Nem értem - 2004/03

Farkasházy Tivadar
2004. 02. 03. · Hócipő 2004/03
A HÉT PROVOKÁTOR
- Te kamionnal megstuccolod!
- Te százzal megtolod!
- Te hazafutsz zsidó zászlóért!
- Te lelocsolod!
- Te adsz neki egy szem cukrot!
- Te előveszed a gyufádat!
- Majd hatan azt suttogjátok neki: fogd meg, úszóbajnok, és mutasd meg, ki a magyar! De várjátok meg, amíg a Lovas hazamegy, nehogy megakadályozza!

MONDJA ÉS MUTASSA
Ugye elhiszik, hogy én ezzel az emberrel az életben nem állok szóba. Már csak azért sem, mert egy vezércikkében azt fejtegette, hogy egy házibulin felmerült, néhányunkat a Heti hetesből el kéne tenni láb alól, és nemzeti érdekből leülni, mint hazafias cselekedetet. De bíró úr, az istenért, megőrült? Szörnyű, amit ez az alak a hónapokig siralomházban tartott Mécs Imréről állított, de először is ő mondta! Hazánk európai részén az ő szava nem jelent semmit! Ráadásul Táncsicsot faragnak belőle! Továbbá újságírók tucatjait fogják sittre vágni az ön kollégái egy kormányváltás esetén, vagy addig is, hiszen az is rágalomnak tekinthető, ha valakiről azt állítom, hogy egy másik utcában parkolt, egy szigorú bíró mindenre akad. Ha tehetnék egy teljesen értelmetlen javaslatot a törvényhozóknak: az írástudót csak morálisan vonja felelősségre a bíróság, amíg nem tör mások életére, nem veszélyezteti embertársai testi épségét, nem üldöznek senkit miatta, addig ne kerüljön sittre. Magyarul, amíg nem buzdít arra másokat, őt se érje fizikai kényszer. Helyette emelje fel az ujját a bíró: egy! Vagy kettő! És így tovább, egészen ötig. Mondjuk, ez legyen az öt. Mindenki érteni fogja, nem kell hozzátenni, hogy év vagy millió.

Azért a cikkért egyébként, amit rólunk írt...

KETTŐS KERESZT
II. János Pál az újságírók szentjének napján kikelt a tévécsatornák káros hatása ellen, felszólítván a szülőket, hogy ne hagyják gyermekeiket annyit tévézni és videózni.
Mindez Szalézi Szent Ferenc ünnepén történt, de azóta feltehetően Magyarországról már megkeresték a pápát, hogy minálunk két újságíró- szervezet van, tehát szentből is kettő kellene. Vagy egy, de csak nekik.

FIGYELITASZ
Figyelőszolgálatot indít a Fidesz, az lesz a feladata, hogy kiszámítsa a kormányzati intézkedések árakra gyakorolt hatását, mivel a kormány lopakodó áremelésekre készül. Ha adhatnék egy tanácsot, össze kéne fogni Krausz Tamással, a baloldali tömörülés fénylő csillagával, aki a minap a bokrosizmus veszélyeire hívta fel a nagyobbik kormányzó párt figyelmét, ketten ugyanis valóságos harapófogóba szoríthatnák ezt az utálatos bankárkormányt, akinek még a szeme sem áll jól. Aztán már nincs más hátra, mint 130 pontban részletezni, hogy kinek mit adnának. És persze felvenni hozzá egy bankárt, aki finanszírozza.

EGYETÉRTÉS
Pártunk tetszhalott - mondta Vitányi Iván, az MSZP-ről, majd hozzátette: kelj fel, és járj! Néhány polgári kör szerint ez túl hosszú, elég ennyi is: kelj fel!

OCSÚ
Vona Gábor, a Jobbik alelnöke kilép az Orbán vezette polgári körből, mert nézete szerint Kövér és Rogán mérgezett magokat próbál elhinteni közöttük, azt állítva, hogy ők az MSZP kreatúrái.
Istenem, micsoda éberség! Az ötvenes években ezek a belevaló fiúk vagyont értek volna az ingadozó középparasztok között megbúvó kulákok felismerésében, akik konkolyt hintettek a tiszta szem közé.

