Tapasz

Farkasházy Tivadar
2008. 07. 30. · Hócipő 2008/16
Naponta mutatják a csepeli csónakház dicsőségtábláját, rajta két világbajnok, s két edző, egyikük, Séra Miklós tavaly halt meg. Csépai doktort húsz éve ismertem meg, világbajnoki ezüstérmes kenus volt, közel a két méterhez, minden lány megfordult utána, a térdem szakadt be, mosolyogva legyintett, nekem így is jó lesz, felesleges operálni, ha találkoztunk, már messziről intettem, hogy még mindig igaza van. Tavaly hiába kerestem a Sportkórház folyosóján, amikor a nevét említettem, elfehéredtek az arcok, ott halt meg egy pillanat alatt.

Tíz éve a Napkeltében kellett kérdezgetnem két kenust, olimpiai bajnokok, tízszeres világverők voltak, s botcsinálta riporterként kitaláltam valamit, hátha az ötlet pótolja a tudást. Jól leszúrtam őket, hogy nem viszik semmire, folyton kikapnak, sehol egy elsőség. Zavartan mentegetőztek, szponzoruk viszont rögvest kilátásba helyezte, hogy azonnal megszünteti rovatát a Hócipőben, hiába magyaráztam, hogy vicc volt, senki sem fogja komolyan venni, hiszen eredményeik önmagukért beszélnek. Sok év múlva jöttem rá, hogy igaza volt, Kolonics ugyanis sosem fényezte magát, tizenötszörös világbajnokként és kétszeres olimpiai bajnokként is úgy járt a világban, mint egy nyeretlen kétéves. Termetre is mindennek nézte az ember, csak kenusnak nem, az óriás Pulai más tészta volt, már messziről egy görög istennek látszott.

Kétezer szilveszterén az egyik csatornán a friss olimpiai bajnokoknak kellett mindenféle kunsztot csinálni, nekem kellett rábeszélnem őket, hogy ráadásul ingyen is tegyék. Miközben mindenki ilyenkor próbál egy kis pénzt keresni a dicsőséghez. A kajakosok és kenusok gumimatracokon lapátolva próbáltak Erős Antónia nyomába eredni, persze Kolót vettem rá elsőnek, hogy a többieknél már hivatkozhassak rá. Tarjánban aztán focizhattam is vele, szerintem azt sem tudta, hogy mi a fault.


Hócipő - 2001. január 10.

Apró kis dolgok ezek egy nagy emberről, aki sosem előzött meg senkit, csak a versenyben. Most mindenki a perceket méri, vádol és visszavádol, rémüldözik azon, hogy GPS-szel sem rendelkezik a mentőszolgálat, találomra küldözgetik a kocsikat, s a kórházak ősrégi módszerekkel vizsgálják azokat, akik ott kezdik a hajrát, ahol más már elájulna. Semmi sem fogja feltámasztani, és a halál sosem kap értelmet. De talán az is hozzájárul az emlékéhez, ha végre szembenézünk önmagunkkal, a rémes egészségügyi vitával, a felesleges népszavazással, a Sportkórház bezárásának őrületes tervével, s végre elkezdünk törődni a lényeggel, egyre fogyó életünkkel.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.