Mucsa

Farkasházy Tivadar
2008. 01. 03. · Hócipő 2008/01

Faragó Tamás a nyáron balkáni játéknak nevezte a pólót, mivel máshol nemigen űzik, nálunk viszont világhírű, s még akkor is szeretjük őket, ha kissé ittasan rendőrökkel birkóznak. De tavaly végre azon sportokban is labdába rúgtunk, melyek másokat is érdekelnek. Talmácsi világbajnok, Bodrogi második lett, Szávay is a legjobbak közé került, Lékó ezúttal negyedik volt, sokan csalódásnak is nevezték, holott sakkban csak egy aranyat osztanak, nem úgy, mint úszásban és kajakozásban, ahol harminc-negyvenet. Őket ünnepeljük is, csak a világ nemigen tud róluk, mivel e sportok ritkán kerülnek a címoldalra. Amúgy innen elég nehéz.

Liszt élete java részében Európában bolyongott, majd Weimarban és Bayreuthban élt, Bartók számkivetésben halt meg, világhírű dirigenseink, Reiner, Széll, Ormándy, Doráti, Solti, amerikai zenekarokat tettek naggyá, mai legismertebb szólistánk, Schiff András Svájcban él. 14 Nobel-díjasunk közül csak Szent-Györgyi, Hevesy és Kertész vette át magyar állampolgárként, utóbbi ma is feszeng, ha magyarságáról faggatják, van miért, persze magyar írónak nevezi magát, de rögtön hozzáteszi, hogy európai.

Nézzük a sportot. A legismertebb magyar, Puskás Öcsi három évtizedet húzott le a királyi Madridban, mialatt itthon kivágták a Csodacsatárból, s azt is kétségbe vonták, hogy a 6:3-ra emlékszik. Papp Laci is világhírűvé válhatott volna, ha engedik a világbajnokságért öklözni. Szeles Mónikáról nem tudta a világ, hogy magyar, ő se emlegette, de legalább az idén felvette az állampolgárságot. A három Polgár lányt Bulgáriába se engedtük ki, apjukat a szövetség bolondokházába akarta záratni, őket pedig állami gondozásba adni, az elnök még Manilába is kiutazott, hogy Zsuzsát levegyék a női világranglista éléről. Ma Amerikában él, Zsófi Izraelben és Kanadában, csak Jutka viaskodik itthon két gyerekkel, hogy a húszban maradhasson, de volt hetedik is, már a férfiak között. Lékó évekig nem hívhatta ki a világbajnokot, mert hazájának nem jutott eszébe jelentkezni a rendezésre. Most Bodrogi spekulál a francia állampolgárságon, mert egy szerelőt se tudunk neki Pekingre biztosítani. De legalább Talmácsi fürdik itthon a dicsőségben, bár nem lett az év magyar motorosa, mert olasz a licence, s mintha Böröczky szpíkert is alaposan megverte volna valaki, amiért Pepiék ráhoztak egy másik könyvet, holott kabarés kollégánk Talma tízéves kora óta hirdette a Messiás eljövetelét. Lékó is annyi volt, amikor cérnavékony hangon kijelentette, hogy világbajnok lesz. Korosztályából Topalovnak és Kramnyiknak már sikerült, mivel Hispániában és Franciaországban élnek.

Az idén már csak Szávayt kéne elszúrnunk.

HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/24  •  XI. 17. – XI. 30.
HÓCIPŐ-FILM: MEGFXJTUK
AVAGY MIT FŐZÖTT KI LÉVAI ANIKÓ A BOSZORKÁNYKONYHÁJÁBAN? • LÉVAI ANIKÓ SZEREPÉBEN: LÉVAI ANIKÓ!
Para-Kovács Imre a Fidesz-kongresszuson tapasztaltakról, avagy a munkaalapú társadalomról, a Caliber RM 019 Tourbillon Celtic Knot óráról és a vidék megtartó erejéről Farkasházy Tivadar kísérletet tesz a paripahaciendás tüntetésszámláló megfejtésére Bartus László: Viktor, Lőrinc és a nőügyek Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy miért nem szerepel Márki-Zay az ElkXrtukban, mikor ő patkolta a kardlapozós lovakat Verebes István: Ugyan kérem, hol vagyunk már attól, hogy felháborodjunk? Dési János: Előbb olvass, utána kukázz, fordítva baj lehet belőle Avar János szerint jó dolog, ha egy ország kultúrpolitikai kulcsposztján olyasvalaki ül, aki a kultúránál csak annak művelőit utálja jobban Trunkó Barnabás megfejtette, csak úgy jöhetett ki 30 millióból a Fidesz frakcióülése, ha megint Németh Szilárd főzött A Heti Kamu megtudta, az Alkotmánybíróság szerint lehet népszavazást tartani Demeter Szilárd agyátalakító műtétjéről A háttérhatalom előretolt bástyái: Para a Népszava hétköznapilapnál Az Orbán-rendszer legnagyobb hazugságai – XXII. rész: Na, heló krumplik, avagy az ezermilliárdos nyugdíjcsökkentés
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.