Nem értem - 2013/04

Farkasházy Tivadar
2013. 02. 20. · Hócipő 2013/04
Spanyolviasz
Kénytelen volt meghosszabbítani a kiírt koncessziót a nemzeti dohánymonopólium, mert ijesztő érdektelenség mutatkozott a nemzeti dohányboltok üzemeltetése iránt. Az új elképzelés szerint viszont szeszes italt, energiaitalt, kávét, ásványvizet, üdítőitalt, valamint újságot is árulhatnának.

Feltalálták a trafikot.

KOMPLEMENTEREK
A Kincsem Parkban eltörött egy 220 milliméteres főnyomócső, de a Vízművek nem volt hajlandó kijönni, hogy kerítésen belül van, maszek meg nem vállalta, a 400 ló majdnem szomjan döglött. Két nap múlva tűz ütött ki ugyanott, mit mondhattak a tűzoltók. Tán azt: minek zargatnak, van elég vizük!

ORBÁN MONDTA
Végül is holló a hollónak nem vájja ki a szemét. Láthatóan az IMF egyetlen dologra koncentrál, mégpedig arra, hogy a bankadót töröljük el, és helyette az embereket adóztassuk meg. Egy darabig ezt nem értettem világosan, de most már világos: az IMF is egy bank. Nekünk jóval régebben világos, hogy ő is egyetlen dologra koncentrál, a hatalomra. Mivel egy diktátor.

SoRbanállók
Több százezer családot érint, hogy már nem csak az 1 hektárt meghaladó termőföldet használó, hanem valamennyi földhasználó köteles bejelentkezni a járási földhivatalnál. A 6-12 ezerbe kerülő regisztráció célja összesíteni, ki mekkora földterületet birtokol. Vagyis a konyhakertért is fizetni kell, elmulasztója tízezres büntetést kaphat.

Én legjobban az Ángyán által említett hét kiskertre vagyok kíváncsi, szerinte ugyanis hét oligarcháé lesz a magyar mezőgazdaság, s minden régió mezőgazdaságának meglesz a maga ura. Neveket nem említett, de ha jól emlékszem, Csák Máté, Aba Amádé, Borsa Kopasz, Mészáros Lőrinc… Elég nehéz lesz nekik egyszerre 5-6 járási földhivatalnál sorba állni.

ROKONOK
Leányfaluról láttam egy kisfilmet, azt mondta a riporter: Az akkori celebek közül megfordult Móricz Zsigmond és Márai Sándor. Sőt, Móricznak volt is ott egy kertészete a Fábry Sanyi háza mellett.

Összeállhatna Stahl Judittal.

ÚJRA KIVÉGEZTÉK
Nem tetszett a lakóknak, hogy a siófoki önkormányzat Füst utcára keresztelte át a Fürst Sándor utcát, így panaszt tettek, mivel degradálónak tartják, hogy az utcát, amelyben élnek, egy szennyező anyagról nevezzék el. Az 56-os forradalmat a Parlamenthez közeli Kálmán utcában töltöttem, amelyből később Kálmán Imre lett. Siófokon nevezzék át Füst Milánnak.

GYULA VITÉZ
Budai Gyula volt katonai ügyész, később Magosz-alelnök, elszámoltatási kormánybiztos, vidékfejlesztési államtitkár, két sportlovat vett. Az egyiket Sukorónak nevezhette el, a másikat is. Nem kizárt, hogy Kerényi megfesteti, amint hajtja őket, egyik kezével magyar dinnyét kóstolva, a másikkal egy magyar almát vágva Gyurcsányhoz, aki fut Bécs felé, mint Jellasics, a gyáva.

SZIKESEDÉS
A Malév széthullásával megközelíthetetlenebbé váltunk. Pestet már csak átszállással lehet elérni a tengerentúlról, és Európán belül is romlott az elérhetősége. Ez főleg az üzleti forgalmat károsítja: a fapadosok menetrendje nem engedi egy berlini üzleti tárgyalás egy napon belüli lebonyolítását, a hagyományos légitársaságok pedig 5-25%-kal drágították jegyeiket. Ez azokat is eltántoríthatja tőlünk, akik befektetési céllal látogatnak ide, vagy itteni cégközpontokban dolgoznak. A nemzetközi cégek magyarországi központjai közül többen fontolgatják az áttelepülést a jobb légi csatlakozási lehetőségeket biztosító Prágába vagy Bécsbe. Magyarország kezd fehér folttá válni - írja a Heti Válasz.