RABLÓ
A Kerepesi úttól a Fradi-pályáig vágtató tíz ügetőpaci sikerén felbuzdulva két zebra kiszökött a pécsi állatkertből, egyiküket egy családi ház kertjében fogták el, éppen abban a pillanatban, amikor le akarta dobni a csíkost, hogy elkeveredjék a többi igásló közé.
Pedig ha sikerül, talán visszafordíthatta volna az evolúció menetét.

VÉDTELENÜL
Svájc feloszlatja kerékpáros zászlóalját. És ha Bush megtámadja őket? Bár most nem ér rá, arra készül, hogy gyorsan segélyeket nyújtson Kubának Fidel halála után, így próbálva megakadályozni a várható tömeges menekülthullámot. Castro idióták csoportjának minősítette az e célból létrejött bizottságot. Ugyan már, csak pechjük volt. Lekötötte őket Irak, Korea, Vietnam, Afganisztán, egész Afrika, így aztán már nem bírták szuflával azt a pár tucat gumimatracot, amikkel tengeri blokádot vonhattak volna Kuba köré.

A VÖRÖS PIMPERNEL
A nálunk nemrég befestett Churchill 104 éves papagája a német és a Hitler szavakra még ma is éktelenül káromkodik. Kíváncsi vagyok, Medgyessy kutyája mire kezd el morogni.

BALZSAMECET
A Lenin leföldelésért küzdők után pekingiek is felléptek Mao érdekében. Egy érdekes tizenegy jut az eszembe: Brezsnyev (19), Kádár (33), Tito (35), Honecker (18) Ceausescu (24), Husak (21) Gomulka (14), Zsivkov (35), Mao (27), Kim Ir Szen (49), Enver Hodzsa (39). A zárójel nem a válogatottság, hanem az évek száma. Összesen 314, átlagosan majd három évtized. Ezek jutottak az én generációmnak, de aztán egy fél tucat Oxfordban tanult Bibó-kollégista kiűzte az oroszokat. Meg is van a véleményük rólunk.

MAGYAR VÁNDOR
Talán nem árulok el nagy titkot, ha kifecsegem, a Huba is raccsol.
Vagyis ezt a magyar nyelvjárást nem Habsburg Ottó ősei találták ki. A mindenkor élt egyik legnagyobb magyar lóversenyes, Szemere Miklós - akiről Krúdy Gyula lényegében megmintázta Alvinczi Eduárdot - e vezérünktől származtatta magát, amelyet Habsburg Ottó papájának 1917. november 13-án kelt uralkodói határozata is megerősít:
Szemere Miklós kamarás családja a Szemere nemzetségből származik, mely a bemutatott okmányok és emlékek szerint a honfoglaló Huba vezértől vezeti le eredetét, és amely nemzetség, a szokásos hagyomány alapján, de genere jelzőt használta, és ezt továbbra is viselheti.
Mire az egyik Szemerének, aki névjegyére odanyomatta, hogy de genere Huba, egy pesti újságíró átnyújtotta a sajátját, amelyre ez volt írva: de genere Juda, ezzel is figyelmeztetni akarván, hogy az ő nemessége pár ezer évvel idősebb.

NEMZETI NYELVTÖRŐ
Orbán Viktor, a Fidesz és az Európai Néppárt között létrejött együttműködési nyilatkozat ünnepélyes aláírásán kijelentette:
Identitáshiányos közösség lenne az EU, ha a készülő alkotmányba nem foglalnák bele a keresztény gyökerek és a gondviselés szerepét.
Mint mondotta, minderre az ad neki morális alapot, hogy 1998- 2002 között az ő kormánya volt egész Európában a legkereszténydemokratább. Érdekes fokozás: kereszténydemokrata, kereszténydemokratább, legkereszténydemokratább, de azért még hátrébb, mondjuk, az 1990-1994 közötti parlamenti időszakra ne nyúljon vissza, mert még előfordulhat, hogy az új európai alkotmány ünnepélyes aláírásán néhányan közülük megint elkezdik kiabálni a kereszténydemokraták láttán: csuhások!

