Nem értem - 2004/01

Farkasházy Tivadar
2004. 01. 06. · Hócipő 2004/01
2004
Szépek voltak az óév utolsó pillanatai. Az MTV-ben éjfél előtt két perccel egy vécéillatosító és egy savtúltengés elleni pasztilla ment, Mádl Ferencre már nem is voltam kíváncsi, akkor már inkább Pintér Dezső. Az újévi bécsi koncerttel is kissé hadilábon állok, amióta nem Sebestyén János vezeti fel. Peskóval és a Fesztiválzenekarral legalább oly szép volt a Rossinissimo az Olasz Kultúrintézetből, nem beszélve Vangelis Mars-köszöntőjéről Jessye Normannel, amelyet az Akropolisz tövéből sugárzott a Sat3. Bár Riccardo Muti ma is remekül dirigálta a közönséget. Radetzky marsall valóban stramm, pattogó öregúr lehetett, hiszen 82 évesen még leverte a 48-as olasz forradalmat, szóval Bécset jobban el tudnám képzelni a Habsburg-kutatások központjának. Méray Tibor kemény szavakkal ostorozta Gerő Andrást a Népszavában e méregdrága intézetért, mire a máskor oly higgadt történész penetráns hangon támadt nagy párizsi öregünkre. Nem titkolom, mindkettő régi barátom, ha elmarad a bocsánatkérés, félek, hogy csak egy marad.

1984
A Fidesz női tagozata jótékony célra elárverezi Schmitt Pál dzsekijét, amit a Salt Lake Cityben rendezett téli olimpián viselt. És arra mikor licitálhatunk, ami Los Angelesben volt rajta? De tudok egy még nagyobb ritkaságot is: a magyar olimpiai csapat akkori formaruháját.

NŐT AKAR
Horn nőt látna szívesen az MSZP élén. Nem hiába nevezte Lengyel rókának, ennél ravaszabbul nem lehet a Kovácsot kizárni. Eddig se volt a szíve csücske, de a szocintern-alelnökség óta pláne. Kérdik majd tőle, kit látna szívesen jövőre Mádl helyén.
- Kit? Egy gyereket!

KISKARÁCSONY, NAGYKARÁCSONY

Egy felmérés szerint egymillió ember a rezsi kifizetése után havi 3500-ból él hazánkban. És képzeljük el hozzá azt a rezsit. Ideje volt, hogy Magyarország egyik leggazdagabb embere tízezer ötezer forintos karácsonyi ajándékot osszon szét közöttük. Ha úgy vesszük, ez a Demján-csomag.

Bokros csupán 130 pontot sorol fel az ÉS-ben, de abban legalább ennyi milliárd rejtőzik. Előző tézisei után nem sokkal pénzügyminiszter lett. Hamarosan ürülés lesz.

Szerinte amúgy elég lenne fele annyi képviselő. Van egy érzésem, azok meg őt feleznék meg. Továbbá egy másik, ha egyszer Orbán kétharmados többségbe kerül, soha többé nem lehet majd leváltani, olyan alkotmányt fog kitalálni. Addig se dicsekedjen senki a 2002-es választások eredményével. Ha a határ 4% lett volna, akkor benn van a MIÉP, és most Orbán-kormány van. Ha a határ 6% lett volna, akkor nincs benn az SZDSZ, és most Orbán-kormány van. Ez az 5% nem volt más, mint szerencse. Amelyik, mint tudjuk, forgandó.

DACKORSZAK
Medgyessy Debrecenben megbeszéléseket folytatott az észak-alföldi régió vezetőivel. A tanácskozáson nem vett részt a város fideszes polgármestere, ezért a városházán kereste fel Kósa Lajost, aki dolgozószobája előtt várta a kormányfőt és kíséretét. Hogy ebből mi a tanulság? Debrecenbe kéne menni, de pulykakakast nem kéne venni. Mert már van.

