Vándorcirkuszok: Sekk

Farkasházy Tivadar
2010. 05. 05. · Hócipő 2010/09
Amit a közhiedelmekkel ellentétben sosem mondanak be, bár első ismert sakkozónk egy királyné, Árpádházi Jolánta, II. András unokája, aki szegény mindössze 16 évig élt, és férjével, Bölcs Alfonzzal sakkozik egy ránk maradt képen.

Kempelen Farkast és a törökjét most hagyjuk, és ugorjunk egyenesen a XIX. század közepére Erkel Ferencig, aki a Wurm Kávéház csapatában két évig játszik a Café de la Régence ellen. Ez utóbbi Európa egyik szellemi központja, Rousseau, Voltaire, Diderot, Robespierre, Franklin, Napóleon tanyája. Mégis mi nyerünk 2:0-ra, mert míg ők folyton vitatkoznak, legjobbjukat már másnap elüldözik, itthon a három legjobb készíti elő a döntést, üléseiket Erkel követi figyelemmel, vagyis egy szervezett döntéshozatali folyamat után lépünk minden alkalommal.


Maróczy, Marshall, Aljechin, Bogoljubov, Capablanca, Réti, Tartkower, Janovsky, két Lasker, szóval csupa megnyitás


Petőfi Bem ellen

A Petőfi Irodalmi Múzeumban ma is látható a névadó sakk-készlete, amin Bem tábornokkal játszott, és szerencsére nem vitte magával Szibériába. A világbajnoki címre először Maróczy Gézának nyílna lehetősége, ha lenne hozzá pénze. Akkor Lasker a világbajnok, Steinitz után, méghozzá 27 éven át, de Maróczy hiába a világ egyik legjobbja, még arra se futja neki, hogy villamossal járjon dolgozni, Nagytétényből napi ötnegyed órát kerekezik a békásmegyeri vízműbe, ahol napidíjas rajzoló, s vissza. Miközben Lasker azzal eteti, hogy majd körbesakkozzák a világot.

A Kommün idején egy távoli rokonommal, Ady dalainak első megzenésítőjével sakkozgat az Operában, mivel Reinitz Béla kinevezi a színházi ügyek népbiztosságának gazdasági főnökévé. Horthy bejövetele után jobbnak látja, ha távozik, csak 1927-ben jön haza, s szövetségi kapitányéltáblásként segít hozzá bennünket az első sakkolimpia megnyeréséhez, 1928-ban ismétlünk, de azon nem játszik. 1936-ban ismét nyerünk Maróczyval, ám a FIDE nem ismeri el harmadik győzelmünket, mivel a rendező németek még nem tagjai a nemzetközi szövetségnek.


Karinthy a tolvaj

Lasker Manót a hallgatag kubai, Capablanca taszítja le a sakkvilág trónjáról 1921-ben, aki a havannai melegre fogja, majd Aljechin következik, nálunk is megfordul, s amikor szimultánt ad az Otthon Körben, Karinthy lelopja egyik bástyáját, mire megkérdezi:

- Ez kicsoda?
- A legnagyobb magyar humorista.
- Ja vagy úgy? No nem baj, akkor is megverem.

Csak akkor sértődik meg, amikor újítását kecskeméti változatként könyvelik el, hiába mondják neki: de mester, önről már el van nevezve az Aljechin-védelem!

A sakkvilág székhelye lassan áttevődik Moszkvába, még Lasker is oda menekül Hitler elől öreg napjaira. A régóta megpattant Aljechin viszont elköveti azt a baklövést, hogy a varsói hóhérral, Frank gauleiterrel elemez egy partit, így megfosztanák világbajnoki címétől, de szerencséjére egy portugál hotelben még időben végez vele egy szívroham, épp egy állás elemzése közben jár le az ideje.

