Esik, szakad

Ürmös Zsolt és Varga Ferenc József
2013. 04. 03. · Hócipő 2013/07
Volt idő, amikor a zelmultnyolcév éppen aktuális, korántsem széles körben népszerű miniszterelnöke amint kinyitotta a száját (mondjuk épp köszönt valakinek), a forint esett egy jó nagyot. Bővített mondatainál számítani lehetett egy tartós gazdasági krízisre is. És akkor nem hittük el, hogy a magyar pénznek van még lejjebb. Pedig de! Vajon a jelenlegi miniszterelnök, a Nemzeti Bank elnöke, kettejük együttes, vagy mások lépéseinek köszönhetjük a mindennapi rutinunkba beépült árfolyamesést? No persze mindannyian tudjuk, hogy ez csak egy átmeneti állapot, hiszen Magyarország ma jobban teljesít, s ha a jelenlegi MNB-elnökön múlik, hamarosan olyan erős lesz a HUF, hogy az egész Unióban ezzel fognak fizetni euró helyett. Erre a mondatra máris erősödik a forint... hopp, közben Cipruson borul a bankbili... emiatt most egy picikét gyengült a magyar pénz, de amúgy erős! Nem kell félni, nem lesz drágább semmi. Nincs spekuláció! Fölösleges összeesküvés-elméleteket gyártani, ha tudjuk, hogy Magyarország jobban teljesít.Így igaz!
Realista álriport "valakivel"


HÓCIPŐ: Tulajdonképpen lehetne erősebb is a forint, ugye?

VALAKI: Hogyne, de most nem az.

HÓCIPŐ: Ez kinek jó?

VALAKI: Nekem, meg néhányunknak.

HÓCIPŐ: Gondolom, a saját devizájukkal spekulálnak.

VALAKI: Jól gondolja. Soha nem tudni, mikor lesz szükségünk egy kis pénzre. Én pl. most jó áron eladom a devizám egy tetemes részét, majd amikor visszaerősítjük a forintot, még több devizát veszek rajta.

HÓCIPŐ: Visszaerősítik a forintot?

VALAKI: Naná! Hát ez nekem is érdekem. Meg a barátaimnak.

HÓCIPŐ: Gondolom, az sem elhanyagolható szempont, hogy a forintgyengüléssel megdráguló frank miatt jóval többet fizetnek a devizahitelesek, így több jut a bankoknak is.

VALAKI: Megint jól gondolja.

HÓCIPŐ: No és persze a forintgyengüléssel járó üzemanyagáremelkedés is fontos szerepet játszik az önök életében.

VALAKI: Így van. Ön mindent elmond helyettem, nekem csak bólogatnom kell.

HÓCIPŐ:
Azt hinné az ember, hogy Simor András távozása után végre stabilizálódhat a magyar fizetőeszköz.

VALAKI: Stabilizálódik is. Stabilan 310 lesz egy euró. Vagy egy kicsivel több.

HÓCIPŐ: Ön szerint minden rendben van most a Nemzeti Bankban?

VALAKI: Szerintem igen.

HÓCIPŐ: Állítólag indokolatlanul bocsátanak el bizonyos embereket, másokat pedig tapasztalat híján is felvesznek. Az itt dolgozókat meg egymás ellen hangolják.

VALAKI:
Ön ezt úgy mondja, mintha ördögtől való lenne.

HÓCIPŐ: Tán nem az?

VALAKI: De. De ez nekünk jó, mert így tovább gyengül a forint.

HÓCIPŐ:
Nem félnek az államcsődtől?

VALAKI: Mi nem. Én legalábbis nem. Aki akar, féljen. Azt’ ha jön az államcsőd, jól megmagyarázzuk, hogy kint a karvalytőkések összeesküdtek ellenünk. Az államcsődből meg csak kifelé vezet az út. Ha nem is mi, majd egy jó barátunk kivezeti az országot, és megint mindenki jól jár.

HÓCIPŐ:
Mindenki?

VALAKI: Mindenki, aki velünk van.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.