Van remény!

Bakács Tibor Settenkedő
2016. 07. 06. · Hócipő 2016/14
Kiáltottam fel konyhámban a friss zöldborsófőzelék fölött, amikor hírül kaptam, hogy új elnöke van az MSZP-nek. Kiszáradt a szám az izgalomtól, amikor Szanyi és Tóbiás előtt Molnár Gyula lett a befutó, és Hiller Pista lett a jobb (bocs), bal keze.

A feltámadás forgatókönyve előttem egyértelmű. Először is bűnvallással kezdi az új MSZP, s miként II. János Pál húsvétkor, ők is bocsánatot kérnek múltbéli pártjuk bűnei miatt, kifejezetten a szociáldemokratákra koncentrálva. Fontos ez a szembenézés morálisan, mert a terhek ledobása után könnyebben tudja majd újraépíteni a munkahelyeken a szakszervezeteket. Stratégiailag is fontos, hisz a Fideszt lehetetlen megverni országos sztrájkok nélkül. A civil társadalomban, persze, lehet bízni, de ez inkább a megélhetési politikusok dumája, akik szívesen és mindig váratlanul jelennek meg logóikkal a szónok mögött. Vagyis a bulik lenyúlása helyett maguk is bulistává válnak, és ha úgy látják, hogy a nagybirtokrendszer megfojtja az országot, vidéken is felállítanak segélyező pénztárakat.

Ja, azért, mert miután beszéltek Lendvai Ildikóval a baloldali ideológiák természetéről, felfedezik maguknak a szegényeket. Ez azért is lehetséges, mert a demokrácia rövid történetében sikerült megőrizni, és tovább hizlalni e réteget. A szegények messziről felismerhetők: rafiaszatyorral a kezükben tömegközlekedési járműveken utaznak, és az arcuk nem olyan szép, mint Rogán Cecíliáé. Néha annyi is elég nekem, ha lenézek a lábbelijükre, és széttaposottságuk alapján pontos társadalmi kalibrációt tudok végezni, nem szükséges hozzá az inaktól görcsös kezekben szorított hamisított Vuitton táskából kilógó csirke far-hát. Ám ennél jobb módszer, ha végre a szemükbe néznek, s látják azt az elkeseredettséget, aminek nem oka, hanem következménye a túlzott alkoholfogyasztás.

Evvel a párt társadalmi támogatottsága jelentősen növekedni fog, hisz jelenleg nincs a parlamentben olyan párt, akit fikarcnyit is izgat Dózsa népe. A valós problémák érzékelése ideológiai tisztulást eredményez. Szakítanak rövid és kudarcos történelmi hagyományukkal, a materializmussal, és távoli földrészek (Dél-Amerika) példáját követve ők is elhiszik, hogy az első kommunista rabbi a názáreti Jézus volt. Istennek mindegy, hogy jobb- vagy baloldali valaki, ha nem szegezik fel a fia mellé a keresztre. De az is biztos, hogy az előbb említett, Jeruzsálemben kivégzett próféta próbálta rávenni tanítványait arra, hogy a kenyeret törjék meg, és igazságosan osszák el egymás között. (Ha ez megtörténik, magam is belépek a pártba, és ingyé elmagyarázom mindenkinek, mennyi köze van a csodálatos kenyér- és halszaporításnak a társadalmi javak igazságos elosztásához. A gazdag ifjú esetéről pedig hallgatni fogok, hisz mégsem mondhatom offshore cégek tulajdonosainak azt, amit Krisztus: add el mindened, és oszd szét a szegények között... A csodák ugyanis meglehetősen ritkák, mint a tű fokán átcsúszó tevék.)

Persze lesznek nehéz és kínos pillanatok is. Megszakítani mindenféle üzleti kapcsolatot a politikai ellenféllel, modortalanság, de néha a hatalom gyakorlása lemondással is jár. Monokulturális társadalom helyett, ami biztonságos és egyszerű, mint a faék, vissza kell adni a művészetet és a tudományt azok kezébe, akik valóban művelik. L. Simon László vagy Fekete György ugyanis alakváltoztató organizmus, és azonnal munkára jelentkeznek, amint megszilárdult a hatalom. Viszont a határról elbontani a szögesdrótot nem lesz olyan nehéz, elég, ha a cigánytársadalom felemelése érdekében kezükbe adják a szemétfeldolgozást. Mária Terézia óta keveseknek jutott eszébe, hogy bizonyos szakmák művelése lehet orientált, és nemcsak útépítésre valók kisebbségi magyarjaink. Lehet, hogy nem jó az ötletem, de ha valakinek eszébe jut még valami ezen kívül, már az is nagy előrelépést jelentene Pannóniában.

A szabadságjogokat sikerült a Fidesznek egy söralátétnél kisebb területre szorítania, így itt nem lesz semmi probléma. Élettársammal és gyerekeimmel mi is újra család leszünk (hurráááá), nem büntetnek meg a közteresek, ha sört iszom az utcán a nyári melegben, ahogyan az sem lesz bűn, hogy buzikkal barátkozom a mise után.

Enélkül nem valószínű, hogy meg lehet akadályozni az MSZP eltűnését, enélkül nem lehet őket attól megóvni, hogy Horn Gyulában csak sportcsarnokot tiszteljenek. De legyünk pozitívak, itt van az új vezetés, amely ha elolvassa ezt a cikket és a poénokat komolyan veszi, bármi lehetséges.

Persze, azt nem tudom, hogy lehetséges-e bármi is Orbán Viktor után?! De az apokalipszis teológiai téma, és nem kell rá felkészülni, magától is működik.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/13  •  VI. 19. – VII. 2.
Para-Kovács Imre: a liberális demokrácia legnagyobb ellensége a liberális demokrácia Váncsa István: Európa helyett Putyin ánuszát választottuk, de folyton kacsingatunk a lyukon kifelé Smuzewitz Ilona: Kitört a világbéke, a magyar emberek mentették meg a világot! Farkasházy Tivadar a főpolgármesterség és az Amatőr Biciklisták Szövetségének összekeveréséről Havas Henrik a karmelita erkélyén szalonnázott Orbánnal, a többieknek meghagyták a zöldhagymát Dési János: Hogyan hat az atomháborúra, hogy polgármester maradt, akinek a felesége átesett a vak komondoron? Verebes István újabb örkényiádái Selmeczi Tibor: Minden háború utáni békének az a célja, hogy megalapozza a következő háborút A Heti Kamu megtudta: Szentkirályi Alexandra nyerte az újraszámlálást, az LMP színeiben induló fideszes közlekedéspolitikai szakember pedig a felcsúti kisvasúton lesz masiniszta
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.