A holland dr. Euwe még egyszer közbeszól, de 1945 után egy újabb 27 évre már szovjetek uralják a trónt, Botvinnik, Szmiszlov, Tal, Petroszjan, Szpasszkij, bár közülük Tal lett, Petroszjan pedig örmény. Azért sem lehet közéjük furakodni, mivel egy 18-24 fős körmérkőzés győztese hívhatja ki a világbajnokot, viszont a fele orosz, akik a zónaközi döntőben rendszeresen leadják egymásnak a pontokat, szalonremik után pedig jóval pihentebben játszhatják az éles partikat. Nem csoda, hogy Fischer egész életében annyira utálta őket, s bárkivel találkozott, az ő szidalmazásukkal kezdte.
Aljechin a varsói hóhérnak, Hans Franknak magyaráz, emiatt elhagyott emberként, de világbajnokként halt meg egy portugál hotelben, falat akadt meg a torkán.


21 zsinórba

Az egyenes kieséssel viszont végre megnyílik az útja, 21 mérkőzést nyer egymás után, a zónaközi döntő utolsó hét partija után 6:0-ra kalapálva el Tajmanovot és Larsent. Előbbi remek zongorista is, de évekig nem engedik ki koncertezni, mivel egy Szolzsenyicin- kötetet találnak nála, bár közli a vámos, ha megveri Fischert, a betiltott író összes kötetét személyesen vitte volna ki a taxijához. Bobby utána megnyeri a Petroszjan elleni első két partit is, holott Buenos Airesben alattuk zakatol a metró, ám az örménynek csak a hallókészülékét kell kikapcsolnia a teljes csendhez.

Szpasszkijt úgy veri Reykjavíkban, hogy el sem indul, mert a Kennedy reptéren meglát pár újságírót, ezért egy barátjához menekül, Kissinger külügyminiszternek kell telefonon könyörögnie, hogy ne tegye ezt már a világgal. Az elsőt kissé könnyelműsködve elveszíti, a másodikat játék nélkül, mert más széket, termet, világítást követel, s a kamerákat is ki akarja parancsolni, hogy zümmögnek. A KGB-vel erősített szovjet delegáció természetesen azt tanácsolja Szpasszkijnak, hogy ne menjen bele allűrjeibe, hiszen így mérkőzés nélkül megőrizhetné a címét, de Borisz sportszerűen folytatja. Több évtizedre rá megkérdeztem tőle: nem bánja? De igen - válaszolta némi csodálkozásomra. S miért? Azért, mert így Bobbynak teljesült az álma, s emiatt elveszítette őt a sakkvilág. Ha akkor felállok, még évekig harcolt volna a világbajnoki cím megszerzéséért.


Fischer-Polgár-Lékó

Fischer minden idők legfiatalabb nemzetközi nagymestere, rekordját Polgár Judit, majd Lékó Péter javítja meg, igazi apja, a Manhattan-tervben részt vevő fizikus, Neményi Pál révén Bobbyt is magyar származásúnak tekinthetjük, s további rokonokat találtam neki, sajnos csak halála után, pedig hét évig nálunk bujkált, miután hazája elfogatóparancsot ad ki ellene, amiért az embargót megtörve Belgrádban leül egy Szpasszkij elleni visszavágóra. Amit mondanunk sem kell, két magyar, Kubát János és Rajcsányi Zita hoz össze. Fischernek különös viselkedése ellenére is sokat köszönhetnek kollégái, hisz azóta van pénz a sportágban, valamint csönd és nyugalom a teremben.


Tal és Petroszjan már érzi, hogy Bobby hamarosan elbánik velük. Aztán Polgár Judit (itt nővéreivel) és Lékó lett
a legfiatalabb férfi nagymester.


Kroncsojt elvarázsolják

De mivel többé nem hajlandó a tábla mellé ülni, Karpov döntő nélkül lesz az utóda, mivel addigra Kissingert is menesztik. Az ifjú orosz viszont Korcsnoj ellen már nemcsak egy varázsló, hanem a teljes politikai bizottság támogatását is élvezheti. Viktor hiába emigrál, így sem tudja legyőzni, még akkor sem, amikor az őt szuggeráló dr. Zuchart végre hátrébb ültetik. Ehhez Kaszparov kell, aki ellen hiába vezet már 5:0-ra Karpov, s áll egyetlen győzelemre a végső diadaltól, Garri 5:3-ra feljön, s ha nem szakítanák meg a 48. parti után - sokak szerint a világbajnok teljes kimerültsége miatt - a maratoni küzdelmet, minden bizonnyal megnyeri a hiányzó hármat, hisz Karpov addigra már tologatni is alig tudta a bábukat. E párviadalnak is volt politikai színezete, ahogy Fischer győzelmével a nyugati félteke mért csapást egy addigi orosz hegemóniára, úgy az Azerbajdzsánban született zsidó-örmény Kaszparov a végek sikerét jelentette a birodalmi központtal szemben, hiszen következő négy párosmeccsüket már ő nyeri. Bár a 144 játszmából csak 21:19 a javára, 104 döntetlen mellett.

