A Nyugati

Hócipő szerkesztőség
2010. 06. 02. · Hócipő 2010/11
Még ma is sokaknak Marx, bár amikor 1985-ben a rádiókabaré riportere érdeklődött a járókelőktől, ki volt a névadó, ketten azzal vágták ki magukat, ők szegediek, ezért nem tudják. Egy néni viszont bólintott, s már sorolta is: Marx, Engelsz, Leninsz. Éke a Nyugati 133 éves, kora vasszerkezeti bravúrjának számító csarnoka, amelyet a közhiedelemmel ellentétben nem Eiffel, csupán az irodája tervezett. Így sem kellett volna eltakarni egy felüljáróval, amely össze sem akart érni építésekor, elkerülték egymást, mint Brezsnyev Cartert a bécsi színpadon. Így volt olcsóbb, holott besüllyeszthették volna az utat, a licenc annyira megtetszett, hogy a Keleti elé is tettek egyet, ám ilyesmit más metropoliszok is elkövetnek, Madrid levegője, a Retiro szélén van az Atocha pályaudvar, az előtt is éktelenkedik egy, pár méterre a Szófia királyné képtár megannyi Dalíjától, Mirójától, Picassójától.

De itt csak a Griffből átalakított Alexandra könyvemeletei jelentik a kultúrát, no meg az aluljáró csodás kuckói. Amiknél még az Ilkovics, a Sabaria, a Tejvendéglő is stílusosabb volt, belső zsebben hordott nagykanalas törzsgárdájával, hátha valaki abbahagyja a babfőzeléket. Aki ma átküzdi magát az aluljáró patinás grillcsirkéin, vallási vezetőin, vagy régebben nálunk telelő inka csoszogóin, eltöprenghet, a Skála Metró sötét füstüvegeire miért kígyózik fel egy külső lépcső, tán azért, hogy bármikor leugorhasson róla a tervezője.


- Az ember kilép az Alexandrából, és gyönyörködik Eiffelék remekében


Pár reklámmal talán még fel lehetne dobni


A lépcsőn, amin még sohasem láttak senkit sem felmenni


Minek osonna az autók mellett, ezt meg alulról jobban lehet olvasni


Megállt a híres óra, ahol találkozni szoktak, mellett
tucatnyi parkolóóra?


Tömegbaleset esetére húsz kőkoporsót mindenesetre
készenlétbe helyeztek.


Néhány tartalék kockát még le lehet dobálni felülről a tervezőre


A Lafayette és a Harrods is így kezdődik, mint a WestEnd


Védi a Reakció, nehogy ellopják, mint Matisse-t.


Borozó, WC, szagelszívó, sorrend lényegtelen


A teljesség igényével


Zálogfiók, Jackpot, Sexshop, Retro Gyros Eiffelhez


WestEnd BKV-jetivel, Demszky-barikáddal


Új divatház született - végkiárusítással


Mikor feltűnik a ház falán a jel


Nem volt már egész fiatal


És most úgy érezte, majdnem belehal

Fotó: Farkasházy Attila
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2020/16  •  VII. 28. – VIII. 11.
MIVEL EURÓPA NARANCSBA ÖLTÖZÖTT ELŐTTE, ITTHON ELSŐ DOLGA VOLT AZ INDEX BEZÚZÁSA Para-Kovács, Smuzewitz, Bakács és két Farkasházy az Indexről Para-Kovács Imre: az Index lemegy a csatornába, a helyén egy bombatölcsér marad, ami megtelik esővízzel, és Mészáros Lőrinc fogja árulni a strandjegyeket Farkasházy Tivadar: Brüsszel úgy működik, mintha a bíróságon az elítélt vétót emelhetne az ítélet ellen Smuzewitz Ilona: Akkor lesz végre rend, ha majd a kormány szervezi az elégedetlenséget és a népharagot Dési János: nem járja hogy egy nyolc általánost végzett iskolacsendőr többet keressen egy kezdő tanárnál, vezessék be a teljesítménybért Trunkó Barnabás örül, hogy Orbán már nem túsza az Uniónak, persze ettől még mi fizetjük a váltságdíjat Selmeczi Tibor már nem mer zöldborsólevest főzni csipetke és répa nélkül, amik a nemzeti színek miatt nélkülözhetetlenek A Heti Kamu a Türk Tanács által szerkesztett új indexen azt olvasta, hogy Karácsony lebontaná a Lánchidat
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
PARTNEREINK


GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.