Gibraltár cserél

Farkasházy Tivadar
2015. 07. 22. · Hócipő 2015/15
2012-től UEFA-tag, azóta 12 meccsen csak Málta ellen tudott nyerni. Most keresi harmadik kapitányát, mert eddig mind a hat Eb-selejtezőn kikapott, gólaránya 1:34. Sajnos Pintér nem tud gibraltáriul, így ő kiesik. Elvégre az nem lehet, hogy a híres szikla állandó vereségként ivódjék bele az európaiak tudatába. Pláne most, amikor picik tobzódnak, a Feröer-szigetek mögöttünk áll 6 ponttal, előzve a 4 pontos Finnországot és a 2 pontos Görögországot, de nekik most nem ez a legfőbb bajuk. Persze Feröernek 50 ezer lakosa van, amibe bele sem számítanak a magyar futballmenekültek, hírnevünket Bükszegi alapozza meg, rajta kívül már öten vannak, Gángó és Potemkin (NSÍ Runavík), Sinkó (ÍF Fuglafjorur), Szekeres (EB/Streymur), Turi (GÍ Gota).

Gibraltáré viszont a 30 ezret sem éri el. Brit tengerentúli terület, akik protekciósok, mint a futball feltalálói, ezért angol, skót, walesi és északír válogatott is lehet. Holott már a mayák is futballoztak, igaz, ott a győzteseket feláldozták, vagyis mi ritkán lennénk veszélyben, tehát Mexikó is indíthatna egy maya válogatottat. Elvégre 120 milliós ország, bár a tizede folyton szomszédol. Gibraltár viszont csak 6,5 km2, a Tihanyi-félsziget harmada, s jóformán az egész egy szikla, azon pedig még a zergék is nehezen tudnak focizni, a repülőtér kifutópályáját is utak keresztezik, ám a kocsiknak elsőbbséget kell adniuk, amit okos sofőr enélkül is megtesz.

A Vatikánban sincs focipálya, mivel alig fél km2, csapata persze van, svájci gárdisták, papi tanácsnokok és múzeumőrök, a papokat talán az UEFA tiltja, mert azoknak nehéz kötényt adni. Már Franco meg akarja szerezni, szerencséjére nem támadja meg, különben úgy járhatott volna, mint az argentinok a Falkland-szigeteken, ahol 1982-ben 649:255-re kikapnak, a szomorú eredményen az argentin és a brit halottak számát értem. Jakab a Szentföldről gyalogolva itt kezd téríteni Krisztus után nem sokkal, a teljes Ibériai-félszigeten elért hét főre nagyon büszkék ma Santiago de Compostelában. 711-ben a berber Tárik ibn Zijád innen kezdi meg a félsziget meghódítását, az 1607-es gibraltári csatában a holland flotta itt lepi meg az öbölben horgonyzó spanyolokat, 21 hajót süllyesztve el. Ez az első eset, amikor a tengeri koldusokból alakult holland flotta nyílt csatában legyőz egy spanyol hajóhadat. Előtte Francis Drake hivatásos brit kalózként még csak egy-egy spanyol gályát lőtt szét a világ tengerein, de az ő legénysége se szerepelt a gothai almanachban. A győzhetetlen spanyol armadával már Erzsébet királynő admirálisaként bánik el, megfosztva őket e jelzőtől, igaz, ebbe egy kiadós tengeri vihar is besegít.

Bár ennek 400 éve, a spanyol-brit viszony még mindig nem felhőtlen, így fogalmam sincs, hogy a gibraltári válogatott milyen identitású, nem beszélve a 700 éves mór jelenlétről. Benedek fiam szerint a kis országokat a gyűjtőknek találták ki, az Európai Központi Bank például most figyelmeztette Monacót, San Marinót és a Vatikánt, hogy euróikat bocsássák közre, és ne csak a gyűjtőknek árulják harmincszoros árért. Gibraltár keretében 17 spanyol és 5 angol hangzású nevet találni, himnuszát 1994-ben egy angol ember írta, Peter Emberley, de talán nem könnybe lábadt szemmel hallgatják.

A Szigetjátékokon 1995 óta vesznek részt, bár nem sziget, de a hirtelenszőke Lendvai Géza bűvész is nyert cigány Ki mit tudot kellő számú induló híján. A nyitómeccsen kikapnak Grönlandtól, amely ugyan egy picit nagyobb, ám ők is csak 56 ezer főből válogathatnak, mivel a jegesmedvék nem igazán labdaérzékenyek, a fókák is csak az orrukkal. 2007-ben Gibraltár már első, legyőzve Bermuda, Jersey, Menorca és Rodosz válogatottját. Mivel utóbbi kettő spanyol és görög, a Csepel-sziget is nyugodtan indulhatna. S akkor Lórév nemcsak arról lenne híres, hogy Görgey Artúr 1848 őszén itt akasztatta fel a Jellasics-cimborasággal vádolt Zichy Ödön grófot. A négyszeres bajnok Csepel pedig feltámadhatna. Ne feledjük, Dárdai főállása, a Hertha is egy sziget csapata volt 1963 és 1989 között!

De mit akar Gibraltár egy Európa-bajnokságon, bár ez ma már csak pénzkérdés, Katar is döntős volt az ottani kézilabda-vb-n. Azért közönség se árt hozzá, a végig lobogó 40 ezer chilei zászló bizonyára hozzájárult ahhoz, hogy Messiék olykor ki sem tudták hozni a labdát a 16-osukról a Copa América döntőjében. Csakhogy Gibraltáron nincs olaj, leszámítva a benzinkutakat, legfeljebb pár spanyol, aki valahol válogatott akar lenni, a baszkoknak is be kell érni a Bilbaóval, az Osasunával és a Real Sociedaddal, amíg nem lesz külön torna a palesztinok, a csecsenek, a tatárok, a kurdok, a baszkok, a katalánok, a flamandok, a vallonok és a székelyek számára. Nem beszélve az egyebekről.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2020/22  •  X. 21. – XI. 3.
SZFE – KILENC OLDALON! Para-Kovács Imre: Orbán meghátrálása egy vereségsorozat része lenne, egy kizárólag Orbán Győzőéhez mérhető hatalmas pofon Lengyel László: A helyzet egyre kevésbé megbocsátható, mert minél tovább tart, annál többet kéne megbocsátani Farkasházy Tivadar utánaszámolt mit mond a kormány, és mik a valós számok, és már várja, mikor lesz házkutatás Pintérnél, Káslernál, Orbánnál Smuzewitz Ilona megtudta, a Mészáros-gyerekek akkora iskolát építenek Felcsúton, hogy a helyieknek új iskolás gyerekeket kell venniük Dési János: Bruckner Szigfrid nagy titka Bakács Tibor: Nem minden szarka fajta farka tarka, csak a tarka farkú szarka farka tarka Trunkó Barnabás már várja, mikor építenek falovat, s tolják a Színművészeti egyetem elé, Szarka kancellárral a gyomrában A Heti Kamu megtudta: Dúró Dóra szamurájkarddal fejezte le Süsüt 13 oldalon a Rákosi Mátyásné által formálttól a nagy orbáni focialista divatforradalomig
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
PARTNEREINK


GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.