Másodállást vállalhatnak a közmunkások?

Smuzewitz Ilona
2013. 07. 24. · Hócipő 2013/15
Közmunkaprogramot indít a kormány azoknak a munkanélkülieknek, akik a mostani közmunkaprogramban már nem tudtak részt venni, mert nem jutott számukra munka. Az új program résztvevői közül egyesek a közmunkások úgynevezett aktív tartalékába kerülnek, míg mások azokat a közmunkafeladatokat látnák el, amire a jelenlegi közmunkásoknak már nincs idejük. A kormány azon is dolgozik, hogy elindítsa a közmunkások harmadik hullámát. Arról győznék meg a cégeket, hogy a kormány célja, a teljes foglalkoztatás csak úgy érhető el, ha a cégek elküldik munkavállalóikat, és helyükre közmunkásokat igényelnek. Ez nemcsak további munkalehetőséget biztosítana a közmunkásoknak, de a vállalatoknak is jobb megoldás lenne, hiszen a közmunkások alkalmazása olcsóbb, mint a munkavállalóké. Ezt a programot elsősorban azok a földbirtokos polgármesterek szorgalmazzák, akiknek földjeiken már most is közmunkások dolgoznak. Ezeken kívül lenne még egy további közmunkaprogram is: ebben azok a közmunkások vehetnek majd részt, akik meglévő közmunkájuk mellett másodállást vállalnának.

*

A Fidesz megdöbbent azon, hogy Bajnai Gordon valódi neve Gyurcsány-Bajnai, mondta Kocsis Máté, és hozzátette: a Fidesz nem érti, vajon az országot tönkretevő volt miniszterelnök eddig miért hallgatta el ezt a fontos információt a magyar emberek elől. A Fidesz szerint Gyurcsány-Bajnai arra készül, hogy ott folytassa, ahol a Gyurcsány-Bajnai kormány abbahagyta. Ebből azonban a magyar emberek nem kérnek, mondta Kocsis, mert pontosan emlékeznek, milyen volt a maffiabaloldal kormányzása. Ha netán mégis elfeledték volna, a Fidesz kész emlékeztetni őket, hogy a Gyurcsány-Bajnai kormány idején egy euróért több mint ötszáz forintot kellett adni, egy liter benzin nyolcszáz, a dízel meg kilencszáz forintba került, Magyarországot külföldiek árasztották el és mindent felvásároltak vagy elloptak. A magyar emberek nem felejthetik el, hogy a Gyurcsány-Bajnai kormány idején nőtt a munkanélküliség, nem volt közmunkaprogram, a termőföldet nem védték meg, a dohányt pedig nem csak magyar emberek árusíthatták magyar embereknek. A magyar emberek arra is emlékezhetnek, hogy a Gyurcsány-Bajnai kormány idején csatolták el a Felvidéket és Erdélyt, továbbá sorba kellett állni egy kiló kenyérért, nem volt fűtés az otthonokban, fekete autók szállították a Gulagra a magyar embereket, Mátészalkára pedig atombombát dobtak, kifejezetten a Gyurcsány-Bajnai kormány kérésére. „A magyar emberek arra is egészen pontosan emlékezhetnek, hogy most viszont minden nagyon jó”, olvasható a Fidesz közleményében.

*

Mégiscsak elindítja új demográfiai programját a kormány. A gazdasági növekedés ugyan még nem érte el a kívánt mértéket, de a kabinet úgy látja: a nemzet érdeke megkívánja az azonnali cselekvést. „Magyarország jobban teljesít” - mondta Orbán Viktor, aki szerint ennek a jobb teljesítménynek a demográfiai mutatókban is meg kell jelennie. A kormány azt javasolja, hogy azok a közmunkások, akik tisztességgel helytállnak és még egy gyereket vállalnak, megkaphassák az Élközmunkás kitüntető címet. A május 1-jei felvonulásokon az élközmunkások vihetnék a közmunkaszervezetük lobogóját. A kormány arra számít, hogy ezek az előremutató intézkedések megfordíthatják a jelenleg indokolatlanul kedvezőtlen demográfiai trendeket.

