lopniuk, és nem a Questorra bízták a pénzüket. Akik műkörmösként nagygazdák lettek, képesítés nélkül műtenek, vagy nyolc általánossal kötvényeket bocsátanak ki, nos, ők vállaltak némi kockázatot, de a többiek szinte semmit, hiszen ki vonná felelősségre Matolcsy Györgyöt, Szijjártó Pétert, esetleg Orbán „a keményen dolgozó kisemberek érdekében bennfentesen kereskedő” Viktort egy esetleges változás után?

(Költői kérdés volt, kérem, ne válaszoljanak.)
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/24  •  XI. 17. – XI. 30.
HÓCIPŐ-FILM: MEGFXJTUK
AVAGY MIT FŐZÖTT KI LÉVAI ANIKÓ A BOSZORKÁNYKONYHÁJÁBAN? • LÉVAI ANIKÓ SZEREPÉBEN: LÉVAI ANIKÓ!
Para-Kovács Imre a Fidesz-kongresszuson tapasztaltakról, avagy a munkaalapú társadalomról, a Caliber RM 019 Tourbillon Celtic Knot óráról és a vidék megtartó erejéről Farkasházy Tivadar kísérletet tesz a paripahaciendás tüntetésszámláló megfejtésére Bartus László: Viktor, Lőrinc és a nőügyek Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy miért nem szerepel Márki-Zay az ElkXrtukban, mikor ő patkolta a kardlapozós lovakat Verebes István: Ugyan kérem, hol vagyunk már attól, hogy felháborodjunk? Dési János: Előbb olvass, utána kukázz, fordítva baj lehet belőle Avar János szerint jó dolog, ha egy ország kultúrpolitikai kulcsposztján olyasvalaki ül, aki a kultúránál csak annak művelőit utálja jobban Trunkó Barnabás megfejtette, csak úgy jöhetett ki 30 millióból a Fidesz frakcióülése, ha megint Németh Szilárd főzött A Heti Kamu megtudta, az Alkotmánybíróság szerint lehet népszavazást tartani Demeter Szilárd agyátalakító műtétjéről A háttérhatalom előretolt bástyái: Para a Népszava hétköznapilapnál Az Orbán-rendszer legnagyobb hazugságai – XXII. rész: Na, heló krumplik, avagy az ezermilliárdos nyugdíjcsökkentés
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.