Egy másik Szigetvár

Farkasházy Tivadar
2010. 08. 25. · Hócipő 2010/17
Már 1958-ban is itt voltam mindennap, matektanárnőm férje volt a Fedett gazdasági igazgatója, épp hogy nem találkoztam Bástya elvtárssal. Viszont láthattam Pinokkió műugrógyőzelmét, ő volt az, aki jóval a hatvanon túl a Szabadság hídról fejest ugrott a Dunába, mert egy poén többet ér, mint egy combnyaktörés. Most még át sem kéne másznia a korláton, a Margit-hídról jóval könnyebben megtehetné. Az én testi épségem is komoly veszélybe került, mert pont akkor kértem autogramot Msvenieradnétől, amikor a magyarok elleni pólóvereség után kikászálódott a vízből, csakhogy fogalmam sem volt róla, hogy a grúz óriás pont akkora a szárazon, mint az egész osztály.

CSEH LÁSZLÓ

- Egész szép ház lett!

Hosszú, Verrasztó, Jakabos és Cseh is méterekkel vezet a mell előtt, amit mind leadnak. A 400 és a 200 helyett javasoljuk a 300 és a 150 méteres vegyes úszást! Máris lenne 3-4 londoni aranyunk.

200-on Hosszú spórol a mellre, Verrasztóval együtt esnek a célba, a százados urak mellett most már százados hölgyeink is vannak, ugyanis Güttler egyetlen századdal veszített a szöuli olimpián 1988-ban. Gyurta pedig ennyivel nyert tavaly Rómában. S most is mindössze ennyi a különbség a két barátnő között. Az utóbbi két versenyen jelen lehettem, Pekingben is csak egy nappal késtem le, hogy Phelps egy századdal veri a szerb Cavicot 100 pillangón, nehogy már csak hetet nyerjen.

Verrasztó Rómában kijelentette, hogy Pesten legyőzi Hosszút, aki akkor egy aranyat és egy ezüstöt is nyert, így kell ezt. Csodálatos a Verrasztó dinasztia Zoltán és Gabriella után, hiszen Evelyn mellett Dávid is két számban döntős.

HOSSZÚ KATINKA, VERRASZTÓ EVELYN

- Egy század!

A vegyes úszást a szpíker egyszer sem tudja helyesen kimondani, állandóan beletörik a nyelve, meg kéne próbálnia helyette az útelágazást.

Váltóban utoljára 1954-ben nyertek Európa-bajnokságot Szőke Katóék és Dömötör Zoltánék, utóbbi a Lőj, Dömötör, lőj című 1964-es japán krimi főszereplője. Most a szlovénok indulnak a négyesen, ugyanis csak nyolc váltó nevezett, és sorsoltak. Így kerül a két esélyes, a brit és a francia váltó a szélére, mi a hármasra. Mutina előnyét Dara megduplázza, már hátrányban, de Hosszút és Verrasztót annyira feldobja az előző siker, hogy végig versenyben vannak a franciákkal. Köztük több mint tíz méter, Ascotban futották így a Golden Jubilee Stakest az idén 26 indulóval, még jó, hogy Overdose nem indulhatott, fele a belső korlátnál, a másik fele a külsőnél, hiába vezetek, nem tudok oldalra pislogni 50 métert, hogyan áll a másik boly. A közönség mintha Jónyert nézné egy kínai ellen, ide-oda kapkodja a fejét, amikor Evelyn becsap a célba, a másik három lány viszont nem őt nézi, hanem a táblát, majdcsak megtalálja a falat. Két tized a javunkra, akkor ez a lány mától a Szőke Ciklon. Hiszen Rejtő remekében is egy Evelyn nevű hölgy száguldozik összevissza.

GYURTA DÁNIEL

- Itt ment el a másik érmem!

A hét napot Szántó Dávidék önfeledten ordítozzák végig, remélem, az MTV azon vezetői is itt ugrándoznak boldogan, akik nem is akarták közvetíteni. Állandó reklámjuk: értéket közvetít. Ez manapság főleg a Dunára igaz, ahol egy-két kft. közbeiktatásával a duplájáért gyártják a sorozatokat. Azóta a cégek is felszívódtak, és Cselényi is, a többi néma csend.

Hazaérve inkább az Eurosporton nézem meg újra, Verrasztó és Hosszú utolsó tíz métere közben a szpíker holtversenyért rimánkodik. Ami nem lehetetlen, hiszen előtte 800-on két olimpiai bajnok, az olasz Pellegrini és az angol Adlington úgy ússza az ötveneket, hogy száztól ötszázig 0,04, 0,02, 0,16, 0,16, 0,16, 0,00, 0,01, 0,00, 0,08 köztük a különbség, vagyis 350-nél és 450-nél is századra azonosak, igaz, közben 400-nál az olasz szerzett egy század előnyt. Miközben négy pálya választja el Róma két világbajnokát.

EGERSZEGI KRISZTINA, SCHMITT PÁL

- Enyém az ezüst, tiéd a bronz.

Csütörtökön Réthelyi professzort név szerint köszönti a hangosbemondó abból az alkalomból, hogy megtalálta a helyét. Elképzelem, amint 30 ország úszóinak elmagyarázzák, mi az a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma. A médiaszektorba nem engednek be egy fiatalembert, felajánlom, hogy cseréljük el az igazolványunkat, Rómában is más néven láttam őt, ugyanis az illetőt Gyurta Dánielnek hívják.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.