Napelem

Bakács Tibor Settenkedő
2015. 01. 21. · Hócipő 2015/02
Habony látta meg először a Napot.

Mindenki azon vitatkozott, honnan lehetne még egy kis mannát szerezni, mire ő felmutatott az izzó korongra. Sol victus – kiáltotta, és a társaságban mindenki lefagyott. Árpi egy zseni, tudtuk róla, mégis, a szituáció emlékeztetett arra, amikor az alma lepottyan Sir Newton előtt, és ő szellemileg rámozdult.

Fantasztikus pillanat volt. Felcsút, kert, stadion, mangalicatelep bukolikus hangja, gyönge szél, ami belekap bolondosan Árpi hajába, de ő évődve folytatja.
– Na, rezsiharcoskáim, fogjátok az adást? Honnan a pénz?
– Mondjad már!
– Hát az energiából. A pénz energia, az energia pénz, de hiába mondom, mindig elfelejtitek.
– Kapcsoljuk ki a gravitációt? – kérdezte a kertben egy idősebb bácsi, de senki nem figyelt rá, csak a pénzére.
– Találós kérdés, aki jól válaszol, kap egy Rolexet a kutyámtól. Melyik az az energiaforrás, aminek még nem csökkentettük a rezsijét?

Matolcsy törte a fejét, Varga magába merült, csak Lőrinc volt izgatott, mert tudta, hogy ő nem tudja a választ. Habony felnevetett, majd kis terpeszben felmutatott a Napra, amely szokásához híven most is jól látszott. Persze hogy azért nem vette észre senki, csak a vezér tanácsadója, aki éppen visszatette a használt papír zsebkendőt a Vuitonjába, mert tüsszögnie kellett az erős sugaraktól. Nevetett, tüsszögött, soha nem felejtem el.

Valóban, a Nap adókerülő magatartására eddig még senki nem gondolt, de innentől mindenkinek beugrott valami használható ötlet. Napelemadó! A Vezérnek azért tetszett, mert a gazdagokon csattan az ostor. Ahogy öregszik, egyre jobban fél azoktól, akiknek nincs. Egyre többen vannak, az utcán mozognak, kiabálnak. A gazdagok gyávák, és ha már annyira hülye volt valaki, hogy messziről látszik a házán, hogy lopja az energiát, fizessen az államnak. Nekik sincs ingyen a Lizi.

A napelemes adóban az a jó, hogy nehéz elkerülni. Nem viheted a pincébe, hogy ott a sufniban összehozz egy kis mellékest. És ha már megvetted azt a szart, akkor nem fogod bukni az egész rezsiharcot emiatt. Szalad a pénze után a paraszt... de hiába, az nálunk, a felcsúti Szilícium-völgyben landol. Habony aranyat ér. Ha jól tudom, a Napban is az van. A fiúk meg abszolút rajta vannak a hullámhosszon, pedig ötleteléskor szigorúan tilos a kokain.

Amikor valaki megjegyezte, hogy az Illés Zoli majd biztosan szötyögni fog, mindenki a hasát fogta röhögésében. Onnantól, hogy a Nap megadóztatása a belső ellenség haragjától lesz kísérve, mindenki felengedett, apró tréfák röpködtek, meg Gyurcsány, de való igaz, onnantól már soha nem gondoltak bele az ötletükbe. A pénz sokkal izgatóbb volt, mint az a bűnös gondolat, hogy az Isten által nyújtott ingyenes energiát adó formájában nem forintosítunk családi vállalkozásban! A kozmológia nem ismeri a galaktikus bűnözést, de az embert igen.

Ezért a Nap megharagudott rájuk, de ezt ők akkor még nem tudták, sőt, azt hitték magukról, hogy ők az isteni csávók, zsírkirályok. Ott álltak a kertben, nézték a Napot, és Pataky Attilát hallgattak hozzá.

A napelemadó mégis uralkodásuk és bukásuk szimbólumává vált. A Nap hihetetlen közönnyel nézte végig a felcsútiak földi pályafutásának kanyarjait, és a pénzcsörgés ellenére is ingyenesen biztosította tovább a Föld energiakészletét. Persze hogy Isten egy marék hülye miatt nem vonul ki Magyarország területéről, mert ő nem multi, csak isten. De őszintén mondom, Xerxész sem ment sokra, amikor büntetésből megkorbácsoltatta a tengert. Persze hol van Xerxész Habonytól?!

Ebben az időben, amikor a Napról döntöttek, éppen tél volt, de nem a Shakespeare-i boszorkányos, hanem napsütötte svájci, apropó, elment már a futár a kis táskával?

Majd nyáron élesedik be a pénztárgép, addigra majd Tompika összehoz egy nemzeti egyeztetést Nap-ügyben, lesz majd napos tiszt, aki jelent, hogy az elem az része-e az egésznek? Értitek, magyarok: nap + elem, vagyis gazdaságban hozzáadott érték, az elem termék, ami adóköteles, vagyis van kérdés, nincs kérdés, köszönöm.

Tehát mindegy, hogy elemes nap, vagy napelemes ház, az adómozzanat jogos, ahogyan Habony fürtjeiben is a szél kapkodása. Apropó szél! Nem is rossz ötlet, Virág elvtárs.

Majd lesznek konzervatív polgáriasult bölcsek, akik rámutatnak, hogy nem volt szerencsés bevezetni sem az internetadót, sem a nap­adót, de akkor már senkit nem fog érdekelni a hogyan történt, mindenki a romokat takarítja, meg a saját házát, hazáját. A Nap meg konokul süt ártatlanra, bűnösre egyaránt. Ezt sokan félreértik.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.