Nem értem - 2004/02

Farkasházy Tivadar
2004. 01. 20. · Hócipő 2004/02
SPÉT
Varga Mihály volt pénzügyminiszter hat pontban vázolta fel a kormány idei teendőit: kiszámíthatóság a gazdaságpolitikában, őszinteség a fiskális politikában, összhang a monetáris politikában, a nemzeti érdekek határozott képviselete, a jogszabályok betartása, a politikai leszámolások mellőzése.

Mélyen egyetértek mindegyikkel. Ráadásul ott keresgél, ahol tényleg komoly bajok vannak, s tetszik a nyugodt hangnem. De azért bujkál bennem a kisördög, hogy miért nem akkor fogalmazta meg ezeket, amikor az MFB-vel játszották ki a költségvetést (gazdasági kiszámíthatóság), alátervezték az inflációt (fiskális őszinteség), Surányi helyett a mindenre hajlandó Járait rakták az MNB élére (monetáris összhang), Simicskát az Apeh tetejére (jogszabályok betartása), kijelentették, hogy az Európai unión kívül is van élet (nemzeti érdek), menesztették és lemondatták a PSZÁF, a KSH, az Ügyészség vezetőjét (politikai leszámolások mellőzése).

Akkor lenne a szavainak hitele.

GOD SAVE THE QUEEN
Angliában ez mindig is magától értetődő volt. Ám az ördög Párizsban feltalálta a forradalmat, Londonban pedig a bulvárlapokat. Ráadásul ott a halottkémek is elég komótosan dolgoznak, némelyik csak hat év múlva készül el a jelentésével. Így a sajtó megint azt vizslatja, játszott-e bármilyen szerepet Charles örökös trónörökös Diana halálában, a királynő kutyasétáltatója pedig közreadja memoárját. Nem elég szegény Erzsébetnek, hogy Anna hercegnő vérebe széttépte kedvenc kutyusát, most fél London azon röhög, hogy a windsori kastélyban esténként körbejár és leoltogatja a villanyokat, mivel ő fizeti. Vilmos, a kis trónörökös pedig fivérével kék nagyinak nevezte az ötfontost, barna nagyinak a tízest és rózsaszín nagyinak az ötvenest. Ráadásul egy ausztrál targoncás a trónját követeli, a koronára viszont nem tart igényt, ami teljesen érthető, hiszen menet közben folyton leesne a fejéről. Ami ennél fájdalmasabb, több száz évnyi lakbért is be akar hajtani tőle. Nem elég a villanyszámla!

FEL VAN VIRÁGOZVA
Orbán Viktor szerint Tőkés László az egész Kárpát-medencei magyarság tiszteletbeli elnöke. Csak? És mi a helyzet a tengerentúl? Egy kicsit óvakodnék az ilyen szuperlatívuszoktól, mert innen már csak egy lépés a Kárpátok géniusza. Kerényi mértéktartóbb, ő Bayer Zsoltot csupán a jövendő Illyés Gyulának nevezi hetente. Mire azt írta Csontos János, hogy szerinte Bayer jobban örült volna Szerb Antalnak. Most már csak az a kérdés, hogy Szerb vagy Illyés örült volna jobban Bayernek. A listáról kínzóan hiányzik, hogy Bayer, Kerényi és Csontos kihez hasonlítaná Orbánt. Erre, gondolom, csak egy személy jöhet szóba, már amennyiben az, hiszen sokak szerint inkább egy fogalom. Lesz még Kövérből Gábor Áron!

KOMMUNIKÁCIÓ
A TV2 tavalyi összeállításának egyik legkedvesebb pillanata az volt, amikor Orbán Viktor odaszólt egyik munkatársuknak:
- Sajnos nem tudok válaszolni.
Mire a meglepődött riporter csak ezt tudta kinyögni:
- Még nem is kérdeztem semmit.

Sándor Gyuri egyik legendás félpercese, amelynél rövidebben még soha senki nem fogalmazta meg a kommunizmust, így szólt:
- Maga egyetért?
- Mivel?
- Hja, úgy könnyű!

METRÓ POLISZ
Azon a héten, amikor Romano Prodit háromszor is megtréfálták, egyik kollégám a metrón arra lett figyelmes, hogy valami pittyeg. Mivel mások is kaptak karácsonyra könyveket, a következő megállónál emiatt többen is leugrottak a szerelvényről, a forgalmi irodán pedig jelentették a különös eseményt, ahol azonnal megnyugtatták őket, hogy nem bombáról van szó, csupán kísérleti jelleggel néhány kocsiban fekete dobozt helyeztek el, annak van ilyen hangja.
Azért így mindjárt más!

