Összeállítás Schmitt Pál közös szerzeményeiből

Varga Ferenc József
2012. 01. 11. · Hócipő 2012/02
A Heti Kamu exkluzív különszámában bemutatjuk kedves olvasóinknak azokat a műveket, melyekről az utóbbi hetekben derült csak ki, hogy mindet Schmitt Pál alkotta - kooperálva a közismert „eredeti” művésszel.Schmitt Pál 1873-ban kereste meg Szinyei Merse Pál festőművészt azzal a ragyogó ötlettel, hogy fessék meg együtt, miként is élvezi a városból kiszabaduló polgári lakosság az üde tavaszt, a parkok csodás illatát, a madárcsicsergést egy meleg májusi napon. „Mindig is lenyűgözött az érett reneszánsz festészet, melynek mind Van Gogh, mind Rubens, mind pedig Egry József kiváló művelői voltak. Az ő csodálatos képeik inspiráltak arra, hogy magam is ecsetet ragadjak, és a kiváló Szinyei Merse Pállal megörökítsem a nyári piknikek hangulatát” - nyilatkozta nemrég az államfő. Schmitt és Szinyei Merse festménye a Nemzeti Galériában látható.
Maga Liszt sem tagadta, hogy műveinek komponálásakor mindig sokat segített az igen tehetséges Schmitt Pál. Gyümölcsöző együttműködésüket manapság sok-sok szép CD-n és hangversenyeken élvezhetjük. „Lenyűgözött a tehetsége! Amikor leült a zongorához, vagy amikor tilinkót vett a kezébe, kinyílt a hallgatóság előtt a világ, és egészen új dimenziók nyíltak meg előttük” - írja Liszt Ferenc Schmitt Pálról weimari emlékirataiban.
Párizsban, a Rodin Múzeumban áll az a híres szobor, melyet a jelenlegi köztársasági elnök a híres francia szobrásszal, Auguste Rodinnel faragott. Schmitt Pál elmondása szerint hol Rodin, hol pedig ő maga ült modellt a szoborhoz, bár amikor ő modellkedett, Rodin többször is viccesen megjegyezte: „Lehet, hogy mégsem Gondolkodó lesz a szobor címe, Paulról ilyet nem tudok elképzelni.”
A Szent Család-templom vagy A Jövő Temploma Barcelonában található, s sokan Atonio Gaudí befejezetlen katedrálisa néven is ismerik. Schmitt Pál még az 1880-as években kereste fel José María y Bocabellát, a gazdag könyvkereskedőt, hogy a jövő olimpiáinak egyik helyszínén jól mutatna egy szép templom. Bocabella támogatta az ötletet, ugyanakkor nem hitt Schmitt építészmérnöki tehetségében, s az akkor már jó nevű Antonio Gaudit kérte fel a bazilika megtervezéséhez. Az elnöknek bizonyítania kellett, s a Gaudí által felvázolt tervrajzokat zseniálisan egészítette ki, ami végül mindenkit meggyőzött, s kettejük közös munkájaként épülhetett fel a ma is látható katedrális. Schmitt Pál megígérte, amint ideje engedi, befejezi a befejezetlent!


HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2019/19  •  IX. 11. – IX. 24.
KÖTCSÉN MEGKÉRDEZTÉK ORBÁNT, KEZDHETIK-E A PIRAMISÁT! Váncsa István a pofátlan, halszagú finnekről, ahol súlyos veszélyben van a médiapluralizmus, Angliának pedig alkotmánya sincs Para-Kovács Imre Kötcséről: leszül, leszavaz, az abortusz pedig egyházmegyei ajánlással ingyenes marad Farkasházy Tivadar kiszámolta, Mészáros Lőrincnek és társainak 300-500 ezer év néz majd ki Uj Péter a széles körű technológiai fejlődés Janus-arcának sötétebbik oldaláról: a mindenhonnan bömbölő zenéről Smuzewitz Ilona megtudta: Tarlós szerint Karácsony mozgólépcsőzni sem tud, mert nem budapesti Dési János bejárta az országot a Felcsúti Kisvasúttal Szenzáció! Három Tarlóst találtunk: az 1990-est, a 2008-ast és a 2019-est – semmi közük egymáshoz! Kósa Lajos elmondta a Heti Kamunak, hogy azért 340 forint az euró, mert az Antarktiszon kigyulladt a hó!
PARTNEREINK


GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.