Pikk ász és treff kettes (Motörhead / Suicidal Tendencies)

Farkasházy Benedek
2011. 08. 11.
Nincs még egy zenekar a világon, amely annyira egyszerű zenét játszana, mint a Motörhead, és amely egyben ugyanennyire koppinthatatlan volna. Lemmy hangterjedelméhez képest Hobóé már domingoi magasság, ráadásul az összes dalát úgy adja elő, mintha éppen egy Toi-Toi kényszerű magányában kellene megszülnie őket. Egy ilyen hanghoz nem kell mást tenni, mint évtizedekig pusztítani a sört meg a jóféle égetett szeszeket, persze némi amfetaminszármazékkal megfűszerezve. Így aztán a legittasabb rockernek sem kell szégyellnie, ha valamely Motörhead nótát üvölti a holdnak, hiszen ő csak autentikus előadóművészetet folytat.

A végre szabadtérivé lett metálszínpad zseniálisan szól, ráadásul végre nem csöpög az izzadságból visszapárlott zsír a nagyérdemű nyakába a sátor tetejéről (fúj, bizony, de ez volt a szigeti rockersors évekig). Megvallom, én nem bírtam röhögés nélkül, ezért minden elismerésem azoké, akik teljes szívükből, őszintén tudták Lemmyvel skandálni a Killed by Death, azaz „belehalt a halálba” refrént. Mert ez egyszerű zene, ugyanarra a kaptafára készült dalok követik egymást, szerencsére 2-3 percenként, mire megunnánk az előzőt. Node ez így van kitalálva, és pont ettől működik immáron 35. éve.Nem tudom, hogyan szóltak 1984-ben, amikor vélhetően valamiféle adminisztrációs hiba következtében felléphettek a Budapesti Volán S.C. „stadionjában”, de a Sziget napról-napra meglep, végre leviszi a zene a fejemet. Persze kivétel sajnos akad. Ugyanis sikerült a nap két fő rockzenekarát egymásra szervezni. Mire a Motörhead véget ért, már elkezdődött a Suicidal Tendencies koncertje egy sátorral odébb, de egy ötven méteres egyenes helyett ennek vagy tízszeresét kellett csalinkázni a kerítések közt. Hogy aztán odaérve legyintsünk egy nagyot.

Nem értem, hogy Amerika egyik legjobb Hardcore-zenekara, a Suicidal Tendencies hogyan kerülhetett a leggyatrábban hangosított helyszínre, az A38-Wan2 Színpadra. Képzeljék el ahogy dobos és gitárosok tökéletes előadást nyújtanak, többnyire teljesen egy ritmusra rezdülve, az énekes, mint egy rácsait tépő gorilla repeszt a színpad egyik szélétől a másikig, majd vissza, miközben három unatkozó hangmérnöknek kinevezett főemlős zsebre dugott kézzel látványosan unatkozik a potméterek előtt, ötpercenként eleresztve egy elnyújtott ásítást. Olyan tompa volt, mintha Beethoven Örömódáját egy-egy párnával a füleimen hallgattam volna. Ez pedig sajna több, mint hiba, mert aki ez alapján ítéli meg a Szigetet, az többet nem vesz jegyet olyan napra, amire sátorban játszó zenekar miatt jönne ki.Mike Muir énekes hozta a szokásos agypuhítást, minden szám előtt hosszasan értekezett meglehetősen zavaros témákban, majd megénekelte őket. A koncert végén annyi embert vittek a színpadra, ahány csak fért, a sok fejkendős rajongó miatt úgy tűnt, mintha egyszerre 10-12 énekes lenne odafent. Olyan volt az egész, mint a sótlan húsleves: csak nagyon kevés kellett volna a tökélyhez, mert az alapanyag kiváló volt, így viszont...

Fotó: Farkasházy Attila
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.