Dirigensek

Farkasházy Tivadar
2011. 12. 28. · Hócipő 2011/26
Brezsnyev azzal dicsekszik Nixonnak (Fordnak, Carternek, Reagannek), hogy náluk annyira nincs antiszemitizmus, hogy a Moszkvai Filharmonikusok között 11 zsidó hegedűs van, mire az amerikai elnök így válaszol:

- Mi nem számoljuk.

Kocsis Zoltán nem ismerheti ezt a régi viccet, mert amikor januárban Schiff András a Washington Postban, majd a Fischer testvérek a Die Weltben és a Frankfurter Allgemeine Zeitungban az erősödő magyarországi antiszemitizmus és a Fidesz diktatúrája ellen emelték fel a szavukat, a Süddeutsche Zeitungban megjegyezte Schiffről:

- Nem tartom túl elegánsnak, hogy egy külföldi újsághoz megy panaszkodni. Ha gondom van a kormánnyal, odamegyek, és ott helyben, nekik panaszkodom. Az én zenekaromban 11 zsidó és 11 roma származású muzsikus dolgozik.

Vagyis összesen 22, hacsak nincs köztük zsidó cigány, illetve cigány zsidó. Az a baj, hogy se ő, se Őkovács nem érti mindazt, ami nem itt, hanem külföldön folyik, ott ugyanis jóval érzékenyebbek az ilyesmire. Az Operaház kormánybiztosa be akarja perelni Christoph von Dohnányit, mert a világhírű dirigens lemondta két hangversenyét náluk, mivel nem kíván olyan városban fellépni, amelynek főpolgármestere az egyik színház vezetését két ismert szélsőjobboldali antiszemitára bízta. Most, hogy februárban Európa összes színházában ez ellen terveznek egy memorandumot felolvasni, már kezdi a platinaszőke kapiskálni, s eltiltotta Dörnert a Zsírtáltostól, beismerve, hogy az egyáltalán nem volt félreérthető - így nevezte -, amit Dörner kiszemelt intendánsa Ascher Café címmel írt a Magyar Fórumban. De Őkovács még mindig azt hiszi, ez olyan, mintha ő Sas Józsi kinevezése ellen tiltakozott volna, bár arról nem tudok, hogy bármelyikük apját Himmler személyes parancsára meztelenül akasztották volna fel a flossenburgi láger udvarán, pár nappal Berlin eleste előtt. Mint Dohnányiét, kinek nagyapjáról is megvolt a véleménye, mivel Szálasival parolázott.

Na jó, könnyű nekik, gondolhatják az MTV híradósai, világhírűek, bárhol vezényelhetnek. Csakhogy a Fesztiválzenekart vagy a nyári Wagner-napokat itthagyni legalább olyan fájdalmas lenne, mint az, hogy Fischer Ádám már világhírű volt, amikor először vezényelhetett az Operában, köszönhetően egy fideszes kultúrpolitikusnak, a nagy Wagner-rajongó Rockenbauernek.

Persze ha netán ismét külföldre kényszerítik őket, a szintén világhírű Peskóra sem számíthatunk, akinek Pécsett nem engedték a Felszállott a pávát, szerencsére legismertebb karmesterünk biztosan itthon marad, az idén Kossuth-díjat kapott Medveczky Ádám, aki tavaly a MIÉP színeiben indult. Honnan a nagy ismertsége? Évtizedekig ő püfölte az üstdobot a Himnusz tévéfelvételén az év első perceiben.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/24  •  XI. 17. – XI. 30.
HÓCIPŐ-FILM: MEGFXJTUK
AVAGY MIT FŐZÖTT KI LÉVAI ANIKÓ A BOSZORKÁNYKONYHÁJÁBAN? • LÉVAI ANIKÓ SZEREPÉBEN: LÉVAI ANIKÓ!
Para-Kovács Imre a Fidesz-kongresszuson tapasztaltakról, avagy a munkaalapú társadalomról, a Caliber RM 019 Tourbillon Celtic Knot óráról és a vidék megtartó erejéről Farkasházy Tivadar kísérletet tesz a paripahaciendás tüntetésszámláló megfejtésére Bartus László: Viktor, Lőrinc és a nőügyek Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy miért nem szerepel Márki-Zay az ElkXrtukban, mikor ő patkolta a kardlapozós lovakat Verebes István: Ugyan kérem, hol vagyunk már attól, hogy felháborodjunk? Dési János: Előbb olvass, utána kukázz, fordítva baj lehet belőle Avar János szerint jó dolog, ha egy ország kultúrpolitikai kulcsposztján olyasvalaki ül, aki a kultúránál csak annak művelőit utálja jobban Trunkó Barnabás megfejtette, csak úgy jöhetett ki 30 millióból a Fidesz frakcióülése, ha megint Németh Szilárd főzött A Heti Kamu megtudta, az Alkotmánybíróság szerint lehet népszavazást tartani Demeter Szilárd agyátalakító műtétjéről A háttérhatalom előretolt bástyái: Para a Népszava hétköznapilapnál Az Orbán-rendszer legnagyobb hazugságai – XXII. rész: Na, heló krumplik, avagy az ezermilliárdos nyugdíjcsökkentés
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.