FÜSTIFECSKE
24 amerikai állam vezetője levelet küldött az Amerikai Mozgókép Szövetségnek, hogy csökkentsék a filmekben a dohányzó sztárok számát, és emeljék meg a korhatárát azoknak a filmeknek, amelyekben a színészek cigarettáznak.

Előrebocsátom, hogy sohasem dohányoztam, és mint vezető allergiás bizonyos évszakokban különösen utálom azokat, akik nincsenek másokra tekintettel, mégis elég szkeptikus vagyok az ügyben. Egy igazán jó filmben ugyanis kevés a szöveg. Lásd a Hukkle nemzetközi diadalsorozatát, amelyben a főhős csak csuklik. Több oka van ennek, egyrészt a színészek zömének elég parányi a winchestere, másrészt olcsóbb a szinkron, az operatőröket pedig hogyan lehetne felterjeszteni Oscarra, ha csak színműveket fényképeznének le. Márpedig ha nincs szöveg, a legrosszabb filmben is kell valamit csinálni, nézegetni, csodálkozni, sóhajtozni, párosodni, iszogatni, rágyújtani, pöfékelni. Ez utóbbi három tevékenység szponzorációs szempontból is elsőrangú, nem beszélve a nemzeti jelleg kidomborításáról, bizonyára nem véletlen, hogy Simon Templair folyton whiskyzett, Maigret mindig konyakot kért, Derrick pedig sört. Horst Tappert esetében ugyan sokáig nem értettem, hogy miért csak egy kortyot ivott belőle, végül rájöttem, bizonyára azért, nehogy leessen a parókája.

A végén még azt is eléri a két tucat amerikai kormányzó, hogy újravágják a Casablancát, amelyben Humprey Bogart füstfelhőbe burkolózás helyett az egészséges életmód élharcosaként egy sárgarépát majszolva bolondítja magába László Viktor feleségét, Ingrid Bergmannt, aki egy bodzát vagy egy vadmálnát szürcsölve odadob egy Orbitot a zongoristának: - Rágd újra, Sam!

És mi lesz a történelemmel, azt is újraírják? Most láttam a Spektrumon, hogy Jose Marti, a XIX. század végének legendás költője, 1895-ben az emigrációból egy szivarba rejtve küldte el kubai eszmetársainak a parancsot, hogy robbantsák ki Havannában a forradalmat.

Egy Túró Rudiban mégsem lesz elég korhű!

KILÉPTETŐKAPU
A legújabb UEFA-előírás szerint a pályák ülőhelyeinek legalább a harmadát be kell fedni. Ám a leírásból nem derül pontosan ki, hol? Nálunk például rendkívül célszerű lenne a pálya és a lelátó közt. És nem a harmadát, hanem az egészet.

MÁSODOSZTÁLY
Van egy érzésem, hogy néhány párt a resztlit akarja Strasbourgba kiküldeni, vagy azokat, akiktől itthon meg akarnak szabadulni. Ez olyan, mintha a vízipólósok és a kézilabdások a tartalékokat neveznék Athénbe. Az meg kész átverés, ha a jobb nevek majd visszalépnek, akkor kire szavaztunk? Ez még akkor is megengedhetetlen, ha fiatalok javára teszik. Ugyan melyik sportágban küldenek ki az olimpiára egy olyan ifjú tehetséget, akit itthon a kutya sem ismer?

Persze más problémák is akadnak, Kövér például elismerte, hogy a Fidesz-tábor jelentős része EU-ellenes, és ez alapvető dilemmája lesz a párt kampányának az uniós választások előtt. Azért ez jóval kisebb gond, hiszen csupán azt kell majd nekik ügyesen kommunikálni, hogy azért szavazzanak Kövérék embereire, hogy ne az MSZP és az SZDSZ jelöltjei ne menjenek Strasbourgba, hanem a Fidesz által delegáltak maradjanak itthon. Különben is Európa fog idejönni, hiszen már az erdélyi konklávén is megmondta, hogy nekünk kell megváltani őket.

