Gibraltár cserél

Farkasházy Tivadar
2015. 07. 22. · Hócipő 2015/15
2012-től UEFA-tag, azóta 12 meccsen csak Málta ellen tudott nyerni. Most keresi harmadik kapitányát, mert eddig mind a hat Eb-selejtezőn kikapott, gólaránya 1:34. Sajnos Pintér nem tud gibraltáriul, így ő kiesik. Elvégre az nem lehet, hogy a híres szikla állandó vereségként ivódjék bele az európaiak tudatába. Pláne most, amikor picik tobzódnak, a Feröer-szigetek mögöttünk áll 6 ponttal, előzve a 4 pontos Finnországot és a 2 pontos Görögországot, de nekik most nem ez a legfőbb bajuk. Persze Feröernek 50 ezer lakosa van, amibe bele sem számítanak a magyar futballmenekültek, hírnevünket Bükszegi alapozza meg, rajta kívül már öten vannak, Gángó és Potemkin (NSÍ Runavík), Sinkó (ÍF Fuglafjorur), Szekeres (EB/Streymur), Turi (GÍ Gota).

Gibraltáré viszont a 30 ezret sem éri el. Brit tengerentúli terület, akik protekciósok, mint a futball feltalálói, ezért angol, skót, walesi és északír válogatott is lehet. Holott már a mayák is futballoztak, igaz, ott a győzteseket feláldozták, vagyis mi ritkán lennénk veszélyben, tehát Mexikó is indíthatna egy maya válogatottat. Elvégre 120 milliós ország, bár a tizede folyton szomszédol. Gibraltár viszont csak 6,5 km2, a Tihanyi-félsziget harmada, s jóformán az egész egy szikla, azon pedig még a zergék is nehezen tudnak focizni, a repülőtér kifutópályáját is utak keresztezik, ám a kocsiknak elsőbbséget kell adniuk, amit okos sofőr enélkül is megtesz.

A Vatikánban sincs focipálya, mivel alig fél km2, csapata persze van, svájci gárdisták, papi tanácsnokok és múzeumőrök, a papokat talán az UEFA tiltja, mert azoknak nehéz kötényt adni. Már Franco meg akarja szerezni, szerencséjére nem támadja meg, különben úgy járhatott volna, mint az argentinok a Falkland-szigeteken, ahol 1982-ben 649:255-re kikapnak, a szomorú eredményen az argentin és a brit halottak számát értem. Jakab a Szentföldről gyalogolva itt kezd téríteni Krisztus után nem sokkal, a teljes Ibériai-félszigeten elért hét főre nagyon büszkék ma Santiago de Compostelában. 711-ben a berber Tárik ibn Zijád innen kezdi meg a félsziget meghódítását, az 1607-es gibraltári csatában a holland flotta itt lepi meg az öbölben horgonyzó spanyolokat, 21 hajót süllyesztve el. Ez az első eset, amikor a tengeri koldusokból alakult holland flotta nyílt csatában legyőz egy spanyol hajóhadat. Előtte Francis Drake hivatásos brit kalózként még csak egy-egy spanyol gályát lőtt szét a világ tengerein, de az ő legénysége se szerepelt a gothai almanachban. A győzhetetlen spanyol armadával már Erzsébet királynő admirálisaként bánik el, megfosztva őket e jelzőtől, igaz, ebbe egy kiadós tengeri vihar is besegít.

Bár ennek 400 éve, a spanyol-brit viszony még mindig nem felhőtlen, így fogalmam sincs, hogy a gibraltári válogatott milyen identitású, nem beszélve a 700 éves mór jelenlétről. Benedek fiam szerint a kis országokat a gyűjtőknek találták ki, az Európai Központi Bank például most figyelmeztette Monacót, San Marinót és a Vatikánt, hogy euróikat bocsássák közre, és ne csak a gyűjtőknek árulják harmincszoros árért. Gibraltár keretében 17 spanyol és 5 angol hangzású nevet találni, himnuszát 1994-ben egy angol ember írta, Peter Emberley, de talán nem könnybe lábadt szemmel hallgatják.

A Szigetjátékokon 1995 óta vesznek részt, bár nem sziget, de a hirtelenszőke Lendvai Géza bűvész is nyert cigány Ki mit tudot kellő számú induló híján. A nyitómeccsen kikapnak Grönlandtól, amely ugyan egy picit nagyobb, ám ők is csak 56 ezer főből válogathatnak, mivel a jegesmedvék nem igazán labdaérzékenyek, a fókák is csak az orrukkal. 2007-ben Gibraltár már első, legyőzve Bermuda, Jersey, Menorca és Rodosz válogatottját. Mivel utóbbi kettő spanyol és görög, a Csepel-sziget is nyugodtan indulhatna. S akkor Lórév nemcsak arról lenne híres, hogy Görgey Artúr 1848 őszén itt akasztatta fel a Jellasics-cimborasággal vádolt Zichy Ödön grófot. A négyszeres bajnok Csepel pedig feltámadhatna. Ne feledjük, Dárdai főállása, a Hertha is egy sziget csapata volt 1963 és 1989 között!

De mit akar Gibraltár egy Európa-bajnokságon, bár ez ma már csak pénzkérdés, Katar is döntős volt az ottani kézilabda-vb-n. Azért közönség se árt hozzá, a végig lobogó 40 ezer chilei zászló bizonyára hozzájárult ahhoz, hogy Messiék olykor ki sem tudták hozni a labdát a 16-osukról a Copa América döntőjében. Csakhogy Gibraltáron nincs olaj, leszámítva a benzinkutakat, legfeljebb pár spanyol, aki valahol válogatott akar lenni, a baszkoknak is be kell érni a Bilbaóval, az Osasunával és a Real Sociedaddal, amíg nem lesz külön torna a palesztinok, a csecsenek, a tatárok, a kurdok, a baszkok, a katalánok, a flamandok, a vallonok és a székelyek számára. Nem beszélve az egyebekről.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/11  •  V. 22. – VI. 4.
Para-Kovács Imre: mi járhatott a fékezhetetlen agyvelejű külügyér, Szijjártó fejében, amikor kiderült, hogy az oroszok már nem csak a spájzban vannak? Smuzewitz Ilona: azért sújtotta egyedül a magyar embereket a háborús infláció, mert a magyar kormány békepárti Váncsa István a magyarok fehérneműjében kutakodó Putyinról Farkasházy Tivadar: nade mit keresett egyszerre Budapesten Ahmedinezsád és Hszi Cin-ping, akinek annyira zárt volt a programja, hogy még összerakni sem lehetett? Havas Henrik fültanúja volt, milyen mestertervvel akarja Orbán Viktor magunk mögött tartani Bulgáriát Lendvai Ildikó Orbán titkoskampányáról, amit Orbán üres utcákon tart Dési János: Vajon elhiszi-e Mészáros Lőrinc, hogy a nála parkoló ezermilliárd az övé? Verebes István újabb Örkényiádái Selmeczi Tibor a mosoly országáról (Kína) és a kész röhejről (Magyarország) A Heti Kamu megtudta, pirossapkás kínai önkéntesek segítik majd a margitszigeti Békemenetet is.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.