Attól kezdve nehéz tudni, mikor, ki a világbajnok, mivel Garri szakít a nemzetközi szövetséggel, és külön istállóba gyűjti a legjobbakat. A FIDE kalmük, elsősorban kaviárcsempészetből élő elnökének KO világbajnokai: Halifman, Anand, Ponomarjov, Kaszimdzsnov, ám csak az indiai ér fel az elődökhöz, hiszen kétmecscses partik és ráadás rapidok alapján verik ki egymást a 64-től a döntőig, vagyis nagy szerencse is kell a végső győzelemhez. Kramnyik viszont úgy veri a másik ágon Kaszparovot, hogy az 16 partiból egyet sem nyer ellene.


Portisch aranykora

Portisch Lajos kilencszer jut a világbajnokjelöltek közé, kétszer az elődöntőig, 1977-ben Szpasszkij, 1980-ban Hübner állja útját. 1978-ban olimpiai bajnokcsapatunk éltáblása Buenos Airesben, s Ribli és Sax is kitesz magáért, két év múlva Máltán a szovjetek csak hajszállal tudnak visszaelőzni, azonos a pontszámunk, ám 449 Bucholz-pontjukkal szemben a miénk csak 448 és fél. Holtverseny esetén ugyanis összeadják az ellenfelek végső pontját, hogy ki játszott erősebbekkel. Így két tök esélytelen, a mezőny hátsó felében végzett társulat, a görögök és a skótok meccse dönt az utolsó fordulóban. Nekünk az kellene, hogy a skótok ne kapjanak ki, ám legjobbjuk hazautazik, mivel letelt a szabadsága. Egy másik partija függőben marad, egy abszolút pancseré, aki hiába áll nyerésre, elnézi egy tisztjét, ráadásul Kaszparov elment segíteni ellenfelének, Makropulosznak, akiből később a FIDE alelnöke lesz.


Curacao szigetén Tal visszalépett, de azért Fischer ellen lejátszotta.

Nyolc év múlva vigasztalódhatunk Újvidéken, majd Szalonikiben, ahol a három Polgár lány Mádl Ildikóval kétszer is olimpiai bajnok. A 12 éves Judit 13-ból 12 partit nyer, egyet nyerő állásban döntetlenre ront. Azóta csak férfiak ellen játszik, évekig a 2700-asok előkelő klubjának a tagja, 2005-ben 2735 ponttal nyolcadik, a nők közt pedig több mint húsz ponttal, ami a férfiaknál az első és a századik különbsége.

Ez az Élő-pontszám, ami nem azt jelenti, hogy a sakkozóknak van Holt-pontszámuk is, hanem az Amerikában élő, magyar származású Élő Árpád matematikaprofesszor találmánya, segítségével a világ összes sakkozója sorba állítható egymás elleni eredményeik alapján.


A Fischer-Szpaszkij visszavágót Kubát János hozta össze.
Itt Kaszparovval.


Nem kell a vb

Jutka nővére, Zsuzsa 1996-ban szerez egyéni világbajnokságot, 2002-ben pedig Lékó nyeri Dortmundban a jelöltek küzdelmét, Topalovval bánva el a döntőben, ám senki sem jelentkezik rá, a Medgyessy-kormány se meri vállalni, maximum a rendezés költségeit, de arról hallani sem akarnak, hogy azt is előteremtsék, ami ilyenkor mindenhol a két sakkozó zsebébe vándorol. Végül, amikor már minden veszni látszik, egy brazil szivarcég révén kerül rá sor Brissagóban, és az utolsó játszma előtt Lékó vezet, ám Kramnyik jóval több partit játszott addig kottából, mert e sporthoz komoly elemző és felkészítő stáb is szükségeltetik, de amíg ő a teljes orosz sakkozásra számíthatott, Péter csak örmény apósára, mert persze ehhez se adott semmit a szülőföldje. Így a végkimerülés határán elveszíti az utolsót, a döntetlen pedig a címvédőnek kedvez.
Krocsnoj sok évvel később is csak védőszemüvegben volt hajlandó Karpovval Mainzban.

