Prater Noster (Ausztria - Horvátország 0:1)

Farkasházy Benedek
2008. 06. 09.
Ferenc József nagy zajt hall a Práterben.
Megkérdi: - Mi ez a hangzavar?
Osztrák-magyar futballmeccs van felség! - válaszolja a komornyik.
Mire Ferenc József: - És ki az ellenfél?


Egy picit a Horvátoknak drukkoltam, de csak mert jobb a sörük. Történt ugyanis, hogy négy éve éppen a dalmát tengerpart egyik kisvárosának legrosszabb vendéglőjébe kényszerültünk, mert egyedül ott volt tévé. Csak tésztát adtak, viszont lehetett választani, hogy az ott nemzetinek számító piros vagy fehér színű szósszal kérjük. A pincérek már a tizedik percben röhögtek rajtunk, amikor Husztit kiállították, mi meg szomorúan konstatáltuk, hogy eddig tartott a nagyreményű Mattháus-csapat vb-selejtezős szereplése. Felajánlották, hogy minden horvát gól után meghívnak minket egy-egy korsó Karlovackóra, csak maradjunk. Szerencsénkre Prsoék meg sem álltak háromig. Még jó, hogy a következő évben nem ugyanoda utaztunk, hívhattuk volna vissza őket, amikor a mi hajdúsági csapatunk 5-0-ra alázta otthonában a spliti hajdúkat.

Az osztrák csapatot két okból is lehet szeretni. Egyrészt mert sokezer drukkerük tavaly még petícióban kérte őket, hogy ne focizzanak az idei Eb-n,
mert amikor Ausztria játszik, az sérti őket, továbbá mindenkit, aki értékelni tudja a labdarúgás szépségét. Ugye ismerős hozzáállás? Másrészt soraikban tudhatják az egyetlen magyar Eb-résztvevőt, Garics Györgyöt, aki hiába öltött magára nemzeti színeinkben pompázó cipőt, most nem fért be a kezdőbe.

Az osztrákok jó három percig őrizték veretlenségüket az Eb-k nagykönyvében, lévén ez az első részvételük. A következő húsz percet azzal töltötték, hogy megpróbálták csapattársaik passzait elérni. Ebben ugyan fejlődtek valamicskét, de 3 méteren belül valahogy sosem találták egymást. Azután a félidő közepére feljavultak, mint Fradi a Baktalórántháza ellen. Végülis ez a stílustalan, pontatlan játék teremtett helyzeteket előttük, ugyanis nincs olyan védelem, ami ilyen kiszámíthatatlan és esetleges támadójátékra fel tudna készülni. Küzdöttek, mint malac a jégen. A horvátok meg vártak a kontrákra, de helyzeteik csak teátrális, kétkezes fejfogásokra voltak jók.


- Jé! Labda!

A második félidőre hangosabbá váltak a nézők, talán fáztak egyhelyben ülve, mivel a horvátok már az 50. percben elkezdték húzni az időt, az osztrákok meg továbbra is remekül zavarták saját magukat. A 60. percben beállt az EB legidősebb játékosa, a horvát Ivica Vastic. Az osztrákokhoz. Majd az albán Gercaliu helyére érkezett a török Ümit Korkmaz. Szintén a sógorok csapatába. Az utolsó húsz percben azért némi focit is láttunk, a hazaiak végre elkezdtek játszani. Kár, hogy nem előbb, mert a németek és lengyelek ellen már csak a Miatyánk segíthet rajtuk.

Lefújták. Gyorsan átkapcsolok Kubicára, mielőtt a stúdióban ülő Bánfi
"szakértő" János elmondaná, hogy milyen küzdelmes meccs volt.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/24  •  XI. 17. – XI. 30.
HÓCIPŐ-FILM: MEGFXJTUK
AVAGY MIT FŐZÖTT KI LÉVAI ANIKÓ A BOSZORKÁNYKONYHÁJÁBAN? • LÉVAI ANIKÓ SZEREPÉBEN: LÉVAI ANIKÓ!
Para-Kovács Imre a Fidesz-kongresszuson tapasztaltakról, avagy a munkaalapú társadalomról, a Caliber RM 019 Tourbillon Celtic Knot óráról és a vidék megtartó erejéről Farkasházy Tivadar kísérletet tesz a paripahaciendás tüntetésszámláló megfejtésére Bartus László: Viktor, Lőrinc és a nőügyek Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy miért nem szerepel Márki-Zay az ElkXrtukban, mikor ő patkolta a kardlapozós lovakat Verebes István: Ugyan kérem, hol vagyunk már attól, hogy felháborodjunk? Dési János: Előbb olvass, utána kukázz, fordítva baj lehet belőle Avar János szerint jó dolog, ha egy ország kultúrpolitikai kulcsposztján olyasvalaki ül, aki a kultúránál csak annak művelőit utálja jobban Trunkó Barnabás megfejtette, csak úgy jöhetett ki 30 millióból a Fidesz frakcióülése, ha megint Németh Szilárd főzött A Heti Kamu megtudta, az Alkotmánybíróság szerint lehet népszavazást tartani Demeter Szilárd agyátalakító műtétjéről A háttérhatalom előretolt bástyái: Para a Népszava hétköznapilapnál Az Orbán-rendszer legnagyobb hazugságai – XXII. rész: Na, heló krumplik, avagy az ezermilliárdos nyugdíjcsökkentés
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.