Szigeti veszedelem

Varga Ferenc József
2012. 09. 28.
Kissé frusztrál a döntésem, miszerint néhány hónap után hazamegyek Tajvanról. Nem, kedves ismerőseim, semmi baj a házasságommal, megszalmaözvegyülök, de amúgy továbbra is minden oké. Nem, a Tajvan kontra Japán szigetvita sem befolyásolta döntésemet, szimplán munkaügyi okai vannak hazajövetelemnek. Igen, van egy kis vízágyús vita a két szigetország között, mert egy Tajvanhoz közel fekvő kis halász-szigetről a japánok kitalálták, hogy az övék. A tajvaniak ugyanezt előbb találták ki, és már várom, hogy az elég markáns jellemű Korea mikor gondolja ugyanezt. Kína álláspontja egyértelmű: a sziget Kína része, mivel szerintük Tajvan is az, de természetesen a szigetért folytatott harcot láthatólag Tajvannak kell megvívnia. Vízágyúval.

A napokban, itt Tajvanon, Kaohsiung városában, ahol lakunk, egy japán áruház „kajasorán” ültünk nejemmel, kinél erős a gyanú, hogy némi apró százaléknyi japán vérecske is csurgadozik tajvani ereiben. (Nem sok, de egy Jobbikból történő kizáráshoz épp elég lenne.) Volt az asztalon egy napilap, amelyben éppen beszámoltak a Diaoyu/Szenkaku sziget miatti vízágyús hajócsatáról.
- Mi van ott? Olaj? Arany? - kérdeztem.
- Csak halászok - felelte az asszony.
- Hát akkor most nem mindegy, hogy kié? Emiatt ennyi vizet elpazarolni, máshol meg egy csepp sem jut senkinek!
- Ez a sziget Tajvanhoz van közelebb, tehát Tajvané.
Bár imádom a nejemet, és igyekszem mindenben egyetérteni vele... ebben sem vitatkoztam. Hát nem mindegy nekem, hogy hova tartozik egy sziget, ahová úgyse járok?

No de... azon kezdtem el morfondírozni, hogy akkor most mi lesz? Azonnal felállunk, kimegyünk az utcára, és ezzel egyidejűleg a japán áruház tajvani kollektívája „a franc fog itt dolgozni” vezérgondolattal hazamegy? És aki éppen a Mos Burger nevű japán gyorsétteremlánc hamburgerét eszi, az a hír hallatán abbahagyja a rágást, kiöklendezi az eddigieket és azonnal szalad a tajvani kifőzdébe? Mi lesz az utcán futó Toyotákkal meg Nissanokkal? Mókás lesz, ahogy az amúgy is mókás küllemű tajvaniak hirtelen megállnak, kiszállnak, és mint valami apokaliptikus „majmokbolygója” filmben egyszerre ugrálják roncsra a verdákat. No és mi lesz a japán felmenőkkel? Néztem az utcát... hátha látok olyat, hogy emberek ruszkisan hosszú sora személyes dokumentumokkal megrohamozza a levéltárat, hogy hadd tagadják meg azonnal a szamuráj-vért.

Mi legyen japán ismerőseimmel? Mindegy... majd lesz egy rossz pillanatom, és megírom nekik, hogy „Dögöljetek meg!”. Mondjuk, nekem ehhez nem kell szigetvita, elég ha az ELMÜ felpumpálja az agyamat, és akkor mindenki ellenség. Na de mi lesz feleségem japán kultúra iránti rajongásával? Meg neki is van pár japán ismerőse. Ő nálam higgadtabb, így biztos megírja majd nekik, hogy „Sorry, a sziget miatt most nem lájkolok semmit!”

Onnan is meg vagyok ám lőve, hogy az emberek kezében tartott telefonok, fényképezőgépek és egyéb, Japántól megszokott japán termékek Kínában készülnek, márpedig sok tajvani a kínaiakat is úgy szereti, mint Jobbik a maceszt. És akkor még nem is beszéltünk a koreai Számszung és Elldzsí cégek tisztességtelen piaci magatartásáról, melynek során mindent megtesznek a tajvani cégek, köztük pl. a hátécé telefongyártó ellen.

Tűkön lesem, melyik pillanatban indul el egy össznépi „utáljuk egymást” mozgalom. Odahaza ilyenkor már rég megy a jó kis zsidózás, a cigányozás, buzizás... itt meg csak egy kis vízágyú. Az emberek meg vásárolnak tovább, nyomják a kínai-japán-koreai mobilokat, ülnek a Yamaha robogókon... Bezzeg Kína már nekiállt a gyűlölésnek. Tajvan nem, itt tesznek mindenre. Nem szeretem a tajvaniak bizonyos dolgait, de jelen tekintetben csak dicsérni tudom őket. Egy kis vízágyúzás meg belefér. Különben is, a Curiosity most talált vizet a Marson. Ott a tartalék. A Mars pedig Tajvanhoz tartozik, mert közelebb van hozzá, mint a Jupiterhez!
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/24  •  XI. 17. – XI. 30.
HÓCIPŐ-FILM: MEGFXJTUK
AVAGY MIT FŐZÖTT KI LÉVAI ANIKÓ A BOSZORKÁNYKONYHÁJÁBAN? • LÉVAI ANIKÓ SZEREPÉBEN: LÉVAI ANIKÓ!
Para-Kovács Imre a Fidesz-kongresszuson tapasztaltakról, avagy a munkaalapú társadalomról, a Caliber RM 019 Tourbillon Celtic Knot óráról és a vidék megtartó erejéről Farkasházy Tivadar kísérletet tesz a paripahaciendás tüntetésszámláló megfejtésére Bartus László: Viktor, Lőrinc és a nőügyek Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy miért nem szerepel Márki-Zay az ElkXrtukban, mikor ő patkolta a kardlapozós lovakat Verebes István: Ugyan kérem, hol vagyunk már attól, hogy felháborodjunk? Dési János: Előbb olvass, utána kukázz, fordítva baj lehet belőle Avar János szerint jó dolog, ha egy ország kultúrpolitikai kulcsposztján olyasvalaki ül, aki a kultúránál csak annak művelőit utálja jobban Trunkó Barnabás megfejtette, csak úgy jöhetett ki 30 millióból a Fidesz frakcióülése, ha megint Németh Szilárd főzött A Heti Kamu megtudta, az Alkotmánybíróság szerint lehet népszavazást tartani Demeter Szilárd agyátalakító műtétjéről A háttérhatalom előretolt bástyái: Para a Népszava hétköznapilapnál Az Orbán-rendszer legnagyobb hazugságai – XXII. rész: Na, heló krumplik, avagy az ezermilliárdos nyugdíjcsökkentés
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.