A stadionépítő és a kolbászlovag

Farkasházy Tivadar
2015. 03. 18. · Hócipő 2015/06
Dagad a szocialista brókerbotrány, a Buda-Cash százmilliárdja után a Hungária hatmilliárdja, de hamar csúcsot javított a Quaestor százötvennel. S még ott van Töröcskei Széchenyi Bankjának 20 milliárdja, amely mellett a Magyar Államadósságot Kezelő Központot is eligazgatta. Lám, mennyivel jobb, ha magyar kézben vannak a pénzintézetek, nem a külföldi anyabankok, hanem majd mi nyögjük ki. Az ügy annyiban szocialista, hogy Rogán ezt hajtogatja, aki nem tukán, hanem papagáj, mert 2004-ben felemelték a kötelező vizsgálatot öt évre. Azt sosem teszi hozzá, hogy ettől még bármikor lehet ellenőrizni, s a Buda-Cash utolsó vizsgálatát 2010 őszén Szász Károly írta alá, Orbán kedvence, 12 hiányosságot állapítva meg, amiket 3 hónapon belül pótolni kell, de azóta még csak 50 hónap telt el.

Ki is tüntették érte most, március 15-én. Az MNB minapi 24 órás vizsgálata viszont mindent feltárt, a bravúrt némileg megkönnyítette, hogy a Buda-Cash vezér előző nap bement hozzájuk s elmondott mindent. 62 milliárdért a nem létező Karácsony Miklós nevére vásároltak kincstárjegyeket a DRB Bank betétesek pénzéből. Veszélyes volt, még a Fidesz lebuktatja őket, azt hívén, Karácsony Gergely rokona.

A Hungáriánál kockás papíron tartották nyilván az ügyfelek pénzét, már ami papíron létezett, de nem tudom, miért baj ez, vonalason sokkal nehezebb kivonni.

A minimum az, hogy egy kötvény forgalmazója ne függjön a kibocsátótól, nem is függött, hisz a kibocsátó Tarsoly volt, a forgalmazó a neje, bizonyára egy önálló asszony. S újabb kölcsönökből fizették ki az esedékes tartozásokat. Az MNB (Matolcsy Nemzeti Bank) pár hónapja jóvá is hagyta, hogy a 60 milliárdos kibocsátást újabb tízmilliárdokkal toldhatják meg.

A Quaestor tulajdonosa, a 7,9 milliárddal 76. leggazdagabb magyar, Tarsoly Csaba, Orbán nagy focihaverja, a stadionépítők gyöngye, az ő cége intézte Moszkvában a vízumok kiadását, az ottani magyar kereskedőházat Szijjártó avatta vele. Az isztambuli magyar kereskedőházat is a külüggyel közösen hozták létre, mindkét ország szerepelt a minapi nagyköveti értekezlet öt példaképe között.

A most előzetesben ülő Kiss Szilárd nyolc évig csücsült a fő Quaestor felügyelőbizottságában, egy másik Quaestorban rajta kívül csak Tarsoly volt részvényes, utána moszkvai mezőgazdasági attasé, bár előtte kétszer is megbukott az átvilágításon. 2013-ban gyakorló diplomataként az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetet szabadította meg 560 milliótól egy haverjával. Mikor a vád szerint arról beszéltek, euróban vagy forintban utalnak 700 millióért 100 milliót, 40-et meg a Takarékszövetkezet vezetőjének, társa a váltás miatt az euró mellett döntött: Ne dobjunk már ki hárommillió forintot, faszomba! Inkább igyuk meg.

Kisst Fazekas miniszter ki is tüntette, ám a külügy már érezte, hogy nem frankó, és kirúgta, mire Fazekas keleti gazdasági kapcsolatokért felelős miniszteri biztossá nevezte ki, amit most kezd cáfolni. A gyulai pálinkafesztiválon kolbászlovaggá is ütötték, mondván, jeles ember, aki igen sokat tesz értünk külhoni országokban. Lovag Kiss ugyan csak a saját borát árulta kinn, és oroszokat vadásztatott, Porsche terepjáróval furikázta Fazekast Moszkvában, bár a kereskedelmi kirendeltségből ki volt tiltva, 80 ezer euróért pedig egy orosz üzletember ismerőseinek szerzett magyar vízumokat, amért odakinn jogerősen el is ítélték. Élettársa, Jelena Cvetkova ugyanis a moszkvai vízumközpont résztulajdonosa, aki Tarsollyal és Szijjártóval vágta át a trikolórt, jó az, ha egy orosz állampolgár intézi a magyar vízumokat. S persze 300 ezer eurós letelepedési kötvényeket is árultak azért a bagó 25-30%-ért. Kissnek közös orosz cége volt Mészárossal, felcsúti szalonnákat hoztak volna be, de nem lett belőle semmi, mert a Lőrincnek csak utána jutott eszébe mangalicatelepet vetetni a Viktorral. Most nem emlékszik a közös cégre, később derengeni kezdett neki, hogy Lovag Kiss a másik tulaj, de hozzátette: Oroszországban sok minden előfordulhat. Még az is, hogy szalonnából lesz disznó. A két kereskedőházat Kiss hozta össze, Tarsolyt és Szijjártót nem kellett, győriek, régi barátok és futballmecénások. A Magyar Nemzeti Kereskedőház viceprezidentje pedig havi 850 ezerért Kunci, a gólzsák, aki most igazolt a Fradiból a Dunakeszibe, amelyben a fél külügy focizik.

Tarsoly vezér e szavakkal értesítette munkatársait, hogy konyec: A mai napon véget ért egy álom és egy olyan harc, amit sok éve vívunk a magyar pénz- és tőkepiacon! Sokszor vívtunk nemes és nemtelen harcot, és belebuktunk abba a 25 éves küzdelembe, amit ügyfeleinkért és saját magunkért tettünk.

Szóval nemes harcot vívtak, amilyeneket Viktor szokott. Ebbe bőven belefér 150 milliárdnyi fedezetlen kötvény. A szívem szakad meg értük. A betétesek kit érdekelnek? Bár egy barátom már 15 éve mondta, hogy kerüljem el a Quaestort, így a Báthory utcában is mindig átmentem a túloldalra.

Tállai igen búsan ült a Buda-Cash ügyet szocikra rákenő parlamenti bizottságban, pedig ha a Győr tulaj híján kiesik, akkor a Mezőkövesd-Zsórifürdő felkerülhet, nem beszélve Seszták harmadosztályú Kisvárdájáról, akiknek most épül 1,2 milliárdos üzemcsarnok (régebbi nevén stadion). Seszták volt az, aki az orbáni 50%-ot felemelte 70%-ra, már hogy a bankok ekkora hányada legyen magyar. Az a szerencséje, hogy Simicska nem kapkod legyek után, mert nagyvadra hajt, de van egy érzésem, hogy hamarosan Miklóst is bejelentik egy zsúfolt cellába, mint ő az ukrán és orosz cégeket, a kisvárdai Gagarin utca 22.-be több mint 200-at, a Litki út 18.-ba 550-et. Szép ez a keleti nyitás, csukás mikor lesz belőle? Orbán a Buda-Cash ügyben legalábbis azt mondta: Ha az igazságszolgáltatást irányíthatnám, akkor már mind börtönben lenne. Tényleg, eddig miért nem volt pallosjoga?
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.