Sólyom László igazolványképe

2006. 12. 20. · Hócipő 2006/26

A Köztársasági Őrezred nemrég leszerelt katonája izgalmas belső információt osztott meg a Gúnygejzírrel. Az amerikai vízumpolitikával kapcsolatos elégedetlenségének gyakorta hangot adó és a személyes adatok védelmét szem előtt tartó Sólyom László köztársasági elnök köztudottan megtagadta amerikai beutazását, mert a kinti hatóságok ujjlenyomatot vesznek a belépőktől. Ez volt a hivatalos magyarázat legalábbis.


Ám informátorunk elárulta, hogy Sólyom azért ódzkodik a tengerentúli kiruccanásoktól, mert diplomata-útlevelében egy hetvenes évekbeli igazolványkép van, s az manapság egyszerűen ciki. A legutóbbi ENSZ-közgyűlésre igyekezve a washingtoni reptér vámtisztje többórás kihallgatásnak vetette alá az elnököt, mert hamisítványnak vélte az iratot, a torontói NATO-ülésen pedig a magyar származású szállodai recepciós kért autogramot, mert azt hitte, Sólyom maga Solymos Tóni az Expressből.

A kép egyébként akkor készült, amikor Sólyom hazatért a jénai tanulmányútjáról, és itthon az Országgyűlési Könyvtárban dolgozott. Az útlevélbe pedig úgy került, hogy a kérvényező Sólyomról nem sikerült alkalmas igazolványképet készíteni: szerénységében minden vakuvillanásnál lehunyta a szemét az automatában.

A jól táplált, pufók arcból kitűnik, hogy az államfő akkoriban ülőmunkát végzett, s a jó német barna sört sem vetette meg, a Kleider Bauer „California”-kollekcióját hordta, fizimiskája pedig egyértelműen a RAF-időkbeli anarchista mikrofonfrizurára hajaz, erős Simon & Garfunkel beütéssel. Mint hírlik, Sólyom mostanában inkább csak az EU-ba utazik szívesen, mert ott elég a plasztik személyi igazolvány is.

HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/2  •  I. 12. – I. 25.
A NÉGY BOLYAI ÉS A NEGYVENEZER HALOTT Para-Kovács Imre: A nemzeti jeti balladája, avagy a mátranováki fanyűvő és Orbán találkozása Verebes István aktualizálta 40 éves Kedves Pentések-jét, és kampánynótákat írt a „Piros volt a paradicsom, nem sárga” mintájára Farkasházy Tivadar alig várja, hogy a stadionok mintájára szponzornevet kapjanak a középületek és közterek: legyen Fővárosi Gázművek Bazilika és Fidesz Hősök tere is Smuzewitz Ilona: Aggódhatnak a kipcsakok? Mi lesz most az előző elnökről elnevezett fővárosú, ismét az oroszok által megmentett Kazahsztánnal? Dési János felfedi, hogy négyszeres Oscar-díjas De Sica együtt mentett zsidókat a jövendő pápával Selmeczi Tibor azon tűnődik, miért nem vitte a pénzét Weiss Manfréd meg a Goldberger család offshoreba, miért nem vettek eszéki focicsapatot, hogy jutott eszükbe beruházni? A 2021-es Hócipő-díj második körének győztesei: a központból válaszokat váró fideszes polgi és Andi A Heti Kamu megtudta, Tiborcz István máris megváltoztatja az általa megvásárolt Gránit Bank nevét Dolomit Bankra, mert a családban ez a menő
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.