Filmszemle 2014

Bakács Tibor Settenkedő
2014. 02. 19. · Hócipő 2014/04
Már abban reménykedtek az idegenszívűek, hogy egy új kulturális hagyomány erősödik meg Magyarországon, vagyis ebben az évben sem lesz februárban filmszemle. Ám éjfél előtt tíz perccel egy magát megnevezni nem tudó képviselő törvénymódosítást terjesztett elő, miszerint minden februárban lesz filmmustra, méghozzá Andrew Vajna éttermében. 2014 az Új Magyar Film éve.

Az ellenzéknek sem nevezhető bohócbanda persze tiltakozott, amire csattanós választ adott Balog Zoltán:

„És külön szeretném megköszönni Vajna úrnak, hogy önköltséges áron polgári menüt és cateringet biztosít a filmszemle résztvevőinek. Ha ő nincs, és az ő magyar filmet feltámasztó stratégiája, nem biztos, hogy most három napon keresztül együtt ünnepelhetjük az új magyar film születését.”

A menü egészséges és magyaros (pirospaprikás halleves, rozmaringos bárányborda, Sachertorta, presszókávé), potom tízezer forintért bárki, akinek van akkreditációja az étterembe való belépéshez, megveheti. De gondoltak a dokumentumfilmesekre is, nekik több tál szürkemarha-zsíros kenyeret is megkentek, amit a garázsfeljáróban húsz forintos áron megehetnek.

Az Új Magyar Filmszemle díszvendége is időben megérkezett Amerikából, és elfoglalta a zsűri elnöki székét, Palácsi Tímea. A hölgy elmondta a sajtó érdeklődésére, hogy mindig is szeretett volna betörni a magyar művészfilm frontvonalába, és ez most jó alkalomnak mutatkozik. Egyben visszautasította azokat a vádakat, hogy független zsűriként őt befolyásolná férje. „Nem visszük haza a munkát sose. Ahogy becsukódik előttünk a liftajtó, már csak a családunkra, vagyis önmagunkra gondolunk, legtöbbször némán.”

A szemle szenzációjának számított, hogy Káel Csaba bemutatott egy werkfilmet egy castingról, amin Hunyadi László-hasonmásokat kerestek. Utána rendezett beszélgetésen a rendező felemlegette azt a vicces szituációt, amikor egy ikerpár jelentkezett, azzal az ötlettel, hogy ők mind a kettő szerepet bevállalnák, nemcsak Hunyadit, hanem a Cilleit is. Káel azzal utasította őket vissza, hogy nem kíván Tarr Bélás filmet készíteni, ugyanakkor a szórakoztatáson túl azt is fontosnak tartja, hogy szétváljon a máj a szartól. (A terembe kirendelt közmunkásoknak ez nagyon tetszett.)

Az egy napos versenyprogram erősre sikeredett. A Digic Pictures Kft. négy filmje versenyzett egymással, és nem lehetett könnyű helyzetben a zsűri. Mindegyik a műfaji határokat feszegeti, vagyis: miképpen lehet a videojáték promóciójától eljutni egy egész estés nemzeti filmhez? Mindenesetre a fele már megvan, mert egy egész nemzet adójából finanszírozták meg ezt a kurrens fogyasztói terméket, a másik felét meg remélhetőleg behozza majd a kínai piacon.

A vetítés szünetében Vajna úr és baráti társasága pezsgőt bontott, és egy vödörben ingyenkaviárt is felajánlott annak örömére, hogy már a második évben nullszaldós lett a magyar film. „Mi tanultunk a kommunizmus bűneiből, és csak a remekműveket gyártjuk le, azokat a filmeket, amik megbuknának közönség hiányában, le sem gyártjuk” – világította meg a világhírű producer sikerének okát.

Meglepetésre nem a Haló 4, hanem a Watchdogs nyerte a szemlét, aminek díszbemutatóján Orbán Viktor is megjelent. A kritikusok kiemelték, hogy ilyen alacsony költségvetésű film (150 millió+300 millió adókedvezmény) még soha nem valósult meg ilyen látványosan. Forradalmi újításként értékelték azt is, hogy rövid műsor ideje okán többször is le lehet játszani egymás után, vagyis a moziba járók is láthatják, hogy az Új Magyar Film jobban teljesít.

A dokumentumfilm kategóriát Bayer Zsolt Erdélyben forgatott videója nyerte, megosztva Pesty Lászlóval, aki szintén járt már a Hargitán, de akkor nem volt nála kamera. Este partit rendeztek az étterem különtermében, ahol szinte az egész szakma összegyűlt, és többórás vita után megegyeztek abban, hogy Csillag Ádámot minél hamarább agyon kéne verni. A résztvevők ekkor fogalmazták meg szándékukat, hogy jó lenne, ha a jövőben mikrofonhoz, kamerához csak azok juthatnának, akik levizsgáztak a szakmából Philip és Csiszár előtt.

A zárónapon egyszerre voltak vidám és megható jelenetek. Amikor Dörner György megszólalt Bruce Willis hangján, nagy volt a nevetés, de még nagyobb a csodálkozás, hogy videoüzenetében Bruce Willis mondott egy magyar mondatot – palinkat, de nyomban – Dörner György hangján.

A csúcspillanat az volt, amikor felhívták Szamócát a színpadra, és Eperjes Károly elmondta a Zalán futását, majd a vastapsra reagálva Petőfi Sándor Apostolát is. A közös imádkozás után mindenki hazament.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/24  •  XI. 17. – XI. 30.
HÓCIPŐ-FILM: MEGFXJTUK
AVAGY MIT FŐZÖTT KI LÉVAI ANIKÓ A BOSZORKÁNYKONYHÁJÁBAN? • LÉVAI ANIKÓ SZEREPÉBEN: LÉVAI ANIKÓ!
Para-Kovács Imre a Fidesz-kongresszuson tapasztaltakról, avagy a munkaalapú társadalomról, a Caliber RM 019 Tourbillon Celtic Knot óráról és a vidék megtartó erejéről Farkasházy Tivadar kísérletet tesz a paripahaciendás tüntetésszámláló megfejtésére Bartus László: Viktor, Lőrinc és a nőügyek Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy miért nem szerepel Márki-Zay az ElkXrtukban, mikor ő patkolta a kardlapozós lovakat Verebes István: Ugyan kérem, hol vagyunk már attól, hogy felháborodjunk? Dési János: Előbb olvass, utána kukázz, fordítva baj lehet belőle Avar János szerint jó dolog, ha egy ország kultúrpolitikai kulcsposztján olyasvalaki ül, aki a kultúránál csak annak művelőit utálja jobban Trunkó Barnabás megfejtette, csak úgy jöhetett ki 30 millióból a Fidesz frakcióülése, ha megint Németh Szilárd főzött A Heti Kamu megtudta, az Alkotmánybíróság szerint lehet népszavazást tartani Demeter Szilárd agyátalakító műtétjéről A háttérhatalom előretolt bástyái: Para a Népszava hétköznapilapnál Az Orbán-rendszer legnagyobb hazugságai – XXII. rész: Na, heló krumplik, avagy az ezermilliárdos nyugdíjcsökkentés
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.