*

Az agrártárca elképzelhetőnek tartja, hogy költségtérítést fizessen azoknak a tüntetőknek, akik megjelennek Bajnai Gordon rendezvényein. A tárca szerint ugyanis ezek a tüntetések nem csupán arra alkalmasak, hogy rossz színben tüntessék fel Bajnait, de egyúttal a kiváló magyar liba előnyeire is felhívják a figyelmet. „Azok, akik Bajnai ellen tüntetnek, valójában sokat tesznek a magyar mezőgazdaságért, annak talpra állításáért és fellendítéséért, éppen ezért megérdemlik, hogy költségeik egy részét megtérítsék” - áll a közleményben. A tárca szerint ez jelképes összeg lenne, ami legfeljebb az üzemanyag, a libák takarmányának árát, illetve a transzparensek előállításának költségét fedezné.

*

Matolcsy György az IMF új magyarországi képviselője szeretne lenni. Meg nem erősített információk szerint a Magyar Nemzeti Bank elnöke azt ajánlotta a Nemzetközi Valutaalapnak, hogy alkalmazzák őt magyarországi képviselőjükként. Matolcsy érvelése szerint ez a megoldás jelentősen megkönnyítené az IMF dolgát, és harmonikus, zökkenőmentes kapcsolatot biztosítana a jelenlegi magyar kormánnyal. Elképzelése szerint ugyanakkor maradna az MNB élén is, és a Valutaalapnak közmunkásként, havi 47 ezer forintért dolgozna. „Azt hiszem, nyilvánvaló, miért jó ötlet ez” - mondta a jegybankelnök. „Nem kellene például napokat várni, ha az IMF képviselője találkozni szeretne a Nemzeti Bank elnökével. Ugyanilyen egyszerű lenne a kormány képviselőivel is találkozni, és az IMF végre első kézből értesülhetne a magyar emberek kormányának elképzeléseiről.” Matolcsy szerint mindenki csak jól járna, hiszen a Valutaalap többé nem ellenezné a magyar kormány elképzeléseit, vagy ha éppenséggel ellenezné, a magyar kormány könnyebben meggyőzné igazáról. Ugyanakkor - mivel a kormány nem kérne az IMF tanácsaiból - ez nem járna kiadásokkal a Valutaalap számára. Matolcsy szerint ez a megoldás nemcsak egyszerű lenne, de takarékos is. „A jegybankelnök és az IMF képviselőjének találkozóin elég lenne egy kávét és egy kis üveg szénsavmentes ásványvizet felszolgálni.”
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/10  •  V. 4. – V. 17.
VÁNCSA + PARA + SMUZEWITZ + FARKASHÁZY + VEREBES + DÉSI + TRUNKÓ + SELMECZI + VFJ + ÜRMÖS + MARABU + BÉLABÁTYÓ... Para-Kovács Imre: Putyin elnök úr egy fénylovag, akit Orbán miniszterelnök úr hatalmazott fel a gonosz elleni háborúra, a Felcsúton megtalált frigyláda erejével felruházva Váncsa István a Galaktikus Birodalom önjelölt császárának szózataiban a fogalmi gondolkodás eszközeivel nyomokban felfedezhető intelligibilis elemekről Farkasházy Tivadar megtudta, az MSZP azért nem tartott május elsejei rendezvényt, mert készülnek a győzelem napjára Smuzewitz Ilona szerint az ellenzék majd akkor fogadja el az őfelsége ellenzéke szerepet, ha a kormány visszaállítja a királyságot Verebes István: jelenünk olyan eseménydús, mint egy proszektúra Dési János Margináliába költözött A Heti Kamu megtudta, Brüsszelbe utazik Orbán, hogy megvédje a kormány újraválasztását, amit egy „Védjük meg a győzelmet!” plakátkampánnyal nyomatékosítanak Trunkó Barnabás azon tűnődik, hogy a derusszifikáció jegyében lesz-e Széll Kálmán tér Kijevben is?
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.