Toldi legyőzi Amerikát

Bakács Tibor Settenkedő
2014. 10. 29. · Hócipő 2014/22
Magyarország tartozik a világnak azzal, hogy méltóképpen mutatja be azt a hőst, akinek több tisztelet járna, mint amit eddig kapott Brüsszelben! – zárta ünnepélyes beszédét az Urániában Kálomista Gábor a Toldi díszbemutatóján, és megcsókolta Andrew Vajna helyett Tímea Vajda Palácsikot. A pezsgődurrogással, székely himnusszal, és lovas bemutatóval egybekötött eseményről a sajtót kitiltották, majd később egy embert beengedtek, aki elvihette a hidegtálak maradékát a kollégáknak. Egy hosszú és nehéz út végére ért ezzel a magyar film, és elfoglalta méltó helyét az orosz mellett. De nézzük az előzményeket.

Miután nem sikerült megegyezni Pálfi Györggyel, hogy Nemcsák Károly játssza el Toldi szerepét – pedig a kétmilliárdos költségvetés a hülyének is megéri –, úgy döntöttek a producerek külön-külön és együtt is, hogy Káel Csabának adják át a forgatókönyvet. A döntés szakmailag helyes volt, hisz Csaba sokkal nyitottabb volt az akciójelenetek iránt, és a pirotechnika művészi hatásában is jobban bízott. Természtesen ehhez profi forgatókönyvet készítettek, hisz az eredeti mű nem volt alkalmas a megfilmesítésre.

John Gold kitűnő treatmentje felett eljárt az idő, természetes volt, hogy némely jelenetet aktualizáltunk – nyilatkozott Vajna a Kalendáriumnak. A Rambó mintájára szeretnénk az egész trilógiát megeleveníteni, de Toldi estéje például túlságosan lassú ritmusú volt, ahogyan a Toldi szerelmének sem ártott, hogy félredobva a prűdséget, sejtelmesen izgató és szexi nőalakot találtunk meg Dobó Katában.

A magyar kormányban többen is elégedettségüket fejezték ki, hogy a cseh vitéz helyett egy amerikai navy seal kommandóst vág ketté fokosával Toldi. Egyrészről fontos a szomszédainkkal való jó kapcsolat, vagyis itt az idő, hogy a magyar nép elfoglalja méltó helyét a szláv népek tengerében. Másrészről a film mindig is a külpolitika szolgálólánya volt, és tekintettel arra, hogy az USA a szövetségesünk, nem értjük, hogy miért tiltakoztak oly hevesen Washingtonban, hogy egy búvárfejű, gyorséttermi kaján meghízott zsoldos véres hulláját képzelte el magának a rendező?

Szijjártó megvédte a filmet a külföldi támadásokkal szemben, és elmondta New Yorkban az őt fogadó, a 44. utca sarkán álló hotdogárusnak, hogy Magyarországon az alkotók szellemi szabadságát nagyobb tiszteletben tartják, mint itt. Micsoda filmeket forgathatott volna Orson Welles, ha magyarnak születik – fordulatával a külügyminiszter elnémította a körülötte álló afroamerikaiakat.

A film reklámspotjába a legmozgalmasabb akciók kerültek be, nemzeti szempontból. Így a farkasok elől menekülő autós üldözés hátterében látható a Halászbástya, a Várkert Bazár, a Fradi Stadion (hisz Toldi a Fradi legendás játékosa is volt), valamint az Alaptörvény, amit haragjában Miklós eldob a brüsszeli talpnyalók felé.

A magyar kritikusok helyett megírta Hóvirág a blogján, hogy ő elsírta magát a film zárójelenetén, ahol a rezsicsökkentéstől elcsigázott magyar nép végre megkoronázta Toldit, aki az I. Viktor király nevet vette fel. A betétdalokat Ákos szerezte, de énekel a filmben Demjén Rózsi és Pataky Attila is, ahogyan feltűnik egy pillanatra a király seregében Csiszár Jenő és Rátkay Philip, ami után sokan kultfilmként is értelmezik a látottakat.

A főszereplőt, Nemcsák Károlyt főleg arról faggatták kíméletlen kérdéseikkel az MTVA riporterei, miképpen sikerült belenőnie a szerepbe? Tudom, hogy első látásra nem volt kézenfekvő, hogy rám osszák ezt a karaktert, de belül nem érzem magam kisebbnek, mint Toldi. Egy színészt nem a teste, hanem a lelke emeli naggyá. Persze nem tiltakoztam a kamera alsó gépállásai miatt, de hát ezért fontos, hogy egy hárommilliárdos filmben profik dolgozzanak.

Végül is a film a végére négymilliárdba került, de ha belegondolunk, hogy Grippenek röpködtek a nádas felett, és ebben az évben is volt születésnapja Vajnának, nem mondhatjuk túlzónak a büdzsét. De nem minden a pénz, hisz az a dicsőség, amit a világ filmfesztiváljain szerzett a Toldi (Teheránban, Moszkvában, Pekingben, Tbilisziben, Ankarában), már megérte. Az irániak mindenesetre felvették a kapcsolatot a jászkunokkal, és kétoldalú egyezményt írtak alá azért, hogy a két nép közötti testvériségnek Toldi legyen a kabalafigurája. A gyerekek azonnal megszerették a figurát, csak annyit kellett elmagyarázniuk a szülőknek, hogy ez nem a Hulk, és emiatt csak a stoplis csukája és a lábszárvédője zöld.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2017/13  •  VI. 21. – VII. 4.
ÚGY DÖNTÖTTEK, HOGY MEGVERTÜK ANDORRÁT! Váncsa István az egymillió forintos állami villanykörtékről Para-Kovács Imre szerint, ha augusztusban legyőzzük Lettországot, simán átmegy kétharmaddal az első éjszaka joga Farkasházy Tivadar szerint a Rajk per igazolja, hogy két hét alatt simán elhülyíthető egy ország Smuzewitz Ilona megtudta, Mészáros Lőrinc felveszi az Arany Petőfi Ady József Attila Madách Jókai Berzsenyi Balassi Márai Babits Wass Albert neveket is, hogy az ő jogdíjukat is megkaphassa Molnár Oszkár fejében jártunk Hogyan kell uniós pénzből szörpházat, vadászházat, dzsúdóházat, teknősbékaházat építeni! Németh Szilárd és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet A Heti Kamu megtudta, Kövér László Guantanamón fog nyaralni, a panelek után pedig a stadionokat is visszabonthatják A legolcsóbb nyaralás egy Hócipő, ami nem más, mint két hét szabadság!
Hócipősök könyvei
PARTNEREINK
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.