KIS ORSZÁG
Repülőt vesz az OTP, amit a kormány tagjai is használhatnak. Elképzelem, amint Medgyessy felszáll vele a soron következő titkos tengerentúli szabadságra, mire már egy fertályóra múlva kitessékelik.
- Én nem Bécsben akarok telelni!
- Sajnáljuk, részletre vettük.
Csak nem Csányi az a titokzatos magyar, akinek liciten lecsapták az utolsó Concorde orrát? Lehet, hogy a légierőt is menetrendszerű gépek váltják? Kérdi az ellenség királya:
- A magyarok mikor támadnak?
- Egy pillanat felség, vagy kedden négykor, vagy pénteken hatkor.

SZALDÓ
Egy készülő cseh törvény értelmében a Varsói Szerződés 1968-as inváziójának áldozatai vagy azok utódai kárpótlást kapnának. Egy szocdem miniszter szerint az lenne a helyénvaló, ha a megszálló országok vagy jogutódjaik - köztük Magyarország - fizetnék ki a kárpótlás összegét. Rendben van, de akkor fizessen a tatár, a török, az osztrák, a német és az orosz is. Na jó, a kalandozások miatt valamit Európa is levonhat.

EGY MONDAT
Voltak mondataim, amelyeket sokféleképpen értelmeztek. A nómenklatúrára vonatkozót gyakran úgy, hogy biztosan klientúrát akartam mondani. De nem. Azt is tudtam, hogy ez foglalt fogalom. Tudatosan használtam. Azt akartam érzékeltetni, hogy ma egy olyan éhes klientúra jelenik meg valamennyi párt körül, amely időnként már úgy viselkedik, mint a valamikori nómenklatúra. Ők akarják leosztani a lapokat. Szili Katalint idéztem a Népszabadságból. Bevallom, magam is a szótévesztésre fogadtam az első perctől kezdve. Még szerencse, hogy alig száz napra rá elmagyarázta. Érvelése azért is érdekes, mert őt könnyen az egykori nómenklatúrához sorolhatják, míg a klientúrához sohasem tartozott. Eszerint a kövéri gondolat is rögtön más megvilágításba kerül, aki az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alakuló ülésén azt találta mondani:

150 évig küzdöttünk a törökkel, és pontosan tudjuk, hogy Trianon nem következett volna be a 150 éves háborúskodás okozta tragikus elnéptelenedés nélkül. És ma azt látjuk Nyugat-Európa bármely országában, hogy milliós muzulmán kisebbség építi a maga konklávéit, be nem illeszkedve az európai civilizáció keretei közé. Vagyis ő is tudatosan mondott enklávé helyett konklávét, mivel így akarta kifejezni, hogy ezek a muzulmán szigetek Európában pápábbnak érzik magukat a pápánál. Mondott ő persze ott különb dolgot is: Akik nem voltak restek fegyverhez, az erőszak eszközéhez nyúlni, sokkal rövidebb idő alatt sokkal többet el tudtak érni, mint mi. S mi pedig tűrünk. Megint csak: megérte? Miért?

Ezt meg Kovács értelmezte félre:
Minden olyan nyilatkozatot, amely az erőszakot, a fegyveres harcot sugallja megoldásként, rendkívül veszélyesnek tartok.

Még szerencse, hogy előbb a szónok, majd a párt a helyére tette:
Kovács László - egészséges magyar lélek híján rendszeresen a román többségi politikusok oldalára áll. Az általam mondottak megértéséhez csupán egészséges magyar lélek szükséges. (Kövér László) Kovács a román álláspontot osztja, amikor fegyveres harcra való buzdításként értelmezi arra a sajnálatos tényre való utalást, hogy a kisebbségi magyarság békés, alkotmányos érdekérvényesítő törekvéseit mindeddig kevesebb figyelem, támogató jóindulat és eredmény kísérte az európai közvélemény részéről, mint azoknak a népcsoportoknak a követeléseit, amelyek az erőszak eszközéhez nyúltak. Kovács annyira rosszindulatú és a magyar nemzeti érdekek iránti érzéketlenség olyan fokáról tanúskodik, amely alapján alkalmatlan külügyminiszternek. (Fidesz)

