Gabba Gabba Hey!

Para-Kovács Imre
2014. 07. 23. · Hócipő 2014/15
Meghalt a leghíresebb magyar zenész, aki egyedüliként bekerült a Rock Dicsőségcsarnokába, aki az első punklemezen dobolt, aki kitalálta a legendás hey ho, let’s go! csatakiáltást, Erdélyi Tamás, alias Tommy Ramone.

A nyolcvanas évek elején, amikor először hallottam a Ramones dupla koncertlemezét, azonnal tudtam, hogy innen már nem megyek sehova, zenei ízlésem ezennel kiforrott, és ha egész hátralévő életemben a Blitzkrieg punkot kell hallgatnom, akkor sem fogom megunni.

Sáfrány Béla volt akkoriban a haverom, együtt lógtunk, de a zenei ízlésünk nem nagyon egyezett, mert a Queenért volt oda, hosszan alkudozott a sarki trafikossal (szocialista dohányboltos) a falon látható Queen-poszterre, de a trafikos hajthatatlan volt, nem akarta eladni. We will rock you.

Amikor meghallgatta a dupla Ramones-lemezt, csak annyit mondott, hogy jó-jó, de hogyan lehet lenyomni egy másfél órás koncertet egyetlen gitárszóló nélkül. A nyolcvanas évek a gitárszólók évtizede volt, a hetvenes pedig a dobszólóké, emlékszem, akkoriban még simán felraktak a lemezre egy ötperces dobszólót, mert az emberek nem a liftben hallgatták a lemezeket, hanem otthon vagy buliban, ahol kifejezetten menő volt az ilyesmi. Engem, mondjuk, most sem zavar.

Safi tehát kicsit fanyalgott, de én el voltam ragadtatva, nemsokára beszereztem a Stranglers első három lemezét, és a Ramones addigi összest, persze nem bakeliten, mert olyasmi nem volt Miskolcon, hanem kazettán, konkrétan kazettára vettem fel (mikrofonnal!) a haverom szalagos magnójáról, és a felvétel alatt végig csöndben kellett lenni, nehogy behallatszódjon a zaj a felvételbe.

Nem létezett ennél jobb minőség számomra, de tényleg, nem is érzékeltem, hogy rossz lenne, csak élveztem. Akkoriban még nem vájták a fület.

Erdélyi Tamás 1949-ben született Budapesten, családja 56 után úgy döntött, hogy nem várja be, amíg a szocializmus nevű kísérlet kiforrja magát, és az Egyesült Államokba emigrált. A holokausztot úgy sikerült túlélniük, hogy a szomszédok bújtatták őket, nyilván nem akarták még egyszer megkísérteni a szerencséjüket, ahogy azt egyébként Kabos László sem tette, amikor egy Ausztráliában tett körutazás, hakni során kedvesen invitálta őt az egykori nyilas parancsnok vacsorára, de ő csak annyit válaszolt, hogy ha egyszer már megúsztam, most nem fogom kísérteni a sorsot.

Erdélyi Forest Hillben (New York) nőtt fel, ott találkozott kamaszként a többi Ramone-nal, akik szintén nem Ramone-nak születtek, csak így viccesebb lett a zenekar, amiben mindenkit Ramone-nak hívtak, mintha testvérek lennének. Ez a név egyébként onnan jött, hogy Paul McCartney általában Paul Ramon néven jelentkezett be a szállodákba. Vagy nem.

A Ramones tagjai rosszéletű punkok voltak, amikor még a punk kifejezés egyértelműen olyan fiatalkorú drogos férfiprostituáltat jelentett, aki egy adag heroinért idősebb és jól szituált úriemberek kedvére tesz egy autó anyósülésén. Azok a hetvenes évek. Dobszólók és heroin.

Ekkoriban pörgött fel a CBGB nevű klub New Yorkban, itt szóltak a legjobb zenék: Dead Boyz, Ramones, Debbie Harry, Television, ekkoriban szakadt meg Malcolm McLaren kapcsolata a New York Dollsszal, és ment vissza a menedzser Londonba, hogy ott megcsinálja a Sex Pistolst, majd ezzel együtt kialakítsa a punk brit változatát, a véglegest, ha szabad így fogalmaznom.

A Ramones minden alapítótagja halott már, Erdélyi Tamás volt az utolsó, aki egyébként 1978-ban kilépett a zenekarból túlzottan intenzív turnézás miatt, jelentsen ez bármit is.

2004-ben aztán még egyszer újra összeállt a régi zenekar, a Ramones leveri a rákot című koncertjükre, de a Ramones nem verte le a rákot, hárman is ebben haltak meg, kivéve Dee Deet, aki túladagolta magát. Erről a korszakról, az amerikai punk nagy időszakáról egyébként a magyarul is megjelent, Legs McNeil és Gillian McCain által jegyzett, Please Kill Me című könyvben olvashat az érdeklődő érdekes részleteket.

Erdélyi Tamás a kétezres évek végén Magyarországon is járt, beszállt egy kicsit a Ramones Mánia nevű tribute zenekar koncertjébe, de ekkoriban már eltávolodott a punktól, és feleségével közös blue­grass bandájával járta a világot (Amerikát), míg betegsége le nem győzte idén nyáron.

Itt kell megjegyeznem, hogy a második leghíresebb magyar zenész még él és jól van, Molnár Gergelynek hívták, aztán Gregor Davidow-nak, jelenleg pedig Helmut Spiel! néven él Kanadában, ahol a Zenék, amik nem hallgatnak minket címen készít rádióműsort, vagy aranyra festve koldul a templom előtt. Kötelező anyag mindenkinek, aki eddig kihagyta volna.

Erdélyi Tamás ott a Rock and Roll Hall of Fame-ben, természetes, hogy Magyarországon is szobrot érdemel, minél hamarabb, annál jobb.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2017/13  •  VI. 21. – VII. 4.
ÚGY DÖNTÖTTEK, HOGY MEGVERTÜK ANDORRÁT! Váncsa István az egymillió forintos állami villanykörtékről Para-Kovács Imre szerint, ha augusztusban legyőzzük Lettországot, simán átmegy kétharmaddal az első éjszaka joga Farkasházy Tivadar szerint a Rajk per igazolja, hogy két hét alatt simán elhülyíthető egy ország Smuzewitz Ilona megtudta, Mészáros Lőrinc felveszi az Arany Petőfi Ady József Attila Madách Jókai Berzsenyi Balassi Márai Babits Wass Albert neveket is, hogy az ő jogdíjukat is megkaphassa Molnár Oszkár fejében jártunk Hogyan kell uniós pénzből szörpházat, vadászházat, dzsúdóházat, teknősbékaházat építeni! Németh Szilárd és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet A Heti Kamu megtudta, Kövér László Guantanamón fog nyaralni, a panelek után pedig a stadionokat is visszabonthatják A legolcsóbb nyaralás egy Hócipő, ami nem más, mint két hét szabadság!
Hócipősök könyvei
PARTNEREINK
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.