Az ember, aki karácsonyfának állt

Ürmös Zsolt és Varga Ferenc József
2012. 12. 12. · Hócipő 2012/25
Hogyan készül fel erre a nem mindennapi munkára?

Általában már tavasszal, az első fenyőrügypattanáskor kint vagyok az erdőben, járom a fenyveseket, be-beállok a fák közé, és gyakorolom a mozdulatlanságot. A nyarat általában magashegyi edzőtáborban töltöm, törpefenyvesekben. Aztán szeptemberben elkezdem a formaidőzítést. Fenyőtobozokat győjtök, rendszeresen gyantázom magam. Átveszem a karácsonyi dalokat, verseket, majd november tájékán a barátokkal próba karácsonyfaállítást végzünk, ahol feldíszítenek, és 4-5 napig szokom az izzósort és a csillagszórókat.

Voltak veszélyes pillanatok?

Igen, többször előfordult már, hogy az edzőtáborozás során fatolvajok próbáltak meg ellopni. Azóta van is egy-két heg a lábszáramon. És akkor a zárlatos izzósorról még nem is beszéltem…


Ha ilyen veszélyes ez a foglalkozás, miért vállalja?

Tudja, milyen drága a karácsony? Csak a fa több tízezer forint, a szaloncukorról és az ajándékokról már nem is beszélve. Ráadásul így megspórolok minimum fél hónap rezsit. Kaját általában kapok, és elállok a sarokban. Szóval megéri.

Miért választják önt a megrendelők?

Nem hullik a tűlevelem, nem kell még májusban is azt porszívózni a szőnyegből. Nem gyulladok ki, mert van nálam poroltó - persze fenyődísznek álcázva - és kérésre fenyőillatú dezodort használok.

Hogy zajlik a karácsony?

A megrendelő kérésétől függően, december elejétől vagy közepétől már az erkélyen vagy a fáskamrában várakozom, úgy, hogy a gyerekek ne lássanak meg. Aztán 24-én este bevisznek a nappaliba, és feldíszítenek. Elkezdem rázni a csengőt, amire bejönnek a gyerekek, és a talpam alatt boldogan bontogatja a család az ajándékokat.

Mi a legnagyobb szakmai kihívás?

Hogy ne dézsmáljak a szaloncukorból... Aztán általában vízkeresztkor kidobnak az ablakon, ez veszélyes időszak… De volt már olyan helyem, ahol annyira tetszettem, hogy csak tavasszal dobtak ki.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2019/17  •  VII. 14. – VIII. 27.
ORBÁN VIKTOR EGYRE RÁKOSIBB! Para Kovács Imre: Állítsuk meg Atlantát, a Coca-Cola gyülekezetét! Farkasházy Tivadar azt olvasta, hogy Orbánt ne hasonlítsuk Kádárhoz, ezért megpróbálta Rákosihoz Smuzewitz Ilona a magyar tudományos kutatás frissen kinevezett cárjáról, Maróth Miklósról Bartus László elképzelte, milyen lesz, amikor Orbán Amerikába menekül, és ott megalapítja a Felcsút Dakota futballcsapatot Bakács Tibor Settenkedő: Szabad-e Gerendaiéknak 200 milliót elfogadni, ha benne Orbán hamisítja a történelmet Trunkó Barnabás megpróbálta megtalálni a sajtóban az MSZP véleményét Hetven éve fogták be a Szabad Szájat A Heti Kamu megtudta, hogy Orbán bontotta le Kövérrel a berlini falat is
Hócipősök könyvei
PARTNEREINK


GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.