Koalíciós feszültségek

Smuzewitz Ilona
2011. 07. 27. · Hócipő 2011/15
Az LMP látja a bajt. Túl erős a Fidesz. Mondhatnám, hogy túl erős a Fidesz-KDNP, de minek. Lázár világosan megmondta, hogy nem koalíciós kormányzás folyik. És Lázár nekem igazodási pont. Ha szerinte nincs koalíciós kormányzás, akkor nincs kormányzás. Továbbmegyek: ha Lázár azt mondja, nincs koalíciós kormányzás, akkor nekem nincs KDNP sem.

Eddig se volt nagyon. Gondoltuk mi. Azt ugyanis, hogy a KDNP létezik, csak a KDNP-frakció néhány tagja gondolta. Jellemzően azok, akiket nem a Fidesz jelölt ki kereszténydemokratának. Például Harrach, aki saját elhatározásából KDNP-s. És aki úgy látja, Lázár túl sokat dolgozott. Ezért mondja, hogy nincs koalíciós kormányzás. Harrach szerint a túlfeszített munka miatti frusztrációt ki kell pihenni. Nyilván arra számít, hogy a pihenő Lázár felismeri, hogy mégiscsak koalíciós kormány van Magyarországon. Ha pedig koalíciós kormány van, akkor koalíciós partnereknek is létezniük kell. És ha az egyik koalíciós partner a Fidesz, a másik lehet akár a KDNP is. Amennyiben viszont a KDNP koalíciós partner, akkor a KDNP-nek léteznie is kell. A KDNP egyébként is úgy éli meg, hogy ők a kedves, lojális partner a kormányban. Akik a lojalitás mellett ideológiai tartalmat is szolgáltatnak a Fidesznek. Talán ez lehetett a probléma. Hogy Lázár nem tudta elfelejteni, milyen nagy segítséget kaptak az oktatásügyet irányító Hoffmanntól. Meg tudnám érteni. Nincs az a hosszú vakáció, ami feledtetné Hoffmannt.

Az LMP azonban látja, hogy a Fidesz még Hoffmann ellenére is túl erős. Ezért egy egyszerű megoldást javasolt. Fogjon össze a Fidesz ellenébe mindenki. Mínusz KDNP. Az LMP szerint a jelenlegi ellenzéki pártok összefognának, és ez az LMP-MSZP-Jobbik koalíció első lépésben leváltja a Fideszt, aztán módosítja a kétharmados törvényeket, majd - miután beállt az LMP szerint kívánatos demokráciaszint - a parlament feloszlatja magát, jöhetnek az új választások. Amit nyilván a Fidesz nyerne meg, legalább négyötödös fölénnyel.

A mélyebb elemzést meghagyom a politológusoknak, a közíróknak és az egészségügyi szakértőknek. Én csak két dolgot nem értek. Ha az LMP annyira aggódik a kétharmad miatt, hogy még a szocikkal is koalícióra lépnének (ha időlegesen is), akkor vajon mivel voltak elfoglalva a tavalyi választások idején? Amikor már látszott, hogy közel a kétharmad, az LMP viszont nem volt hajlandó együttműködni az MSZP-vel? Akkor az a választók cserbenhagyása lett volna, 2014-ben pedig a demokrácia megmentése? Nem lehetett volna a demokráciát még azelőtt megmenteni, hogy újraélesztésre szorulna?

Azt sem igazán értem, hogyan működne tovább az LMP? Azután, hogy az általuk hatalomra segített radikálisok betiltják őket.


Siker

Koalíciót persze a Jobbik sem akar. Hiszen koalíció nélkül is vannak sikereik. Ők adják Gyöngyöspata új polgármesterét. Juhász tavaly még csak 5,8 százalékot kapott. Ennyit hozott az intenzív odafigyelés és a megerősített járőrözés.

Egyébként a fideszes Balázs még a választások előtt felhívta Juhász figyelmét, hogy a térség fejlesztéseiről ő (azaz Balázs) dönt. Juhász viszont elzárta maga előtt a csapokat. Aminek az egyik legfontosabb tanulsága, hogy az állami pénzek nem automatikus csapokon folynak. Pedig úgy tűnt. Hiszen az állami pénz egy kicsit csordogál. Aztán meg már nem. Az automatikus csapok telepítése költségtakarékosabb megoldás lenne. Kétségtelen viszont az is, hogy sokkal könnyebb valakit szívatni, ha mi kezeljük a csapokat.

