Képzelt riport

Ürmös Zsolt és Varga Ferenc József
2012. 10. 03. · Hócipő 2012/20
HÓCIPŐ: Hány éves?

ANYA: 72, aranyos.

HÓCIPŐ:És még mindig anya?

ANYA: Hát... azt csináltam, amit mondtak.

HÓCIPŐ: Hány gyereket nevelt fel?

ANYA: Tizenhármat. A legkisebb 14 éves.

HÓCIPŐ: Nem volt megerőltető ennyit szülni?

ANYA: Drága, megerőltető vagy nem, a muszáj az nagy úr.

HÓCIPŐ: Na de anno a képviselő urak csak öt gyereket írtak elő.

ANYA: De nekem csak kettő volt. És az az első férjemnek nem volt elég, így elvált tőlem.

HÓCIPŐ:Na de elválni nem szép dolog manapság!

ANYA: Meg is kaptam érte a büntetésem! A bank elvitte a fejem felől a lakást. De szerencsére találtam egy másik férfit. Örömömben elhatároztam, hogy megajándékozom egy gyerekkel.

HÓCIPŐ: Na és?

ANYA: Hát nem örült neki, mert először is házasságon kívül fogant, másodszor meg lány volt, és ő fiút akart. Hát, mit volt mit tenni, összeházasodtunk, és addig járattuk a korsót a kútra, amíg meg nem lett az államilag előírt öt gyerek. Persze a férjem szerint ez csak három volt, mert kettő megint lány lett, neki az meg nem volt elég. Kaptam is miattuk rendesen. Aztán ez a férfi is otthagyott, és a mostani férjem hál’istennek megelégszik azzal, hogy az előírt öt gyerekből egy lány. Hát... vele most nem annyira stresszes.

HÓCIPŐ:Közben dolgozott?

ANYA: Persze! Mostam, főztem, takarítottam...

HÓCIPŐ: Úgy értem, munkahelyen.

ANYA: Áh... hogy képzeli? Eredetileg banki ügyintéző voltam, de aztán megjött az első baba, vele a gyes, megint egy gyerek, megint gyes, és így tovább.

HÓCIPŐ: Ha most tehetné, visszamenne dolgozni?

ANYA: Nagyon szívesen, de mondták a bankban, hogy nem kellek.

HÓCIPŐ: Mert nyugdíjas?

ANYA: Nem vagyok nyugdíjas, hisz mitől lenne nyugdíjam? Azért nem vesznek vissza, mert félnek, hogy megint elmegyek szülni.

Utánaszámoltunk

Nézzük, milyen is lenne egy Varga-féle életpályamodell a valóságban. Fiktív alanyunk - akit nevezzünk Emesének - 24 évesen, a jogi egyetem Summa Cum Laude elvégzése után, bár több ügyvédi iroda is csábítja, úgy dönt, családot alapít. Egy gyors esküvőt és egy Czeizel-féle családtervezést követően, alig kilenc hónappal később, immár 25 évesen, életet ad első gyermekének. Amíg apa dolgozik, Emese otthon gyesen neveli gyermekét. Mivel okosan tervezik a családot, még a gyes lejárta előtt, három év múlva, immár 28 évesen világra hozhatja második gyermeküket. A gyermekvállalás annyira jól sikerül, hogy Emese újabb kilenc évig otthon marad, és még három gyermekkel gyarapszik a család, így máris megvan az 5 gyermekes családmodell. És Emese még csak 40 éves! Irány a munkaerőpiac! 40 évesen, öt gyerekkel, a diploma megszerzése után 15 évvel, zéró szakmai tapasztalattal, totális pályakezdőként… Innen szép nyerni!
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.