Pikk ász és treff kettes (Motörhead / Suicidal Tendencies)

Farkasházy Benedek
2011. 08. 11.
Nincs még egy zenekar a világon, amely annyira egyszerű zenét játszana, mint a Motörhead, és amely egyben ugyanennyire koppinthatatlan volna. Lemmy hangterjedelméhez képest Hobóé már domingoi magasság, ráadásul az összes dalát úgy adja elő, mintha éppen egy Toi-Toi kényszerű magányában kellene megszülnie őket. Egy ilyen hanghoz nem kell mást tenni, mint évtizedekig pusztítani a sört meg a jóféle égetett szeszeket, persze némi amfetaminszármazékkal megfűszerezve. Így aztán a legittasabb rockernek sem kell szégyellnie, ha valamely Motörhead nótát üvölti a holdnak, hiszen ő csak autentikus előadóművészetet folytat.

A végre szabadtérivé lett metálszínpad zseniálisan szól, ráadásul végre nem csöpög az izzadságból visszapárlott zsír a nagyérdemű nyakába a sátor tetejéről (fúj, bizony, de ez volt a szigeti rockersors évekig). Megvallom, én nem bírtam röhögés nélkül, ezért minden elismerésem azoké, akik teljes szívükből, őszintén tudták Lemmyvel skandálni a Killed by Death, azaz „belehalt a halálba” refrént. Mert ez egyszerű zene, ugyanarra a kaptafára készült dalok követik egymást, szerencsére 2-3 percenként, mire megunnánk az előzőt. Node ez így van kitalálva, és pont ettől működik immáron 35. éve.Nem tudom, hogyan szóltak 1984-ben, amikor vélhetően valamiféle adminisztrációs hiba következtében felléphettek a Budapesti Volán S.C. „stadionjában”, de a Sziget napról-napra meglep, végre leviszi a zene a fejemet. Persze kivétel sajnos akad. Ugyanis sikerült a nap két fő rockzenekarát egymásra szervezni. Mire a Motörhead véget ért, már elkezdődött a Suicidal Tendencies koncertje egy sátorral odébb, de egy ötven méteres egyenes helyett ennek vagy tízszeresét kellett csalinkázni a kerítések közt. Hogy aztán odaérve legyintsünk egy nagyot.

Nem értem, hogy Amerika egyik legjobb Hardcore-zenekara, a Suicidal Tendencies hogyan kerülhetett a leggyatrábban hangosított helyszínre, az A38-Wan2 Színpadra. Képzeljék el ahogy dobos és gitárosok tökéletes előadást nyújtanak, többnyire teljesen egy ritmusra rezdülve, az énekes, mint egy rácsait tépő gorilla repeszt a színpad egyik szélétől a másikig, majd vissza, miközben három unatkozó hangmérnöknek kinevezett főemlős zsebre dugott kézzel látványosan unatkozik a potméterek előtt, ötpercenként eleresztve egy elnyújtott ásítást. Olyan tompa volt, mintha Beethoven Örömódáját egy-egy párnával a füleimen hallgattam volna. Ez pedig sajna több, mint hiba, mert aki ez alapján ítéli meg a Szigetet, az többet nem vesz jegyet olyan napra, amire sátorban játszó zenekar miatt jönne ki.Mike Muir énekes hozta a szokásos agypuhítást, minden szám előtt hosszasan értekezett meglehetősen zavaros témákban, majd megénekelte őket. A koncert végén annyi embert vittek a színpadra, ahány csak fért, a sok fejkendős rajongó miatt úgy tűnt, mintha egyszerre 10-12 énekes lenne odafent. Olyan volt az egész, mint a sótlan húsleves: csak nagyon kevés kellett volna a tökélyhez, mert az alapanyag kiváló volt, így viszont...

Fotó: Farkasházy Attila
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2020/2  •  I. 15. – I. 28.
ORBÁN VIKTOR ÚJSÁGÍRÓKAT REGGELIZETT! Para-Kovács Imre megtudta: megszűnik hazánkban a professzionális labdarúgás, mert az nem lehet, hogy „emberek nagy jelentőségű összeget kapjanak mindenfajta munkavégzés nélkül” Farkasházy Tivadar gyanítja, hogy Orbán azért festeti ki a kórházakat, mert nem csak gázszerelő szomszédja van Kéri László jóslata: idén megünnepeljük a magyar-pingvin barátságot, és Kósa Lajos modellt ül Rodinnek Ágh Attila szerint Orbán kitűnően meg tudja oldani azokat a konfliktusokat, amelyek nélküle nem léteznének Smuzewitz Ilona: hazánknak illiberális időjárásra van szüksége Dési János katonadalokat énekel hazaszeretetből Bakács Tibormegszólaltatja Orbánék hatvanpusztai majorságának gondnokát A Heti Kamu megtudta: Tüntetőket fütyült ki Orbán Hősök? Miért ne! – Kilenc oldalon Ungváry új könyvéről, mely a Budapestet megszálló németeket méltatja, de nem az a fő baja, amit leír, hanem az, amit nem!
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
PARTNEREINK


GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.