Ha egy Bolt megindul - helyszíni tudósítás (olimpia, 12. nap)

a jamaicai trombitás

Farkasházy Tivadar
2008. 08. 21.
Ma délelőtt a Tienanmen téren kezdünk, itt lakik a nagy kormányos, egy szép hűtött pincében alszik, és csak nappal hozzák fel megtekintésre. Vele szemben az Országos Népi Gyűlés csarnoka, amely többnyire izzó vitáktól hangos. A téren óvatosan közlekedünk, mert a tankoknak 1989 óta elsőbbsége van. Utána irány a Tiltott Város, a bemeneti nyíláson még mindig Mao mosolyog, akiről megállapították, hogy egyharmad arányban helyes dolgokat cselekedett, s csak kétharmada volt helytelen. Igaz, abba belehalt párszáz millió ember, de ha így vesszük, akkor Hitler aránya se rosszabb, elvégre utakat építtetett, felszámolta a munkanélküliséget, amely mint tudjuk, néhol fel is szabadit.


- Itt már sok úr járt!

Az aluljáróban kedves kis panda mosolyog ránk, felette: More freedom, more happiness. Ha a császár átment a téren, akkor minden ablakot be kellett zárni, mert aki nem zárta be, azt bezárták. Az epicentrumban található Legfelső Harmónia Csarnokában egy trónuson kívül nincs semmi, de még másik két harmónia csarnok is van, bár egyikbe se lehet bemenni, nehogy kiderüljön, hogy a császár annyira szegény volt, hogy egy trónuson kívül semmire se futotta neki. A paloták ugyanis teljesen üresek, először az európaiak foszthatták ki őket a két ópiumháború idején, mert azért Európa is adott valamit Kínának, de talán a négyek bandájának is maradt. A palota végén van a Szénhegy, ahol az utolsó Ming uralkodó felakasztotta magát, pár perccel azelőtt, hogy megdöntötték a hatalmát. A hegy úgy keletkezett, hogy a palota körül árkot ástak, hogy folyója is legyen, s valahová hordani is kellett a földet, no meg egy császárnak hegy is dukál.


- Ennyi maradt a palotában!

Idegenvezetőnk egy zászlóval lenget, hogy visszataláljunk hozzá, de alaposan megnézem, mert a kollégái is így cselekednek, s ha netán egy Free Tibet zászló alá állunk, akkor nem biztos, hogy látnánk a Madárfészekben a 200 méteres férfi döntőt. Előtte a lányok két középfutama, az idei tízes világranglistát az USA és Jamaica megfelezte, utóbbiak tehát nemcsak reggaeben erősek.


- Kapj el, ha tudsz!

A szintén jamaicai Bolt három napja futott százon világcsúcsot, de ez most reménytelen, Michael Johnson 19,32-jét csak az érintett tudta volna megjavítani, ha valakinek sikerült volna időben meggyőznie, hogy ilyen hátradőlt felsőtesttel nem is lehet futni. Előtte 25 évig Mennea tartotta 19,72-vel, amit beamoni magaslaton ért el. Szóval az amerikai ezt a távot száz évre elintézte, három tizeddel következik utána a második, ami testvérek között is három méter. De Boltban annyi a latin vér, hogy valóságos táncestet rendez a startnál, utána nyilazik, végül bemutat néhány vudu varázslatot.


- Most nem kalimpált 10 méterrel a cél előtt!

Ám túl gyorsan kezd, s bár ezen a távon nem szoktak elmerevedni, az inkább a négyszázasok specialitása, ezt ember nem bírhatja végig. Kivéve őt, végül öt méterrel nyer úgy, hogy az utolsó húsz méteren már csak az órát lesi, amelyik előbb 19,31-et mutat, majd 19,30-ra módosítják. 90 ezer kínaival és tízezer egyéb nációval egyszerre kezdek el ordítani, de aztán eszembe jut, hogy az egész sprinter szakma azért szentségel, hogy míg őket szinte óránként pisiltetik, addig a jamaikai futók szépen elbújnak a világ szeme elől, aztán időnként előbukkannak, és ilyen időket futnak. Mindegy, akkor is láttam! A mai görögtűz és a sok süket duma hozzá talán valódi a pesti éjszakában?
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/24  •  XI. 17. – XI. 30.
HÓCIPŐ-FILM: MEGFXJTUK
AVAGY MIT FŐZÖTT KI LÉVAI ANIKÓ A BOSZORKÁNYKONYHÁJÁBAN? • LÉVAI ANIKÓ SZEREPÉBEN: LÉVAI ANIKÓ!
Para-Kovács Imre a Fidesz-kongresszuson tapasztaltakról, avagy a munkaalapú társadalomról, a Caliber RM 019 Tourbillon Celtic Knot óráról és a vidék megtartó erejéről Farkasházy Tivadar kísérletet tesz a paripahaciendás tüntetésszámláló megfejtésére Bartus László: Viktor, Lőrinc és a nőügyek Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy miért nem szerepel Márki-Zay az ElkXrtukban, mikor ő patkolta a kardlapozós lovakat Verebes István: Ugyan kérem, hol vagyunk már attól, hogy felháborodjunk? Dési János: Előbb olvass, utána kukázz, fordítva baj lehet belőle Avar János szerint jó dolog, ha egy ország kultúrpolitikai kulcsposztján olyasvalaki ül, aki a kultúránál csak annak művelőit utálja jobban Trunkó Barnabás megfejtette, csak úgy jöhetett ki 30 millióból a Fidesz frakcióülése, ha megint Németh Szilárd főzött A Heti Kamu megtudta, az Alkotmánybíróság szerint lehet népszavazást tartani Demeter Szilárd agyátalakító műtétjéről A háttérhatalom előretolt bástyái: Para a Népszava hétköznapilapnál Az Orbán-rendszer legnagyobb hazugságai – XXII. rész: Na, heló krumplik, avagy az ezermilliárdos nyugdíjcsökkentés
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.