KÁROLI GÁSPÁR EGYETEM
Laura Schessinger amerikai rádiós lelki tanácsadó mint buzgó keresztény azt mondta: a homoszexualitás megbocsáthatatlan bűn, mert Mózes harmadik könyve, A leviták egyházi szolgálatáról [3 Moz. 18, 22] szerint utálatos az. Ezen felbuzdulva ragadott tollat egy hallgatója:

Kedves Laura doktor!
Nagyon köszönöm azt az önfeláldozó fáradozását, amit annak érdekében tesz, hogy Isten törvényeit az emberekhez közelebb hozza. Sokat tanultam a műsoraiból, és megkísérlem ezt a tudást minél több emberrel megosztani. Ha például valaki megpróbálja homoszexuális életvitelét előttem megvédeni, egyszerűen emlékeztetem [3 Moz. 18,22]-ra, ahol világosan le van írva, hogy ez bűn, és ezzel véget is vetek a vitának. Mindazonáltal néhány törvény értelmezésében és végrehajtásában szükségem lenne a tanácsára.

a) Ha az áldozóoltárnál bikát áldozok, tudom [3 Moz. 1,9], illetve [3 Moz. 1,17]-ből, hogy az Úrnak kedves illatú az. A problémát a szomszédaim jelentik, akiknek ez az illat egyáltalán nem kedves. Leölhetem-e őket?

b) [3 Moz. 25,44] kijelenti, hogy szomszédos nemzetségek fiai és lányai közül vehetek magamnak rabszolgákat. Az egyik barátom szerint ez a törvény a mexikóiakra érvényes, de a kanadaiakra nem. Megmagyarázná, hogy miért ne lehetnének nekem kanadai rabszolgáim?

c) Az egyik szomszédom mindig szombaton dolgozik. [2 Moz. 35,2] világosan kimondja, hogy az ilyet meg kell ölni. Erkölcsileg kötelezhető vagyok rá, hogy saját kezűleg végezzek vele?

d) [3 Moz. 21,20] szerint ha szembetegségem van, az Úr oltárát nem közelíthetem meg. Be kell vallanom, hogy olvasószemüveget használok. Teljesen élesnek kell lennie a látásomnak, vagy itt van azért egy kis szabad játéktér?

e) [3 Moz. 11,8]-ból tudom, hogy ha döglött disznó bőrét illetem, tisztátalan leszek. A kérdésem, hogy szabad-e futballoznom, ha cérnakesztyűt húzok?

f) A nagybátyámnak van egy kis háztájija. Megsérti [3 Moz. 19,19]-et, mert földjébe kétféle magot vet. Ezenkívül a felesége olyan ruhát hord, ami kétféle anyagból (pamut, poliészter) készült. Most tényleg össze kell hívnom az egész gyülekezetet [3 Moz. 24,16], hogy megkövezzük őket, vagy pedig elég, ha egy meghitt családi körben lefolytatott ceremónia keretében megégetjük őket, amint ez azok esetében megengedett, akik az anyósukkal hálnak [3 Moz. 20,14]?

Tudom, hogy Ön ezeknek a törvényeknek nagy ismerője lévén biztosan utat tud mutatni ezekben a kérdésekben. Még egyszer köszönöm, hogy ön a rádióban végzett munkájával folyamatosan emlékeztet minket arra, hogy az Úr törvényei örökérvényűek és megváltoztathatatlanok.
Az Ön odaadó rajongója: Jake

Ez persze Amerika.

