Kijevi jércemell(éklet)

Selmeczi Tibor
2014. 03. 05. · Hócipő 2014/05
Szégyenteljes módon az elmúlt hetek külpolitikai viharai felkeltették figyelmemet az ukrán konyha különlegességei iránt. Ezekről persze mostanában nem illik írni, gondoltam, blaszfémia lenne egy „hogyan klopfoljunk kijevi jércemellet”-szerű megjegyzés, de érdekes módon épp a neten találtam fotósorozatot azokról az asszonyokról, akik profi vendéglátós szinten gondoskodtak a tüntetők élelmezéséről. Nejlon zuhanyozósapkában (higiénia miatt kell — hoppá!) vagy százötven mámuska mosolygott egy hatalmas üzemi konyhában. A fotót csak egy későbbi, esetleges jogdíjvita miatt nem mellékelem, az ember lehetőleg ne keveredjen még szimpatikus ukrán jogtulajdonosokkal se nézeteltérésbe. Ráadásul az eredeti jogtulajdonosok is perelhetnek, hiszen a kijevi jércemell feltalálója nem biztos, hogy ukrán volt, az első adagot állítólag egy francia séf készítette még a XVIII. században Erzsébet orosz cárnő (Ели заве́та Пет ро́в на Романова) tiszteletére. Az oroszbarát verzió szerint viszont a Moszkvai Kereskedelmi Kamara éttermében alkották meg valamikor a századfordulón. Csak hab a(z orosz krém)tortán, hogy a mű első írásos emléke 1937-ből, egy emigráns cári tisztviselő chicagói éttermének étlapjáról származik.

Maga a recept egyszerű, viszont az előkészítés bonyolult. Ugyanis a kettényitott, kissé kiklopfolt csirkemellet, fűszeres vajjal (petrezselyem, tárkony, fokhagyma, esetleg kevéske kapor) kell tölteni, márpedig ez szobahőmérsékleten lehetetlen. Ezért aztán a vajban elkevert fűszereket hűtőbe teszem, ahol megdermednek, majd ezt a formázható tölteléket csavarom bele a húsba, de gyorsan ám, mert ha megolvad, kifolyik. Ezért aztán a lusta magyar szakácsok reszelt sajttal dúsítják, amitől egészen más íze lesz, és szinte már hungarikum. És ha még szerecsendiót is reszelnek bele, akkor a fogásnak annyi köze lesz Kijevhez, mint az ungvári konyhának Uzsgorodhoz. A feltekert husit panírozzák, majd bő zsírban, olajban kisütik. Az eredeti verzió élvezeti értékét nagyban emeli, hogy elfogyasztásakor, amikor belevágunk a késsel, kispriccel belőle a megolvadt vaj, és igen nehezen mosható emlékeket okoz a ruhánkon. A sok macera és tisztítószámla miatt átmenetileg inkább egy közönséges sült csirke elkészítését javaslom. Ukrajnához legfeljebb annyiban kötődik, hogy mint tudjuk, néhány községet a történelem viharai Kárpátaljához sodortak, így a hozzáadott (szatmári) aszalt szilvával csak erősíthetjük a népek határokon átívelő barátságát.


Magyar csirkecombok sült szatmári szilvával

Ezt csak sózom, fűszerezem, pici zsír, fél hagyma kell még a tepsibe, aztán le(alu)fóliázom! És ha az Ukrajnán áthaladó Testvériség vezetéken keresztül valamilyen csoda folytán megérkezik hozzám az orosz gáz, begyújtom a sütőt. Fél óra múlva leveszem a fóliát, és hozzáadom az aszalt szilvát, lepirítom, és semmi jogvita. „Trianon a trianoniaké!”


De ne panaszkodjunk. Különösen azok után ne, hogy a kárpátaljaiak számára akár kedvezőbb nyelvtörvényt is hozhatnak a kijevi események. Minden rosszban lehet valami jó. Ahogy az is örvendetes volt, hogy kiderült, az árvízi védekezés során a TEK-esek mintegy negyedmillió forint összegben fogyasztottak csokoládét, és 105 ezer forintért vásároltak maguknak energiaitalt. Csatlakozzunk hozzájuk, persze ki-ki pénztárcája szerint, hiszen mi is megengedhetünk magunknak néha egy korty finomságot. Megérdemeljük!


A hanyatló kelet ópiuma volt

Abszolút retró, már csak az Almuska hiányzik a távoli múltból, a még korábbi szegénység viszont már ott kopog az ajtónk előtt. Félő, hogy közeleg a perc, néhány oligarcha számára „a legszebb perc, mit meg nem áld az élet”, de a többség számára inkább a régi népdal, hogy „van vereshagyma a tarisznyába’, keserű magába’”. Ha keserű magába’, mint háztartási tanácsadó azt javaslom, majd fogyasszuk társaságban!
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.