Örülök, ha ilyen kritikus egy kormánylap, de az is lehet, hogy csak nem veszik észre Némethné zsenialitását, aki így akarja elérni, hogy a pesti üzleti tárgyalások két napig tartsanak, no meg a kiutazóknak se jönne rosszul plusz egy nap Berlinben. Pláne, ha a Zöldfoki-szigetekre kell utazni egy cigányügyi konferenciára.

RAMBÓ HAT
Andy Vajna egykori off-shore lovag szerint egyre több európai ország kezdi átvenni a módszerét. Mivel eddig egy film se készült még el, felettébb érdekes, hacsak nem akarják ők is leépíteni a nemzeti filmgyártást. Talán összeállhatnának Varga Mihállyal, hogyan nem kell tárgyalni, filmet csinálni. Viszont hogyan kell egy kormányfőt megetetni, hogy filmcézárok s konkurencia nélküli kaszinótulajok legyünk. Szeretjük mondogatni, Hollywoodot magyarok teremtették, ami túlzás, bár óriási szerepet játszott benne Zukor Adolf, Fox Vilmos, Cukor György, Kertész Mihály, a Korda testvérek, Rózsa Miklós, Lengyel Menyhért, Lugossy Béla, alias Drakula, Kovács László, Zsigmond Vilmos, s Goldie Hawn, Tony Curtis, Paul Newman is magyar származású. Most itthon egy amerikai magyar szünteti meg a kisfilmeket, dokumentumfilmeket, vagy szelídíti meg Pálfi, Hajdú, Mundruczó, Fliegauf nemzedékét, leghíresebb filmesünkre pedig azt mondja, hogy egyre jobban unja a sirámait, különben sem része már a mai magyar filmnek. Holott Tarr csak a rendezést fejezte be, TT Filmműhelye magyar filmeket akart gyártani, csak nem hajlandó pénzért kuncsorogni a Deák Ferenc utcai Fashion Street Rambójának, ezért ment el inkább tanítani Splitbe és Szarajevóba.

Tarrt a minap a francia Irodalmi és Művészeti Rend lovagi fokozatával tüntette ki a francia nagykövet, s korunk egyik legnagyobb rendezőjének nevezte. Arról nem beszélt, hová jár kaszinózni, és a neje melyik butikban shoppingol.


ORBÁNOMAT EGY LÓÉRT
Egy leicesteri parkoló alatt megtalálták III. Richárdot, szakértők szerint brutálisan végezték ki, baltanyomokat találtak a tarkóján, csonkolást a lábán, és megalázó sebeket a királyi alfélen. Két évig uralkodott, ő volt az utolsó csatában elesett brit király. Hitler felett is parkoló van, elég nehéz kinyomozni, mert nem jelölik, nehogy neonácik emlékhelyévé váljék, de azért ráálltam, ha már ott vagyok.

Shakespeare viszont egy valóságos mentős volt Wagnerhez képest, aki sorozatgyilkosként valamennyi hősnőjét elemésztette, olykor az övéi se jártak jobban. Az első Minna Planner, a nála idősebb színésznő, a bokájáig sem ér fel, s folyton panaszkodik, Wotan feleségében, a házsártos Frickában örök emléket is állít neki. A második Mathilde Wesendonck, akivel plátói vagy testi szerelem köti össze, ez örök rejtély, a lényeg, a férje támogatja anyagilag és háziúrként is, amikor a halálos ítélet árnyékában a drezdai forradalom után svájci villájukban talál hosszú évekre menedéket. Cosimát, a második feleséget egyszerűen elvette karmesterétől, Hans von Bülowtól, hiszen környezetének egyetlen feladata az ő zsenijét szolgálni. Liszt lánya már inkább afféle menedzser, aki halála után majd 47 évig ül a bayreuthi hagyatékon.