DUGÓ DANI
Az új szövetségi kapitánnyal már első munkanapján kibabrált a pesti közlekedés, a Mai Nap szerint tíz percet, a Színes Mai Lap szerint negyvenet, az MLSZ honlapján fél órát, a Blikk szerint háromnegyed órát váratta a sportsajtót, amelynek legalább a fele ellene drukkol. Azt hiszem, hogy a mézesheteknek nemcsak az igen csinos Kosztics kisasszonnyal, de velünk is hamarosan vége. Lothar Mattháus hamarosan megismerkedik a csonttá fagyott pályákkal, a második félidőben már kocogásra is képtelen hazai sztárokkal, a világtól harminc évvel elmaradt edzőkkel, a jövő-menő, két hét alatt eredményeket váró, bizonytalan egzisztenciájú tulajdonosokkal, s a máig egykori sikereiket ismételgető valamikori nagyságokkal. Szóval lesz éppen elég baja, csupán egyetlen biztató dolgot tudok neki ígérni. Ha majd kimegy néhány bajnoki mérkőzésre, lehet, hogy eleinte csodálkozni fog a cigányozáson, a zsidózáson és a huhogáson, az is elképzelhető, hogy némi vakolat hullik a gyönyörű Marianna által kiválasztott elegáns zakójára, nem kizárt, hogy beletörik a foga az Ajax-Fradiról maradt zsömlékbe, beleül egy marék, még az ősszel szétköpködött szotyiba, de egy biztos, se az Üllői úton, se a Megyeri úton, se a Hungária körúton nem fog dugóba keveredni.

A LEGSZEBB KÜLDETÉS
A Magyar Nemzet szerint a haderőnél történt leépítések miatt egyre kevesebb a rádiófelderítő. Tavaly bezárták a kőszegi és a magyaróvári központot, ahonnan Ausztria és Szlovákia felé folytattak felderítést, s ugyanígy járt a békéscsabai központ is, ők Románia irányába végeztek lehallgatásokat. Nagykanizsa is leszerel, ahonnan a délszláv térséget figyelték, és a mátészalkai állomány is csökken. Csupán Siklós marad meg, továbbá a főváros környéki Telkibánya és Dunavarsány.

Mélyen megértem az egyetlen igaz magyar napilap aggodalmát, de ne feledkezzen meg néhány pesti veteránról sem, akik tán újra hadra foghatók. Ilyen lehet például a Magyar Rádióban Szalánczi Béla, bizonyára olvasóink is emlékeznek erre az úrra, mostanában madarakat fotóz, az ő kiállítását nyitotta meg nemrég titokban az elnök asszony.

A főváros környéki két bázis megmaradásának pedig kifejezetten örülök, épp itt az ideje, hogy valakik végre felderítsék, kik hallgatják még a Kossuthot és a Petőfit.

PLACEBO
Kovács Ádám kijelentette, bizonyítékai vannak, hogy a Ferencvárostól elvették a bajnokságot. Ezeket egy félórás beszélgetésben kívánja nyilvánosságra hozni, amennyiben a Naptévé arra meghívja Demján Sándort, Várszegi Gábort és egy általa később megnevezendő harmadik személyt. Kíváncsian várom, csak nem arra gondol, hogy az előző tulajdonos nem engedte nyerni őket a Debrecen ellen, hogy a másik csapata legyen a bajnok? Elég közelről láttam a Fradi-játékosok tehetetlen dühét, amiért a nyolc tartalékkal felálló vendégeknek egyet se tudtak berámolni. Ha az a meccs bunda volt, akkor az egész Fradit azonnal le kell szerződtetni, ha nem is a Minardinak, de a Jordánnak, mert ennél jobb színészeket lámpással sem talál a Nemzetibe.

ELJÖN-E A TE ORSZÁGOD?
De mi van, ha a Nyugati téren az SZDSZ óriásplakátja eltakarja a Jobbik fakeresztjét?

NEVELT LÁNY
Tornóczki Anita tévés múltjáról szólva elmondta Lakat T. Károlynak, hogy 18 éves korától kezdve öt és fél éven át épített fel egy céget. Kedves Anita, ilyen korban tanulni szoktak, és nem céget vezetni. És az is meglehetősen szokatlan, ha valaki ilyen fiatalon magáról nevez el egy műsort. Vagy a T-Akták első betűje csupán azt jelenti, hogy tanuló vezető?

ÜZLET
Remélem, nem ártottam Baumgartnernek, amikor a HH-ben megjegyeztem, hogy a H betűt nem ártana a Minardi hátulja helyett az elejére tenni, hogy az egész mezőny lássa a visszapillantóból. Csupán az elkeseredés mondatta velem, amiért a Jordan-szerződés a kútba esett, amely csak kétmillió dollárral lett volna több, ha az illetékesek hamarabb kapcsolnak. Abból a kocsiból ugyanis lett volna esély előbbre jutni, a Minardiból aligha. Legalábbis a tavalyi edzésidők alapján. De ez semmiképpen sem a tehetséges vezetőnek szólt, hanem azoknak a kevésbé tehetséges vezetőknek, akik hagyták ezt a hajót elmenni. Ráadásul milyen szép hócipős színe volt. S kilencedik istállóként az edzéseken közelebb volt az elsőhöz, mint hozzá a tizedik Minardi.

