Az ember, aki karácsonyfának állt

Ürmös Zsolt és Varga Ferenc József
2012. 12. 12. · Hócipő 2012/25
Hogyan készül fel erre a nem mindennapi munkára?

Általában már tavasszal, az első fenyőrügypattanáskor kint vagyok az erdőben, járom a fenyveseket, be-beállok a fák közé, és gyakorolom a mozdulatlanságot. A nyarat általában magashegyi edzőtáborban töltöm, törpefenyvesekben. Aztán szeptemberben elkezdem a formaidőzítést. Fenyőtobozokat győjtök, rendszeresen gyantázom magam. Átveszem a karácsonyi dalokat, verseket, majd november tájékán a barátokkal próba karácsonyfaállítást végzünk, ahol feldíszítenek, és 4-5 napig szokom az izzósort és a csillagszórókat.

Voltak veszélyes pillanatok?

Igen, többször előfordult már, hogy az edzőtáborozás során fatolvajok próbáltak meg ellopni. Azóta van is egy-két heg a lábszáramon. És akkor a zárlatos izzósorról még nem is beszéltem…


Ha ilyen veszélyes ez a foglalkozás, miért vállalja?

Tudja, milyen drága a karácsony? Csak a fa több tízezer forint, a szaloncukorról és az ajándékokról már nem is beszélve. Ráadásul így megspórolok minimum fél hónap rezsit. Kaját általában kapok, és elállok a sarokban. Szóval megéri.

Miért választják önt a megrendelők?

Nem hullik a tűlevelem, nem kell még májusban is azt porszívózni a szőnyegből. Nem gyulladok ki, mert van nálam poroltó - persze fenyődísznek álcázva - és kérésre fenyőillatú dezodort használok.

Hogy zajlik a karácsony?

A megrendelő kérésétől függően, december elejétől vagy közepétől már az erkélyen vagy a fáskamrában várakozom, úgy, hogy a gyerekek ne lássanak meg. Aztán 24-én este bevisznek a nappaliba, és feldíszítenek. Elkezdem rázni a csengőt, amire bejönnek a gyerekek, és a talpam alatt boldogan bontogatja a család az ajándékokat.

Mi a legnagyobb szakmai kihívás?

Hogy ne dézsmáljak a szaloncukorból... Aztán általában vízkeresztkor kidobnak az ablakon, ez veszélyes időszak… De volt már olyan helyem, ahol annyira tetszettem, hogy csak tavasszal dobtak ki.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.