Tréningre várva

Megyesi Gusztáv
2014. 05. 28. · Hócipő 2014/11
„Az MLSZ is felismerte, hogy Pintér Attila nem tud beszélni” címmel jelent meg a hír, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség kommunikációs tréningre küldi a kapitányt. Közben az Ultrasliberi. hu portál arról számolt be, hogy Pintér egy U9-es utánpótlástornán a pályára berohanva, önmagából kikelve üvöltözött a bíróval, mert kisfia csapatának az ellenfele kiegyenlített.

Kemény fába vágja a fejszéjét, aki meg akarja mondani, hogy ki volt a legmeghatározóbb magyar futballkapitány az elmúlt években. Kétségtelen, hogy Pintér sokkal jobban tudja megrohamozni a játékvezetőt, mint például az elődje, Egervári, aki kapitányként Pomázon esett neki a bírónak, mert a fia csapata ellen fújt. Ő viszont jobban rajzolt: amikor Győrből távoznia kellett, a fiókjában egy füzetlapra rajzolt hatalmas falloszt talált a vezetőség. Pintérnek a legjobb tudomásom szerint nincsenek képzőművészeti ambíciói, viszont olyan lazán és fesztelenül köpköd öltönyben is a kispadnál, mintha abba se hagyta volna az aktív játékot.

*

A köpdösés a gyengék fegyvere. Mészöly Kálmán annak idején azonnal lefejelt egy kamionsofőrt, aki csak a negatívumokat vette észre a válogatott játékában, s ez nemcsak a magyar futball történetében volt fordulópont, hanem megdöntötte a kamionosok legyőzhetetlenségébe vetett hitet is. Nagy kár, hogy ezt a vonalat egyedül a portugál Sousa követte, aki a Videoton edzőjeként a Nemzeti Sport újságíróját fejelte le. Érthetetlen, hogy ami egyszer már bevált, s ami magyar, azt miért nem mi őrizzük és ápoljuk.

*

Most mindenki a szerb Szivics edzőt ünnepli Diósgyőrben, mert a kupadöntő utolsó perceiben zakóját a feje fölött pörgetve kiáltotta a Videoton kispadja felé, hogy szopjatok le, igaz, erős akcentussal. De hol van ő Csertői Auréltól, aki a Szombathely edzőjeként össze is verekedett Bekővel, a Videoton pályaedzőjével, de olyan szinten, hogy utóbbi azóta vezetőedző lett Kecskeméten, Csertői pedig Pakson ér el sikereket.

*

Jó napot kívánok, Kékesiné vagyok a Rigó utcából. Igen, a Magyarországon dolgozó szláv edzőket nálunk készítik fel a legfontosabb négybetűs magyar szakkifejezések elsajátítására. De tudom ajánlani az Ezer szó magyarul című nyelvkönyvünket is, amelyben az első ötven szót nem tűri a nyomdafesték, a hozzátartozó CD anyaga pedig folyamatos kisípolásból áll, viszont minimum dobogóra lehet kerülni az elsajátításával.

*

Hagyni kellene már ezeket a sztárallűröket, hogy az edzők fel-alá rohangálnak és hisztiznek. Nézzék meg Bódi Gusztit: amikor a hangtechnikus nem jól indította a playbacket, nem toporzékolt, hanem puff, leütötte. A gyerekeknek meg a nőknek nem kellett azt a sok csúnya káromkodást végighallgatniuk.

*

A szakirodalom szerint a lehető legkorábban kell elkezdeni a futballt is, s ezt már nálunk is kezdik felismerni. Gond esetleg majd abból adódhat, hogy a csecsemőosztályon eléggé nagy a hangzavar, az edzők hiába ordítanak, hogy mocskos csalók, fennáll a veszélye, hogy esetleg senki nem hallja meg, ráadásul maszkot kell fölvenni, úgyhogy köpködni se lehet.

*

Ne csodálkozzunk, hogy a futballban dolgozók elveszítik az emberi arcukat. Egyre-másra épülnek az új stadionok, és valljuk meg, az új, kulturált környezet mindenhol megzavarja az embereket. Ám vegyük tudomásul, hogy addig, amíg az edzők és a futballvezetők viselkedése nem javul, az ultrák nem fognak meccsre járni, mert nem hajlandók a csúnya beszéd miatt pironkodni a menyasszonyuk előtt.

*

Ami a kommunikációs tréninget illeti, láttam már Pintért edzést vezetni: előre megmondom, hogy tolódásos védekezésre fogja majd felszólítani Batiz András volt kormányszóvivőt, tréningvezetőt, és ha nem fog rendesen embert az egymás közti játékban, három méterről csúszik rá páros lábbal.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/2  •  I. 12. – I. 25.
A NÉGY BOLYAI ÉS A NEGYVENEZER HALOTT Para-Kovács Imre: A nemzeti jeti balladája, avagy a mátranováki fanyűvő és Orbán találkozása Verebes István aktualizálta 40 éves Kedves Pentések-jét, és kampánynótákat írt a „Piros volt a paradicsom, nem sárga” mintájára Farkasházy Tivadar alig várja, hogy a stadionok mintájára szponzornevet kapjanak a középületek és közterek: legyen Fővárosi Gázművek Bazilika és Fidesz Hősök tere is Smuzewitz Ilona: Aggódhatnak a kipcsakok? Mi lesz most az előző elnökről elnevezett fővárosú, ismét az oroszok által megmentett Kazahsztánnal? Dési János felfedi, hogy négyszeres Oscar-díjas De Sica együtt mentett zsidókat a jövendő pápával Selmeczi Tibor azon tűnődik, miért nem vitte a pénzét Weiss Manfréd meg a Goldberger család offshoreba, miért nem vettek eszéki focicsapatot, hogy jutott eszükbe beruházni? A 2021-es Hócipő-díj második körének győztesei: a központból válaszokat váró fideszes polgi és Andi A Heti Kamu megtudta, Tiborcz István máris megváltoztatja az általa megvásárolt Gránit Bank nevét Dolomit Bankra, mert a családban ez a menő
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.