Kis-ka-rá-csony, nagy-ka-rá-csony

Selmeczi Tibor
2012. 12. 25. · Hócipő 2012/25


A karácsonyi dalocskának, akár a fehérvári huszároknak, több verziója van, bár meghágós miniszterelnöki változatról nem hallottam. A kedves óvodás dalban az énekes érdeklődik, hogy kisült-e már a kalácsa, a második versszakban, hogy kisült-e már a „malacka”, mert ha kisült már, ide véle, hadd egyem meg elegébe’. Később hozzáénekli, hogy ha nincs kolbász a padláson, nem ér semmit a karácsony!

A nótafának persze halvány fogalma sincs az igazi karácsonyi menüről, a kalácsnál mármár idegenszívűségre gyanakodnánk (ráadásul melegen kimondottan egészségtelen), a malackánál arra, hogy fogyaszt ugyan sertést, de kutyulja az ünnepeket, lévén a malacka szilveszteri fogás. (Szenteste nem fogjuk meg senkinek a farkát, még akkor sem, ha köztudottan hozza a szerencsét!)

A padláson keresett kolbászból viszont egyértelműen kiderül, hogy a dalos valójában egy regős bundájába öltözött bolsevik. Karácsonykor ugyanis először halászlét eszünk, utána jöhet a rántott hal krumplisalátával. Esetleg petrezselymes főtt burgonyával és tartármártással. Végül az est fénypontja: a mákos guba, amit a magyar ember ugyan kissé tótosan bobájkának nevez, hogy megemlékezzen azokról is, akik majd levélben szavaznak.


A nők nem igazán szeretik, ezért találták fel a bejglit

A BOBÁJKA RECEPTJE

Fejenként másfél kifli (szorozzuk be annyival, ahányan vagyunk, ha páratlanul, vegyünk fél kiflivel többet, egyszer az évben legyünk nagyvonalúak). Karikázzuk fel, áztassuk tejbe. Lehet rá egy-két csepp citrom, a tejbe vaníliás cukor, be a sütőbe - kissé megpirítva finomabb, mint mikróban melegítve -, tetejére porcukros darált mák. Olcsó, gyors és majdnem olyan finom, mint a mákos tészta, de azt a lányok nálunk megkóstolni sem hajlandók.

A világban számtalan variáció létezik: az anglikánok gesztenyével töltött pulykái, a svédek almás-szilvás töltött libái (Nils Holgersson), a kínaiak ananászos kacsasültje. Utóbbiak nem ünneplik ugyan a karácsonyt, de valamit nekik is kell enniük. Kérdés, hogy mit vacsorázik egy ateista az ő fenyőünnepén, hiszen a halaknak klerikális színezete van, a libasült meg osztályidegen. Mi legyen hát a vacsora? Talán „a krumplileves(?), legyen krumplileves!”

Puszta nosztalgiából felidéznék egy sort nagyanyám kézzel írt régi receptes füzetéből: „Vedd ki az egérfogóból a maradék szalonnát, olvaszd fel, dinsztelj hagymát.” (Aki ezt olcsó viccelődésnek veszi, annak hadd említsem meg egyik kedvenc szocialista román krimimet, melyben a gyilkos alibije azon bukik meg, hogy azt mondja, a piacon vásárolt hagymát. A nyomozás viszont kiderítette, hogy aznap Bukarestben egyáltalán nem volt hagyma…)


Krumplileves anno, amikor éppen elzárták a vizet

KARÁCSONYI TEENDŐK
(SZIGORÚAN FÉRFIAKNAK)

Az ajándékok megvásárlására most nem térnék ki, a problémával inkább a „hogyan cseréljük vissza ajándékainkat” című fejezetben foglalkoznék. A legfontosabbra azért felhívnám a figyelmet: mindig legyen számlánk! Hiánya ugyanis beárnyékolhatja a két számmal kisebb csizma feletti örömet.

Ha nejünket ruhadarabbal lepnénk meg, ismerkedni is tudunk advent idején, ha megkérünk egy csinos hölgyet az üzletben: „Fölpróbálná? Az asszonynak pont ilyen az alkata”, könnyen szóba elegyedhetünk vele. Az ilyesmiből aztán akármi lehet, bár tönkre is tehetjük a karácsonyi áhítatot. (A lebukás úgyis bekövetkezik, amikor az asszony a boltban becseréli az ajándékát.)


Mesekönyvet hozott Jézuska elvtárs

Soha senki nem foglalkozik azokkal, akik kettős életet élnek, hogyan viselkedjenek ünnepek idején. Két helyen ugyanis nehéz megvacsorázni, gyertyát gyújtani se könnyű, az illető úgy érezheti magát, mint a haknizó színész az egykori sok nőnapi fellépésen: „Elnézést, énekeltem már itt a Tannenbaumot? Vagy előttem valaki?” Az is szánalmas, amikor a férj váratlanul bejelenti, hogy „édesem, én most nem mennék veletek az éjféli misére, inkább megsétáltatom a kutyát”.

Ezekkel a szerencsétlen kettős életű nyomorultakkal én sem foglalkozom, mert szerintem a hűséges férfi karácsonykor otthon teszi a dolgát - e mondatot a feleségem szponzorálta -, amik közül legfontosabb a fa felállítása.

Ez rá vár minden évben. Csak ő tudja egyedül. Nem is szabad elkapkodni. Előtte kb. egy hétig kell keresni a tartót, majd a kést, amivel meg szoktuk faragni az ezüstnek vásárolt lucfenyőt.

Mellesleg ez a legveszélyesebb háztartási tevékenység, az ember óhatatlanul megvágja magát, én például életem során mintegy 23 ujjamat vágtam le, de nem panaszkodom, a legtöbbször el tudták állítani a vérzést.

Ehhez még hozzájön a gyertyáktól meggyulladt függöny eloltása, a következő évben a lecserélt gyertyák helyén világító izzók füzéréből adódó elektromos tűz, és az ennek vízzel való eloltásakor keletkezett áramütés. Egyszerűbb, ha még a mennyből az angyal eléneklése előtt feltárcsázzuk a 104, 107, 112-t. Legyünk türelmesek, mert éppen mindenki őket hívja.

Ezért aztán az a legegyszerűbb, ha egy-két nappal elhalasztjuk a szentestét. A fenyőfát már másnap jóval olcsóbban tudjuk megvenni a sarkon, és a tűzoltók is hamarabb kiérnek.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.