Gibraltár cserél

Farkasházy Tivadar
2015. 07. 22. · Hócipő 2015/15
2012-től UEFA-tag, azóta 12 meccsen csak Málta ellen tudott nyerni. Most keresi harmadik kapitányát, mert eddig mind a hat Eb-selejtezőn kikapott, gólaránya 1:34. Sajnos Pintér nem tud gibraltáriul, így ő kiesik. Elvégre az nem lehet, hogy a híres szikla állandó vereségként ivódjék bele az európaiak tudatába. Pláne most, amikor picik tobzódnak, a Feröer-szigetek mögöttünk áll 6 ponttal, előzve a 4 pontos Finnországot és a 2 pontos Görögországot, de nekik most nem ez a legfőbb bajuk. Persze Feröernek 50 ezer lakosa van, amibe bele sem számítanak a magyar futballmenekültek, hírnevünket Bükszegi alapozza meg, rajta kívül már öten vannak, Gángó és Potemkin (NSÍ Runavík), Sinkó (ÍF Fuglafjorur), Szekeres (EB/Streymur), Turi (GÍ Gota).

Gibraltáré viszont a 30 ezret sem éri el. Brit tengerentúli terület, akik protekciósok, mint a futball feltalálói, ezért angol, skót, walesi és északír válogatott is lehet. Holott már a mayák is futballoztak, igaz, ott a győzteseket feláldozták, vagyis mi ritkán lennénk veszélyben, tehát Mexikó is indíthatna egy maya válogatottat. Elvégre 120 milliós ország, bár a tizede folyton szomszédol. Gibraltár viszont csak 6,5 km2, a Tihanyi-félsziget harmada, s jóformán az egész egy szikla, azon pedig még a zergék is nehezen tudnak focizni, a repülőtér kifutópályáját is utak keresztezik, ám a kocsiknak elsőbbséget kell adniuk, amit okos sofőr enélkül is megtesz.

A Vatikánban sincs focipálya, mivel alig fél km2, csapata persze van, svájci gárdisták, papi tanácsnokok és múzeumőrök, a papokat talán az UEFA tiltja, mert azoknak nehéz kötényt adni. Már Franco meg akarja szerezni, szerencséjére nem támadja meg, különben úgy járhatott volna, mint az argentinok a Falkland-szigeteken, ahol 1982-ben 649:255-re kikapnak, a szomorú eredményen az argentin és a brit halottak számát értem. Jakab a Szentföldről gyalogolva itt kezd téríteni Krisztus után nem sokkal, a teljes Ibériai-félszigeten elért hét főre nagyon büszkék ma Santiago de Compostelában. 711-ben a berber Tárik ibn Zijád innen kezdi meg a félsziget meghódítását, az 1607-es gibraltári csatában a holland flotta itt lepi meg az öbölben horgonyzó spanyolokat, 21 hajót süllyesztve el. Ez az első eset, amikor a tengeri koldusokból alakult holland flotta nyílt csatában legyőz egy spanyol hajóhadat. Előtte Francis Drake hivatásos brit kalózként még csak egy-egy spanyol gályát lőtt szét a világ tengerein, de az ő legénysége se szerepelt a gothai almanachban. A győzhetetlen spanyol armadával már Erzsébet királynő admirálisaként bánik el, megfosztva őket e jelzőtől, igaz, ebbe egy kiadós tengeri vihar is besegít.

Bár ennek 400 éve, a spanyol-brit viszony még mindig nem felhőtlen, így fogalmam sincs, hogy a gibraltári válogatott milyen identitású, nem beszélve a 700 éves mór jelenlétről. Benedek fiam szerint a kis országokat a gyűjtőknek találták ki, az Európai Központi Bank például most figyelmeztette Monacót, San Marinót és a Vatikánt, hogy euróikat bocsássák közre, és ne csak a gyűjtőknek árulják harmincszoros árért. Gibraltár keretében 17 spanyol és 5 angol hangzású nevet találni, himnuszát 1994-ben egy angol ember írta, Peter Emberley, de talán nem könnybe lábadt szemmel hallgatják.

A Szigetjátékokon 1995 óta vesznek részt, bár nem sziget, de a hirtelenszőke Lendvai Géza bűvész is nyert cigány Ki mit tudot kellő számú induló híján. A nyitómeccsen kikapnak Grönlandtól, amely ugyan egy picit nagyobb, ám ők is csak 56 ezer főből válogathatnak, mivel a jegesmedvék nem igazán labdaérzékenyek, a fókák is csak az orrukkal. 2007-ben Gibraltár már első, legyőzve Bermuda, Jersey, Menorca és Rodosz válogatottját. Mivel utóbbi kettő spanyol és görög, a Csepel-sziget is nyugodtan indulhatna. S akkor Lórév nemcsak arról lenne híres, hogy Görgey Artúr 1848 őszén itt akasztatta fel a Jellasics-cimborasággal vádolt Zichy Ödön grófot. A négyszeres bajnok Csepel pedig feltámadhatna. Ne feledjük, Dárdai főállása, a Hertha is egy sziget csapata volt 1963 és 1989 között!

De mit akar Gibraltár egy Európa-bajnokságon, bár ez ma már csak pénzkérdés, Katar is döntős volt az ottani kézilabda-vb-n. Azért közönség se árt hozzá, a végig lobogó 40 ezer chilei zászló bizonyára hozzájárult ahhoz, hogy Messiék olykor ki sem tudták hozni a labdát a 16-osukról a Copa América döntőjében. Csakhogy Gibraltáron nincs olaj, leszámítva a benzinkutakat, legfeljebb pár spanyol, aki valahol válogatott akar lenni, a baszkoknak is be kell érni a Bilbaóval, az Osasunával és a Real Sociedaddal, amíg nem lesz külön torna a palesztinok, a csecsenek, a tatárok, a kurdok, a baszkok, a katalánok, a flamandok, a vallonok és a székelyek számára. Nem beszélve az egyebekről.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2020/5  •  II. 26. – III. 10.
VÁNCSA • PARA • BARTUS • DÉSI • FARKASHÁZY • SMUZEWITZ Váncsa István szerint az elmúlt tíz évünk volt a legsikeresebb a Homo sapiens félmillió éves történetében Para-Kovács Imre: már akkora a migrációs nyomás, hogy ideje egymilliárdért nemzeti konzultációt tartani százmillió kifizetése ellen Farkasházy Tivadar két hétig nyomozott, hol lehet az MSZP elnöke Bartus László megszerezte az amerikai NAT titkos, első vázlatát Dési János alig várja, hogy az átnevelőtáborokból kikerüljenek az első, ideológiai alapú nádpálcázást megköszönő édes szőke kisgyermekek Karsai László egy láthatatlan ostrom-kiállításról Smuzewitz Ilona: bevezetik az íróengedélyt, ennek megszerzői ép nemzettudattal rendelkeznek, és felesküsznek a magyar szórendre Bakács Tibor Settenkedő: egy frászt fognak tőlem bűnözők pénzt kapni – gondolta egy másik bűnöző A Heti Kamu megtudta, a TV2 véletlenül lekoppintotta az RTL híradóját is, amiért a Médiahatóság vizsgálódik
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
PARTNEREINK


GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.