MAJD ÉN MEGMONDOM
Pár napra rá, hogy adminisztrációs tévedés miatt Torgyán Józsefet is meghívták az Európai Néppárt közelgő kongresszusára, hibás e-mail továbbítás miatt az Európai Néppárt azon határozattervezete is idő előtt napvilágra került, hogy azok, akik szerepet játszottak a kommunista rezsimek elnyomó gépezetében, hozzák nyilvánosságra szakmai és politikai szerepvállalásukat, s tartózkodjanak az aktív uniós politizálástól. E tervezet létrehozásánál állítólag Szájer József is ott bábáskodott, gondolom, már csak annak kidolgozása van hátra, hogy ez kikre terjedjen ki. Gondolom, rajtuk kívül mindenkire, például rám is, aki három évet lenyomtam a Magyar Beruházási Bankban. Akkor egyáltalán szavazhatok?

38 PERCES
Pokorni Zoltán joggal nehezményezte a Naptévében, hogy a szocialisták nem nyomták meg a gombot, így nem volt lehetőségük a rendkívüli vitanapra a költségvetésről. Mire egy újságíró megjegyezte, ők sem szavazták meg a szocialisták kezdeményezését pár éve az Orbán-bányákról. Pokorni erre azt mondta, valóban, de nem is lettek újjáválasztva, ezért ne hozzák már fel neki.

Tetszik ez az okfejtés, magam is nehezen állom meg, amikor a Heti hetesben szóba kerül valami ismerős stikli, hogy meg ne jegyezzem, tulajdonképpen csak ezek is azt csinálják, amit azok tettek. Verebes vagy Havas ilyenkor gyakran megjegyzi, hogy ez nem mentség, miért mondom. Mire azt szoktam válaszolni, hogy csak akkor mondom, hogy azok is ezt csinálták, ha azok jegyzik meg, hogy ezek mit csináltak. Pokorni viszont új fejezetet nyithat ebben a teljesen értelmetlen egymásra mutogatásban, de ha gondolatmenetét tovább viszem, mármint ne mondják ezek, hogy azok is, mert azok már megbűnhődtek azzal, hogy nem választották őket újra, akkor azok se mondják, hogy ezek meg mit tettek a nyolcvanas években, hiszen őket se választották újra 90-ben. Kicsit bonyolult, de talán világos, nem kéne örökké hátrafelé mutogatni egyik félnek sem.

A MI EDZŐNK
Lothar Mattháus azt szeretné, ha a régmúlt dicsőségeit idéző szerelésben fociznának a játékosok, ezért az 1954-es berni világbajnoki döntőben viselthez hasonló mezekkel fokozná csapata tagjaiban a hazafias érzetet és a küzdőszellemet. A javaslat praktikus, hiszen ez a mez nemcsak a fiúkat, hanem őt is feldobná, hiszen 54-ben a németek nyertek. Ideje Karinthy Marcitól elkérnem a nagyapja egyik zakóját. Azt nem hiszem, hogy ettől ugyanúgy fogok írni, mint ő, de hogy lelkesebben, az biztos.

BAUMGARTNER
Remek ötlet, hogy egyszerű emberekhez fordultak, Alonsónak is így dobták össze a spanyolok, hogy beülhessen a Minardiba, azóta szép karriert futott be a Forma-1-ben, igaz, jóval nagyobb eredményekkel érkezett. Az is érthető, hogy Dávid Kornél, Bodrogi László, Szuper Levente, Kokó és Madár után ez még hiányzott a boldogságunkhoz. De:
1. Miért ilyen drága az idén a Minardi? Tavaly a Magyar Nemzet szerint a két pilótája együtt csupán ötmillió dollárt fizetett azért az élvezetért, hogy párosversenyt vívhassanak az utolsó helyért.
2. Miért nem nyilvános a gyűjtés?
3. Ki fizette be az első negyedet?
4. Kellenek-e még támogatók, vagy most már csak tologatók?

Addig is felállítanám a Baumgartner-képletet, mármint várhatóan hányadik lesz, ha nem robban le:
Baumgartner helyezése = indulók száma - kiesők száma
Ne legyen igazam!