SIVATAGI VIHAR
Divat mostanság Héder Barna buckalakót szidni, hogy a szponzik miatt felfújta Palik csuklóját, aki nem is százhetvennel repesztett, csak a felével, amikor fejre állt a Szaharában. Palik szerint a mérföldes óra téveszthette meg a kétkedőket, mire az Index bemutatta a műszerfalát, amely kilométeres. Egyet viszont semmiképpen se vitassunk el a pilótától. Arra ugyanis már számtalan példa akadt, hogy egy sportoló pályafutása befejezése után felcsap kommentátornak, de az ellenkezőjére még nemigen. Bár ahogy vesszük. Ugye a mondás szerint rablóból lesz a legjobb pandúr, mostanában meg mintha fordítva lenne.

BANKÁRKORMÁNY.HU
Orbán Viktor szerint jogász helyett közgazdász kell a pénzügyi tárca élére, a Fidelitas viszont a bankárok ellen lázít. Akkor tessék pontosabban fogalmazni: közgazdász legyen, de ne bankár. Ahogy a tévéelnökséget is kiírták: közszereplő legyen, de ne három per akárhányas. Bizonyára a Kondor-ügyre gondoltak. Vagy a Medgyessyre?

Honlapnak ajánlanék egy másik nevet: Pancserkormany.hu

TILOS
Egyik legkedvesebb szárszói vendégem a tíz év alatt az a Melocco Miklós volt, akinek Ady és Radnóti terveit Kondor képeivel együtt fedeztem fel a hatvanas években. Talán olvasta azt a pár sort, amit súlyos autóbalesete után írtam, kisebbik fiam akkor tanult a reneszánszról, s megkért, magyarázzam el neki, mi az. A tévében éppen Melocco mesélt valamiről, mire rámutattam: - Ő a reneszánsz.
Csak azért mondom - szobrait és történeteit azóta is szeretve -, mert Savonarola is akkor élt. Szóval nem kéne a Lovas mellett szónokolni.
Pláne nem a Kinizsi utca és a Biblia köz sarkán.

ORBÁNÉRTÉKELÉS
Idén máskor és máshol kerül rá sor, mert az Európai Néppárt rendezvénye miatt nem tudja február első csütörtökén megtartani. Ráadásul a Vigadó felújítása is február elején kezdődik, ezért annak vezetői már lemondtak mindent. Az Orbánnal folytatott egyeztetéseken az eddig szóba került két későbbi dátumot is lemondták, mert túl drága lett volna egyetlen rendezvény miatt fenntartani az épület fogadóképességét.

Eddig a hír, s most élcelődhetnék azon, hogy a felújításra bizonyára a mennyezet megerősítése miatt kerül sor, de inkább azon merengek, milyen lehetett vele ez az egyeztetés. És hol számolják a csótányokat, ha még mindig ő a miniszterelnök.

Jó hír viszont, hogy a szokásos házigazda, a Polgári Együttműködés Elnöke már elküldte neki a meghívóját. Máig kedvencem az a nyomdai remek, amelyen Rákosi Mátyást meghívták Rákosi Mátyás 60. születésnapjára. Képzeljék, elment! Igaz, arra az is rá volt írva, hogy hova.

ERDEI
Eddig is kedves, szerény és mosolygós volt, bizonyára az is marad. Ez a legtöbb, amit még kaphatunk tőle. Mert szombat este megtörtént a csoda, fenn, a véres, nagy pofonok súlycsoportjában is visszaadta annak a szép magyar szónak az értelmét, hogy ökölvívás. Vívott, mint Gerevich és Kárpáti, szegény Gonzalez azt se tudta, merre van. Ilyen az, ha valaki az erdőben nem egy Tigrist, hanem egy Madarat keres.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/15  •  VII. 17. – VII. 31.
Para-Kovács Imre: Orbán Viktor, a csűrdöngölő-külpolitika feltalálója önerőből lett nemzetközi „hallja-kend”! Váncsa István: a Mars-Uránusz együttállás európai megvilágosodást hoz, Orbán új putyinista frakciójának karanténba zárásáról Smuzewitz Ilona: Elkezdődött a békelövészárokharc! Farkasházy Tivadar: Az ügynök élete, avagy ki csinál bolondot kiből a Moszkva–Orbán–Brüsszel háromszögben Havas Henrik megtudta, Orbán kovászos uborkával harcolna a békéért, mert az már egyszer bevált Dési János: a kopasz pincér esete a nyári költészettel Verebes István újabb Örkényiádái Lendvai Ildikó az a jó új nemzeti sportunkban, az ámokfutásban, hogy mi egyhelyben nézzük, amíg miniszterelnökünk helyettünk is ámokot fut A Heti Kamu megtudta: Orbán a Türk Tanácsban tartja uniós elnöki székfoglalóját
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.