A polgármester pénz nélkül lesz kénytelen megvalósítani elképzeléseit. Hacsak a fideszesek nem akarnak túlkompenzálni. És rengeteg pénzt utalnak Gyöngyöspatára. Persze csak viccelek. Nem szokásuk kompenzálni. Másnak fizetni meg pláne nem szoktak.


Félreértés

A megoldást Gyöngyöspatán is nyilván a közmunkaprogramban látják. Mint az országban mindenki és mindenhol. A kormány is közmunkásokkal akarja fellendíteni az országot. Ha már a diplomásokkal nem sikerült. Igaz, azt nem is próbálták. De a közmunkásokkal hátha könnyebb lesz.

A közmunkákat majd a belügyminisztérium kezeli. Pintér szerint azért, mert van tapasztalatuk. És majd vonzóvá teszik a közmunkát. Ám az állástalan egyiptológusoknak nem biztosítanak ásatásokat. Holott ez valós probléma. Pintér is érzékeli, hogy mozgolódnak az állástalan egyiptológusok. És egy ásatáson pedig rengeteg kubikos közmunkást lehetne alkalmazni.

Egy hír szerint könnyebb lesz majd kirúgni a nyugdíj előtt állókat és a kisgyermekeseket. Majd ők is vonzónak találják a közmunkát. Nem telik el sok idő, és az ország fele közmunkás akar lenni. A másik fele meg őr.

Hiába magyarázza az ember, hogy őrök nem lesznek. Csak szervezők. Akik megszervezik, hogy a közmunkások közmunkálkodjanak. És ne szökdössenek el a közmunka elől. És kik a legjobb szervezők az országban? A nyugdíjas rendőrök. Egyrészt évtizedes közigazgatási tapasztalatuk van. Másrészt van fegyverhasználati tapasztalatuk is.

Persze a közmunka nem lesz kötelező Pintér szerint. Bádogvárosok sem lesznek a nagy építkezések körül. Legfeljebb kontérek. Ahol kulturáltan ellakhat a közmunkás. Ideiglenesen. Amíg ki nem engedik. Onnan, ahol nem is tartózkodik. Hiszen ezek nem munkatáborok lesznek. Ez is félreértés. Csak arról van szó, hogy majd elindulnak a közmunkások tömegei. És ahol közmunkát találnak, ott tábort vernek. Ezekről gondolják majd sokan, persze tévesen, hogy munkatáborok.

Amiket nem azért kerítenek be, hogy a közmunkások el ne szökjenek. Hanem azért, hogy az a rengeteg ember, aki közmunkás akar lenni, be ne szökjön.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/18  •  VIII. 28. – IX. 11.
NEKÜNK NEM ELNÖKÜNK:
Árnyaljuk a zsidóbútorokat
Para-Kovács Imre: a Szuverenitásvédelmi Hivatal hamarosan felfedi, hogy Gyurcsány rángatja dróton Mészárost és Tiborczot Váncsa István: a magyar gazdaság úgy vált dimenziót, hogy az egész ország eladhatatlan akkumulátorokat fog gyártani Smuzewitz Ilona: Attila sem foglalkozott a kórházak állapotával, reggel felült a lovára, és elindult nyugatra kalandozni, szerezni Farkasházy Tivadar érti Orbán cirkuszát, de emlékeztetné, hogy a rómaiak kenyeret is adtak mellé! Havas Henrik a karmelitában járt, amikor a kormány eldöntötte, hogy Trump nyeri az amerikai választást, és december 12-én délután négykor berekesztik az orosz–ukrán háborút Dési János Kapisztrán Szent János művében fedezte fel a megoldást: miért is jó az óvszermentes gólyatábor Verebes István újabb örkényiádái A Heti Kamu megtudta, az összes kórházban leszerelik a maradék légkondikat is, nehogy megfázzanak a betegek
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.