MILYEN VOLT SZŐKESÉGE
Hamarosan napvilágot látnak Britney Spears válogatott gondolatai. Emlékeznek még Friderikusz könyvére, amely belül teljesen üres volt? Hát igen, az mégse mínusz!

SULINYET
Német egyetemisták pornóvideót készítenek, így tiltakozva az oktatás állami támogatásának csökkentése miatt. A kazetta bevételét oly iskolatársaknak ajánlják fel, akik másként nem tudnák kifizetni a tandíjat. Mi ebben is egy lépéssel előbbre vagyunk, mivel mifelénk már ez is államilag készül, ha jól emlékszem nemrég a Bács-Kiskun megyei Pedagógiai Intézet adott ki egy ilyet.

BOROSS, HORN, ORBÁN
Dr. Medgyessy, rendel hétfőn, kedden, csütörtökön 4-6-ig, várjon a hívásra, ne tessék kopogni!

KI KICSODA
A magyar női kézilabda- bajnokságban szereplő osztrák Hypo Niederösterreich hírhedt edzője, Gunnar Prokop, a Vasas ellen a fenekét mutogatta a nézőknek, mire leköpték. A meccs végén másodedzője, a román Spiridonnal és az ukrán Sinkarenkóval felrohant a nézőtérre, és egy műanyag flakonnal elkezdte a fejét verni a leghangosabban hőbörgő drukkernek, aki történetesen egy magyar NB II-es játékvezető. Azért ez is van olyan szép közép-európai történet, mint amikor egy szerbiai magyar hazaszalad egy izraeli zászlóért, és egy olaszországi magyar kezébe nyomja.

LUZITÁN SZÖRNY
A Cottbus csodatevőjét, annyi Fradi-meccs hősét, a románból magyarrá lett Vasile Miriutát egy mondata miatt a 30. percben lecserélte kispesti edzője, lefelé bandukolva bejelentette a visszavonulását. Lipcsei Péterre Lothar Mattháus egyelőre nem számít, mire kijelentette: legalább eggyel kevesebb gondja lesz, és túl fogja élni. Fehér Miklós sárga lapot kapott, de nem élte túl. A világért sem akarom ezeket a dolgokat összehasonlítani, csak jelzik az itthon maradók keserűségét. Portugáliában ránk mosolygott egy görög isten, pár másodperc múlva átlibbent egy másik világba. Nem hiszem, hogy akadt ember az országban, aki ne halt volna vele egy pillanatra. Ha már megtörtént ez a borzalmas értelmetlenség, legalább adjuk vissza, már miatta is, a futballista méltóságát. Akinek a sportágát, benne boldog-boldogtalant itthon csak gyaláznak, olyanok is, akik évtizedek óta nem járnak ki. Ennyit tudnak, rendben van, a világ nagyon elszaladt tőlünk, de nehogy már mindenki kapcája legyenek! És te beleszakadsz?
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/15  •  VII. 17. – VII. 31.
Para-Kovács Imre: Orbán Viktor, a csűrdöngölő-külpolitika feltalálója önerőből lett nemzetközi „hallja-kend”! Váncsa István: a Mars-Uránusz együttállás európai megvilágosodást hoz, Orbán új putyinista frakciójának karanténba zárásáról Smuzewitz Ilona: Elkezdődött a békelövészárokharc! Farkasházy Tivadar: Az ügynök élete, avagy ki csinál bolondot kiből a Moszkva–Orbán–Brüsszel háromszögben Havas Henrik megtudta, Orbán kovászos uborkával harcolna a békéért, mert az már egyszer bevált Dési János: a kopasz pincér esete a nyári költészettel Verebes István újabb Örkényiádái Lendvai Ildikó az a jó új nemzeti sportunkban, az ámokfutásban, hogy mi egyhelyben nézzük, amíg miniszterelnökünk helyettünk is ámokot fut A Heti Kamu megtudta: Orbán a Türk Tanácsban tartja uniós elnöki székfoglalóját
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.