Megmenekül a kapitány?

Farkasházy Tivadar
2008. 07. 22.
Farkasházy Tivadar az 1984-es Európa-bajnok ifi válogatott első emberét, Bicskei Bertalant kérdezte az U-19-esek prágai sikeréről, a spanyolok felett aratott győzelmet követően.- Ha nem akarsz életed végéig a Régi Síposban merengeni a múlton, akkor nagyon drukkolj az elődöntőben a fiúknak!

- Mert?

- A 6:3-nak lassan sajnos eltűnnek a koronatanúi, marad a 84-es arany Moszkvában.

- Erre nem is gondoltam. Tudod, amikor Sztancsekkel és Piski Elemérrel, a két segítőmmel a győztes meccs után bandukoltunk az öltözőbe, azt súgtam nekik: félek, hogy az elkövetkezendő tíz évben nem nyerünk Európa-bajnokságot. 25 lett belőle.

- Még csak 24, vagyis ha az idén nem is sikerül az arany, jövőre máris bejósoltad. De mi az, hogy bandukoltatok?

- Akkoriban még nem volt ekkora a gólöröm.

- Különben se rúgtatok gólt a döntőben, csak nem kaptatok, Petry pedig kivédte a büntetőket.

- Pontosabban hármat, de ez elég volt, mert mi csak kétszer hibáztunk.

- Hány gólt kapott Zsolt a tornán?

- Egyet, a spanyoloktól. De az is szabálytalan volt, mert egy szögletnél Szélpált kilökték a labda alól és befejelték.

Bicskei Bertalan és Bognár György

- Gyuri, azért ne tedd fel az egész csapatot a pirosra!

- Az oroszok elleni győzelmek akkoriban dupla örömet okoztak, elmondanád az összeállítást?

- A kapuban Petry, előtte Haász, Pintér, Szélpál, Keller, a középpályán Deák, Kovács Ervin, Orovecz, Vincze, elől pedig Zsinka és Kovács Kálmán.

- Egy Vitray műsorban Sugár András akarta Puskásra rábizonyítani a hetvenes évek elején, hogy nem tudja a londoni tizenegyet, akkoriban jöttem haza Madridból, Öcsi Österreicher Emillel azzal szórakozott a bárokban, hogy kellett mondani egy évet, a másik pedig sorolta a Honvéd ifit. Mit gondolsz, ebből a csapatból Petry, Pintér, Keller, Vincze Pilu és a két Kovács hányszor lett később nagyválogatott?

- Legalább százszor.

- Legalább kétszázszor, pontosabban 211-szer. Pedig akkoriban jutott be a Videoton az UEFA-kupa döntőjébe, legyőzve a Real Madridot is, méghozzá idegenben, 1985-ben pedig Mezey György csapata lett Európa legjobbja, a brazilokat 3:0-ra verve.

- A következő évet azért ne nagyon említsd.

Keller József és Novák Dezső

- Nagy ügy, jön az Ajax és a Real Madrid!

- Neked se mondom Liechtensteint. Csak azért említettem a nyolcvanas évek közepének nagy sikereit, mondhatni az utolsókat, hogy micsoda konkurenciával kellett a fiaidnak utána megbirkózniuk. Most sokan nehezményezték, hogy tízmilliók lettek beígérve a mai csapatnak. Te mennyit markoltál fel a győzelem után?

- Ha jól emlékszem, nyolcvanezret, a fiúk kevesebbet.

- De volt egy plusz jutalom is, amit a Népsportban olvastam, hogy a döntő után megengedted a srácoknak, hogy belevessék magukat a moszkvai éjszaka csillogó forgatagába. Ez konkrétan mit jelentett?

- Elszaladtunk a nagykövetségre, aztán volt a díjkiosztó, majd a szállodában is koccintottunk egy pohárral.

Urbán Flórián, Verebes József és Kovács Kálmán
az RTL szakértőivel


- Verebes majd nagyot mond, Urbán pedig nagyot dob!

- Lehet, hogy a mai fiúk tízmilliókat kapnak, de egy elegáns moszkvai szállodára már nem futná az MLSZ-nek. Összejöttetek azóta?

- Minden kerek évfordulót megünneplünk.

- S nem bánod, ha a mostani srácok el fogják egy kicsit homályosítani az emléketeket?

- Abszolút nem. Annál is inkább, mert egy évig én felügyeltem rájuk.

Pintér Attila és László Csaba

- Az Üllői úton azt huhogják, hogy László Csaba
hamarosan ugandai kapitány lesz!

- Szerinted mivel nyertek a spanyolok ellen?

- Bombaerősek, még nem tudásban, hanem lelkiekben.

- Úgy legyen, ámen.

(Bicskei Bertalannal a Magyarország - Spanyolország
meccs után beszélgettünk)
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.