Ez a legkevesebb egy ilyen súlyos félreértésért. Már csak azt kéne megmagyarázni, hogy a baszk vagy a palesztin robbantásokat kísérte karácsonykor több támogató jóindulat Európában. A baszk módszert egyébként a Kerényi Imre által jövendő Illyés Gyulának nevezett Bayer Zsolt is ajánlotta már az erdélyieknek ottani kiruccanásai során, aki legutóbb a villányi polgári köröknél vizionált:
Szeretném látni, amikor az EU-ba felveszik Romániát - s az első tízezer oltyán elugrik Münchenbe egy kori sörre. Ha addig nem omlik össze az unió, hát ez lesz neki a kegyelemdöfés. Reggel felkel az oltyán, fölveszi a bocskorát, beleszúr egy másfél-két méter hosszú póréhagymát, majd felveszi a fekete kalapját, s a karimájára elhelyez nagyobb mennyiségű sót. Jön-megy az oltyán, néha kirántja a hagymát, megsózza, egy nagyot harap, és visszadugja. Így telik a napja.

Fogadjunk, hogy ezt meg az oltyánok fogják félreérteni.

PRIMA PRIMISSIMA
Demján az évi 200 milliós díjjal szemlátomást a bal és a jobb értelmiséget próbálja összebékíteni. Kár, hogy a Hír Tv napokig kampányolt a 13 millióért, hiszen Törőcsik Mariéknak nem állt egy csatorna a rendelkezésére a közönségdíj elnyeréséért, bár ők is kaptak 10 ezer eurós fájdalomdíjat, ami azért felér egy Algopyrinnel. Derék dolog ez a békítési kísérlet, már Svejk is megpróbálta:
- Óberlajtnant úrnak alázatosan jelentem, a dolog így történt: én tudtam, hogy a macskák nem szeretik a kanárikat, és bántják őket. Ezért én össze akartam ismertetni őket, hogy abban az esetben, ha a bestia megpróbálkozna valamivel, én mindjárt kiporolhassam a bundáját, hogy amíg él, ne felejtse el, hogy egy kanárival hogy kell viselkedni, mert én nagyon szeretem az állatokat. Minálunk a házban van egy kalapos, és ez úgy bedresszírozta a macskáját, hogy az a macska felfalt neki azelőtt három kanárit, és most már egyet se, és a kanári akár rá is ülhet. Én is meg akartam ezt próbálni, és kivettem a kanárit a kalitkából, és odaadtam, hogy szagolja meg, és még mielőtt észbe kaptam volna, az a majom leharapta neki a fejét. Én igazán nem vártam volna tőle ilyen gorombaságot.

Nekem is mekkora pechem van. Harkányban kérdezték Kondortól - nem messze Bayertől -, hogy a Heti Hetes szereplői kinek a megbízásából mondják azt, amit mondanak. Mire ő:
Maguktól mondják. Ehhez van tehetségük. Én nem látom a műsort, de a kollégáim beszámolnak róla, hogy miről van benne szó. Hallottam azt is, hogy rólam mit beszéltek. Rongy emberek. Mert az, aki a legaljasabb módon vagdalkozik, rongy ember.

Pedig barátkozásként éppen be akartam dugni a fejemet a szájába.

HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/15  •  VII. 17. – VII. 31.
Para-Kovács Imre: Orbán Viktor, a csűrdöngölő-külpolitika feltalálója önerőből lett nemzetközi „hallja-kend”! Váncsa István: a Mars-Uránusz együttállás európai megvilágosodást hoz, Orbán új putyinista frakciójának karanténba zárásáról Smuzewitz Ilona: Elkezdődött a békelövészárokharc! Farkasházy Tivadar: Az ügynök élete, avagy ki csinál bolondot kiből a Moszkva–Orbán–Brüsszel háromszögben Havas Henrik megtudta, Orbán kovászos uborkával harcolna a békéért, mert az már egyszer bevált Dési János: a kopasz pincér esete a nyári költészettel Verebes István újabb Örkényiádái Lendvai Ildikó az a jó új nemzeti sportunkban, az ámokfutásban, hogy mi egyhelyben nézzük, amíg miniszterelnökünk helyettünk is ámokot fut A Heti Kamu megtudta: Orbán a Türk Tanácsban tartja uniós elnöki székfoglalóját
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.