Így nem csoda, hogy Izolda Trisztán holttestére zuhan, Brünnhilde Grane lovával a tűzbe vágtat, ahol Siegfried holtteste ég, Kundry élettelenül rogy az oltár elé, Sieglinde az erdőben tűnik el, miután Siegmundot párbajban megölték, Tannháuser Erzsébet koporsójára borul holtan. Senta a Hollandi után ugrik a tengerbe, akinek hajója ezután elsüllyed, végső megnyugvást lelve. Utóbbit nem láttam a Kupfer-féle zseniális bayreuthi előadás óta, most egy ragyogó Hollandit, Thomas Gazhelit sikerült kifognom, de amitől világhírű lehet a pesti előadás, az Szikora rendezése. A Hollandi egy átok miatt csak hétévente szállhat partra egyetlen napra, hogy megtalálja az igaz szerelmet, s bár Senta követné őt, vőlegénye, Daland, a vadász addig ugrál körülötte szemrehányóan, hogy miért nem jó neki az unalmas vidéki élet fácánlevessel, amíg a Hollandi azt hiszi, mégsem őt választja, s csalódottan hajóra száll, mire Senta a tengerbe veti magát, a hajó pedig kísértetlegénységével s a Hollandival végre megpihenhet a tenger fenekén.

Ám Szikoránál a hajó kigyullad, Senta és a Hollandi meg egymást nézi, mint jin és jang, nagyon is élőnek látszódva, így viszont a lángoló hajó akár biztosítási csalás is lehet, vagy csak szerelmük gyújtotta lángra? Nekem tetszett, már untam, hogy folyton sírva kell hazamennem. E csodálatos ballada valódi viharban fogant Wagner lelkében a Skagerrak és a Kattegat között, amikor huszonévesen otthagyja Rigát, ahol oly szegény, hogy még a szembejövő kutyája is elfut tőle az utcán.

TÜCSÖKTANÁROK
Napokon belül nyilvánosságra hozzák a hit és erkölcstan, valamint etikaoktatásra való jelentkezés szabályait - mondta Hoffmann Rózsa, Merre tart az oktatás? című előadásában. Megmondom, térben Poroszország, időben az ellenreformáció kora felé. S mivel kevés a tanár hozzá, az erkölcsöt és az etikát KDNP-politikusok, Semjén, Seszták, Pálffy oktassa, vendégtanárként a fideszes Zsiga Marcell.

LMP
Nyugi, az idő Schiffernek dolgozik, a zsidók is alig kétezer éve várják a Messiást.

EL SIMON
Csoda, hogy ily névvel nyolc hónapig nem rúgták ki. Geh - Menj! - mondja undorodva Wotan a párbajgyőztes Hundingnak, aki zsákként dől össze, hisz csupán az isteni akarat bábja, fogyóeszköz. Rogán időben rájött, hogy csak a piszkos munkára kell, és bemenekült a Belvárosba, Áder meg ki. Érkezik Halász, az egykori ingatlanosztó. Demokrata stb.

FŐISTEN
Hogyhogy nem festette meg még Kerényi Orbánt Zeuszként, amint egy bika képében elrabolja Európát, majd magáévá teszi? Hát 20 milliárd euró már smafu?

TERRORELHÁRÍTÓK
40 milliós Audikat akart a TEK megint, akik a BRFK-val a minap megrohamoztak egy ferencvárosi pincét, amelyben bordély működött. Kell is ahhoz egy ilyen spéci kocsi, mert ahogy a franzstadti pincéket ismerem, azok nagyon gyorsak.

GDP - MATOLCSY-INDOKLÁSSAL
1,7%-kal kevesebb a 2011-esnél, az utolsó negyedévi 2,7%-kal, többek közt az aszály miatt. Hát igen, azok a híres novemberi szárazságok!
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/2  •  I. 13. – I. 26.
TRUMP ÉS ORBÁN ROHAMAI Új sorozat: Az Orbán-rendszer
legnagyobb hazugságai!
Para-Kovács Imre B-tervekkel segíti mindazokat, akiknek nem jött össze az A-tervük, például: „Mindig is falusi futballtréner szerettem volna lenni, most végre megtehetem” Farkasházy Tivadar a Mészáros & Mészáros Kft. segítségével tévézik Smuzewitz Ilona azon tűnődik, ki vállalná Kásler mentegetését és polírozását? Dési János alig várja, hogy személyesen Semjén lőhesse ki a tehenészetekben rosszul tejelő teheneket Avar János szerint Trump is Soros embere Trunkó Barnabás megfejtette, miért nem kell az orosz épületekbe WC Selmeczi Tibor új Illyés Gyula-idézetet talált: „Ahol vészhelyzet van, ott vészhelyzet van” A Heti Kamu megtudta: ezentúl Gulyás Gergely jelenti be a kormányinfón, ki viheti haza a lottóötöst Amerika Kapitány és a QAnon Sámán Orosz Hazugságlexikon
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
PARTNEREINK


GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.