Vajay Szabolcs

Faludy György
2007. 05. 23. · Hócipő 2007/11

Szabolcs - Vajay Károly szabolcsi főispán fia - szülei Zilahy Lajos jó barátai voltak, mint én magam is. 1943-ban került Svájcba, mert édesapja nem kívánta, hogy a német nácik oldalán harcoljon. 14 esztendővel később, ’57 januárjának elején ismerkedtünk öszsze Párizsban. Arról volt szó, hogy a dél-amerikai szociáldemokrata szakszervezetek meghívására körbeutazom Dél-Amerikát, és ott egyetemeken és nagygyűléseken előadást tartok a magyar forradalomról, melyről az ottaniaknak fogalmuk sem volt. Miután spanyolul nem tudok, tolmácsra volt szükségem. A Peróon által Buenos Airesből kiűzött professzort, Vajay Szabolcsot választották, aki a hosszú és kalandos úton nem tolmácsom, hanem jó barátom lett.

Nemcsak Párizsban láttam sokszor, meg 1989 után többször itt, Budapesten, hanem véle és Esvay Palival jártuk meg régebben a Dordogne-t, Stockholmot a PEN-konferencián. Nemrég érkezett egy levele, melyben tudósított, hogy rájött: kiadója sem másnak, sem nékem nem küldött tiszteletpéldányt, úgyhogy végre mellékelte az egyik könyvét, nagy köszönettel. A könyvben arról van szó, hogy végül meg kéne tisztítani történelmünket a ráragadt legendáktól. „Honfoglalás”, ilyesmi ismeretlen fogalom volt a múltban. A néptörzsek vándoroltak és maradtak, vagy tovább vándoroltak, mint a vandálok észak-keletről Spanyolországba, majd Marokkóba és Algériába, vagy a normannok Normandiából Angliába, és így tovább. A magyarok állítólag már szállingtak a Kárpátokon át száz esztendeje, és úgynevezett „honfoglalási dátum” sohasem volt, még ha egyesek 896-tal vagy 889-cel jöttek is elő a múlt században. Ezt már ismertem, viszont Szabolcs történelmi kutatásaiból tudtam csak meg, hogy a tizedik századi, kóborló és rabló magyarok nemcsak azért járták be a Bizánci Birodalom és a Nyugat jelentős részét, hogy lovat és marhát raboljanak, hanem azért is, mert európai, keresztény szövetségeseik biztatták és részben fizették is őket, hogy keresztény ellenfeleiket támadják meg és raboljanak országaikban.

Ugyanekkor a másik rablóbandával, a normannokkal egyezséget kötöttek, hogy Európa melyik részét melyikük rabolja ki. (Így például Dél-Itália a normannoknak, Észak-Itália a magyaroknak jutott kirablás céljából.) Szent Lászlóról is tőle tudtam meg, hogy semmi szent emberhez illőt el nem követett, viszont a pápa, aki rendkívül rossz viszonyt folytatott Barbarossa Frigyes császárral mindaddig, míg 1190. június 10-én a Kálikándosz vizébe fulladt, magyar barátokat akart ellene, és ezért szólította fel III. Béla királyt: jelöljön ki Szt. István király mellett még egy uralkodót, akit szentté lehet avatni. Béla, aki azelőtt való évben látta kellemetlen vendégül Barbarossát Esztergom-Istergomban, amikor seregével - nagyrészt rablókkal - a Szentföld felé vonult, gúnyos, de korántsem boldogtalan mosollyal helyeselt.

Mindezt persze - mármint a történelem kezelését még az úgynevezett legjobbak részéről - nehezen tudom megérteni. Ha itt valaki tudós társaságban elmondja, hogy Deák Ferenc 1848. március 19-én levelet írt Zalába (a levél megvan) sógorának, Osterhuber Lajosnak, melyben azt mondja, hogy „az első rémületben átment a jobbágyság eltörlése, de mihelyt lehet, visszacsináljuk”, vagy arról beszél, hogy ugyanakkor Kossuth Lajos Horvátországban eltöröltette a horvát nyelv használatát, és Jellasics szeptemberben ezért támadta meg Magyarországot - nos, akkor alighanem rögtön távozásra szólítják fel az illetőt. Vagy arról beszél, hogy a román nyelv minden kétséget kizáróan a latinból (és nem az albánból) származik, úgy rögtön kitessékelik.

Nehezen tudom megérteni, hogy bármely nyugati államban tárgyi ismerettel beszélnek, nem nacionalista őrjöngéssel, tények hamisításával és hazug legendák keltésével. Ez a szép Szabolcs könyveiben. Találkozásunkat, dél-amerikai utazásunkat és minden egyebet különben részletesen megírtam a Pokolbeli napjaim után-ban.

2006, Csillaghegy

HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/11  •  V. 18. – V. 31.
VÁNCSA + PARA + SMUZEWITZ + FARKASHÁZY + VEREBES + DÉSI + TRUNKÓ + SELMECZI + VFJ + ÜRMÖS + MARABU + BÉLABÁTYÓ... Para-Kovács Imre: nem azok váltottak irányt, akiknek határozott elképzeléseik voltak Európáról meg Putyinról, hanem azok, akik nem gondoltak semmit Váncsa István: Orbán átadta az oktatás- és egészségügyet egy főtörzsőrmesternek, majd átvette az agitprop osztály által paranccsá átfogalmazott direktívát Farkasházy Tivadar szerint nekünk most nem is olyan rossz, mint a Fülöp-szigeteken, ahol Marcos fia nyerte az elnökválasztást, Duterte lánya pedig az alelnökit Smuzewitz Ilona nem érti, hogyha egy focista tud négy évet várni két vébé között, akkor egy szívbeteg miért nem tud várni négy évet két rehabilitáció között? Verebes István bemutatja, milyen egyszerű a világmegváltás, egy zalaegerszegi cukrászdában megkávéztatta Bident, Putyint és Zelenszkijt Dési János felmondta Pesti TV előfizetését, és elutazott, ám a pakkjában megbújt egy iciripiciri Vidnyánszky A Heti Kamu megtudta, a kormány gyorsított eljárásban tengerré minősíti át a Balatont
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.