Akinek utána a végre normális FIDE-versenyt nyerő Topalovval gyűlik meg a baja a címegyesítő mérkőzésen, a bolgárnak szülőföldje minden támogatást megad, még ha Hispániában él is. Topalov emberei megvádolják Kramnyikot, hogy azért jár gyakran vécére, ráadásul egy másikra, mert ott kapja a drótokat. Valami drótot is kiszednek a falból, vádjuk alátámasztására, de hiába. Kramnyik azóta másodvirágzását éli, amihez talán Párizs is hozzájárul, hiszen akár Szpasszkij, ő is ott él. 2007-ben mégsem tud ellenállni Anandnak, aki a FIDE világbajnoki címe után így az egyesített trónt is megszerzi, vagyis afféle német-római császárnak számít.


Bobby hét évig Pesten bujkált és csak Polgárokkal sakkozgatott.

Grand Slam

Ahogy a teniszben, a sakkban is akad pár kiemelkedő torna, ilyen évente Wijk aan Zee, Linares és Dortmund, ahol szupernagymesterek mérkőznek, másfél évtizede Lékó állandó résztvevő, Dortmundban eddig háromszor győzött, s 2003-ban Linaresben, 2005-ben Wijk aan Zeeben is diadalmaskodik, ott veretlenül. Polgár Juditot is gyakran szívesen látják, Wijk aan Zeeben 2003-ban csak fél ponttal második Anand mögött, ám teljes ponttal az akkori világbajnok Kramnyik előtt, s 2005-ben is pozitív szaldóval végez a világ legjobbjai között. Újabban a moszkvai Tal emlékverseny zárkózik mögéjük, amit 2006-ban Lékó Ponomarjovval és Aronjannal holtversenyben nyer. Kedvelt hely Monte-Carlo is, bár az ottani rapid és vak partik inkább csak érdekesek, sportértékük igen csekély.
Anand-Topalov

Anand világbajnoki ellenfele ezúttal Topalov, méghozzá Szófiában, de már most borítékolni lehet, hogy a győztesnek hamarosan a norvég csodagyerekkel, Magnus Carlsennel kell mérkőznie, akinek újabban a politikában kissé csalódott Kaszparov segít, mivel Putyint sehogy sem tudta legyőzni. E mérkőzést az egész világ élőben élvezheti, mivel mára a sakk az első számú internetes sportág, persze keveseknek van napi 5-6 órája végig nyomon követni, de aki számítógép közelében él, azoknak remek háttérszórakozás, hiszen kiváló elemzők és programok állnak a segítségére a következő lépés kitalálására, ha pedig ő akarja, csak be kell ütnie:,
anand-topalov.com

A győztes és a vesztes kétmillió eurón osztozik 6:4 arányban. Ennyivel gazdagabbak nálunk a bolgárok. Mi a feléből összehozhattuk volna a Lékó-Kramnyikot. Sebaj, helyette idén triatlon vb-t rendezünk 340 millióból, ahol jó esélyünk van egy 56. helyre, hadd lássa a világ, hogy tudunk úszni, futni, biciklizni! Már az első kettőben egymásnak estek, előbb Topalov verte Anandot, mivel az indiai 40 órát furikázott Frankfurtból Szófiába egy kimondhatatlan nevű izlandi vulkán miatt, ki is kapott rendesen, mert a kért három nap halasztás helyett a sportszerű bolgárok csak egyet adtak, ám Wisi másnap visszavágott, majd még egyszer. De hol van még a vége!


- Még Frankfurtban van, vagy máris kiment vécére? (Topalov)
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.