A Nyugati

Hócipő szerkesztőség
2010. 06. 02. · Hócipő 2010/11
Még ma is sokaknak Marx, bár amikor 1985-ben a rádiókabaré riportere érdeklődött a járókelőktől, ki volt a névadó, ketten azzal vágták ki magukat, ők szegediek, ezért nem tudják. Egy néni viszont bólintott, s már sorolta is: Marx, Engelsz, Leninsz. Éke a Nyugati 133 éves, kora vasszerkezeti bravúrjának számító csarnoka, amelyet a közhiedelemmel ellentétben nem Eiffel, csupán az irodája tervezett. Így sem kellett volna eltakarni egy felüljáróval, amely össze sem akart érni építésekor, elkerülték egymást, mint Brezsnyev Cartert a bécsi színpadon. Így volt olcsóbb, holott besüllyeszthették volna az utat, a licenc annyira megtetszett, hogy a Keleti elé is tettek egyet, ám ilyesmit más metropoliszok is elkövetnek, Madrid levegője, a Retiro szélén van az Atocha pályaudvar, az előtt is éktelenkedik egy, pár méterre a Szófia királyné képtár megannyi Dalíjától, Mirójától, Picassójától.

De itt csak a Griffből átalakított Alexandra könyvemeletei jelentik a kultúrát, no meg az aluljáró csodás kuckói. Amiknél még az Ilkovics, a Sabaria, a Tejvendéglő is stílusosabb volt, belső zsebben hordott nagykanalas törzsgárdájával, hátha valaki abbahagyja a babfőzeléket. Aki ma átküzdi magát az aluljáró patinás grillcsirkéin, vallási vezetőin, vagy régebben nálunk telelő inka csoszogóin, eltöprenghet, a Skála Metró sötét füstüvegeire miért kígyózik fel egy külső lépcső, tán azért, hogy bármikor leugorhasson róla a tervezője.


- Az ember kilép az Alexandrából, és gyönyörködik Eiffelék remekében


Pár reklámmal talán még fel lehetne dobni


A lépcsőn, amin még sohasem láttak senkit sem felmenni


Minek osonna az autók mellett, ezt meg alulról jobban lehet olvasni


Megállt a híres óra, ahol találkozni szoktak, mellett
tucatnyi parkolóóra?


Tömegbaleset esetére húsz kőkoporsót mindenesetre
készenlétbe helyeztek.


Néhány tartalék kockát még le lehet dobálni felülről a tervezőre


A Lafayette és a Harrods is így kezdődik, mint a WestEnd


Védi a Reakció, nehogy ellopják, mint Matisse-t.


Borozó, WC, szagelszívó, sorrend lényegtelen


A teljesség igényével


Zálogfiók, Jackpot, Sexshop, Retro Gyros Eiffelhez


WestEnd BKV-jetivel, Demszky-barikáddal


Új divatház született - végkiárusítással


Mikor feltűnik a ház falán a jel


Nem volt már egész fiatal


És most úgy érezte, majdnem belehal

Fotó: Farkasházy Attila
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/24  •  XI. 17. – XI. 30.
HÓCIPŐ-FILM: MEGFXJTUK
AVAGY MIT FŐZÖTT KI LÉVAI ANIKÓ A BOSZORKÁNYKONYHÁJÁBAN? • LÉVAI ANIKÓ SZEREPÉBEN: LÉVAI ANIKÓ!
Para-Kovács Imre a Fidesz-kongresszuson tapasztaltakról, avagy a munkaalapú társadalomról, a Caliber RM 019 Tourbillon Celtic Knot óráról és a vidék megtartó erejéről Farkasházy Tivadar kísérletet tesz a paripahaciendás tüntetésszámláló megfejtésére Bartus László: Viktor, Lőrinc és a nőügyek Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy miért nem szerepel Márki-Zay az ElkXrtukban, mikor ő patkolta a kardlapozós lovakat Verebes István: Ugyan kérem, hol vagyunk már attól, hogy felháborodjunk? Dési János: Előbb olvass, utána kukázz, fordítva baj lehet belőle Avar János szerint jó dolog, ha egy ország kultúrpolitikai kulcsposztján olyasvalaki ül, aki a kultúránál csak annak művelőit utálja jobban Trunkó Barnabás megfejtette, csak úgy jöhetett ki 30 millióból a Fidesz frakcióülése, ha megint Németh Szilárd főzött A Heti Kamu megtudta, az Alkotmánybíróság szerint lehet népszavazást tartani Demeter Szilárd agyátalakító műtétjéről A háttérhatalom előretolt bástyái: Para a Népszava hétköznapilapnál Az Orbán-rendszer legnagyobb hazugságai – XXII. rész: Na, heló krumplik, avagy az ezermilliárdos nyugdíjcsökkentés
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.