Ismét elrontottuk Overdose rekordját

Hócipő szerkesztőség
2011. 04. 18. · Hócipő 2011/08
Négy tüntetésről is lemaradunk miatta, még szerencse, hogy midőn kilenc óra után autónk az Unter den Linden felett célba ér, épp tüntetnek a szállónk előtt. Közel a Múzeum-sziget a Pergamonnal, ahová azonnal bevetjük magunkat, a Humboldt egyetem előtt Alexander ül egy földgömbön, Nagy Frigyes lova alatt kedvenc tudósai, eddig Potsdamban voltak karanténban. S az Opera, ahol megboldogult Gábor Laci kollégámtól a Fal leomlása előtti napon kérdeztem, mit látunk:

- Az első felvonást.

Valahogy érezte, hogy én sem vagyok kiváncsi tovább d’Albert unalmas pásztorjátékára, amiről azt hittem, A hegyek alján, de csak nem kezdtek bele a Farkaskalandba. Hitler bunkerje felett autók parkolnak, a Checkpoint Charlie kávézója előtt leértékelt szendvicseket ehetünk nyolckor, Attila a szovjet szektorban ül, mi Bencével az amerikaiban. Egy leomlott fal választ el minket egymástól. Másnap megnézzük a 3,2 millió éves Lucyt Afrikából és egy 23 méteres dinót, megtudom Bencétől, a másik nem tüskés volt, csak napelemeket hordott a hátán, s itt az első madár is. A Brandenburger Tor előtt herendi bolt, mellette félmillió eurós Bugattit és Bentleyt árulnak, két néni nézegeti őket, rájuk köszönök:

- Astalavista Baby!

- Tiszteletünk Farkasházy úr! Akkor nem csak mi hárman leszünk Hoppegartenben magyarok.

Az NDK pályát Gerhard Schöningh úrék ragyogóan rendbehozták, s tízezer berlini jött ki Overdose-ért, már tavaly nagyon várták, most szavazás volt, és csak 16% hitte el, hogy ott kezd. A kis magyar kolónia tele feszültséggel, hisz egy lónál sosem lehet tudni. Suborics ült rajta Hamburgban, második badeni győzelmekor, Rómában is ő szórta el tíz hosszal a mezőnyt. Párizsban is elöl volt vele, csak többedmagával nem vette észre a zászlót. Akkor ősszel Soumillont kirúgta Aga Kán, a karját törte, Mikóczyt leteperték Nagyváradon, Andreas Suboricsot pedig úgy fejbe rúgta egy ló, hogy az orvosok örökre visszavonultatták. De csodával határos módon rendbe jött, s most ismét ő ül a hátán. Dózinak is egyik baj jött a másik után. Baden-Badenben felőrölte az erejét a start, háromszor dobta le lovasát, ki is kapott miatta, most sem akar bemenni arra a szűk helyre, de ezúttal megelégszik egy másfél perces cirkusszal. így is hat hosszal szórja el nyolc ellenfelét. Schöningh mondja az időt, nem akarom elhinni, írja le, 54,1. Ez jobb, mint a párizsi pályarekord, amitől csak egy tizeddel maradt el. Mennyi volt? 57,8. Te jó ég, akkor 60 métert javított rajta?

Azért megvárjuk, míg hivatalosan közlik, s a biztonság kedvéért a falról is ellopjuk kinyomtatva. Értesítjük az összes magyar lapot, már mennénk, amikor a monitoron látjuk, most vágják az összefoglalót, ide-oda tekernek, a versenyt is mutatják újra. Mivel a két domb és a csókot dobáló Suborics miatt hitetlenkedve fogadtuk, s a mezőny is túl közel volt hozzá ehhez az időhöz, Attila leméri a tévén:

- Teddy, ez csak 57 körül van.

- Az nem lehet, ezek németek!

Utalva arra, hogy Pesten is mi rontottuk el, amikor simán bemondták az 52,6-os világrekordot, s két órát kellett rimánkodnom, amíg kiderült, a startnál a TV2 képét használták az űrből, ami két mp-et késett, a célnál a sajátot, de végül korrigálták 54,6-ra. Az is óriási tévedés, de nem mondhatom ily csodás fogadtatás, pezsgős ebéd után, hogy ők meg hárommal tévedtek. Nincs mit tenni, majd otthon ellenőrizzük. Prágában azt sem értem, Pest felé miért drágább a benzin ugyanannál a kútnál, mint a túloldalt Berlin felé. Hajnali négykor zuhanunk ágyba, reggel utánamérünk, ez bizony „csak” 57,1; az is nagy pályarekord, csak nem akkora. Hétfő délben az MTI idézi Schöningh urat, aki történelmi rekordnak nevezte a Berliner Zeitungban, de mi már tudjuk, ahogy az alkotmány, ez sem az.

Mikóczy örömét ez sem fogja elvenni, mivel másnap van a születésnapja, így kissé másnapos lesz, mire Pestre kerül, hogy elmondjuk. Óriási volt a teher rajta, Roszival idomáron, Szmodits állatorvoson, Horváth Bélán, aki tehetős társakat szerzett Zolinak, de most már elmondható, ha két éve a stáb el is szúrt valamit, helyrehozta, Overdose a régi. Kell is, hisz Angliába készül, addigra talán II. Erzsébet sem lesz másnapos az esküvőtől. Mert biztosan kinn lesz.

Farkasházy Tivadar
- Na hol ez az Overdose?


- Wir sind sechst Berliner.


- Párizsban, Rómában, Hamburgban, Baden-Badenben
az élen Suboriccsal...


- És most már Berlinben is!


- Vajon mi lesz?


- Mi lenne?


- Sokszor csókoltatnak a tulajdonostársak!


- Hol vagytok?


- Várjál már!


- Azt tudja, hogy reggel megáldottam Dózit?


- Andreas, nem várnád meg a célt?


- Hadik Andreas is megsarcolta Berlint!


- Most már megvacsorázhatsz!

Fotó: Farkasházy Attila és Benedek
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.