Összeállítás Schmitt Pál közös szerzeményeiből

Varga Ferenc József
2012. 01. 11. · Hócipő 2012/02
A Heti Kamu exkluzív különszámában bemutatjuk kedves olvasóinknak azokat a műveket, melyekről az utóbbi hetekben derült csak ki, hogy mindet Schmitt Pál alkotta - kooperálva a közismert „eredeti” művésszel.Schmitt Pál 1873-ban kereste meg Szinyei Merse Pál festőművészt azzal a ragyogó ötlettel, hogy fessék meg együtt, miként is élvezi a városból kiszabaduló polgári lakosság az üde tavaszt, a parkok csodás illatát, a madárcsicsergést egy meleg májusi napon. „Mindig is lenyűgözött az érett reneszánsz festészet, melynek mind Van Gogh, mind Rubens, mind pedig Egry József kiváló művelői voltak. Az ő csodálatos képeik inspiráltak arra, hogy magam is ecsetet ragadjak, és a kiváló Szinyei Merse Pállal megörökítsem a nyári piknikek hangulatát” - nyilatkozta nemrég az államfő. Schmitt és Szinyei Merse festménye a Nemzeti Galériában látható.
Maga Liszt sem tagadta, hogy műveinek komponálásakor mindig sokat segített az igen tehetséges Schmitt Pál. Gyümölcsöző együttműködésüket manapság sok-sok szép CD-n és hangversenyeken élvezhetjük. „Lenyűgözött a tehetsége! Amikor leült a zongorához, vagy amikor tilinkót vett a kezébe, kinyílt a hallgatóság előtt a világ, és egészen új dimenziók nyíltak meg előttük” - írja Liszt Ferenc Schmitt Pálról weimari emlékirataiban.
Párizsban, a Rodin Múzeumban áll az a híres szobor, melyet a jelenlegi köztársasági elnök a híres francia szobrásszal, Auguste Rodinnel faragott. Schmitt Pál elmondása szerint hol Rodin, hol pedig ő maga ült modellt a szoborhoz, bár amikor ő modellkedett, Rodin többször is viccesen megjegyezte: „Lehet, hogy mégsem Gondolkodó lesz a szobor címe, Paulról ilyet nem tudok elképzelni.”
A Szent Család-templom vagy A Jövő Temploma Barcelonában található, s sokan Atonio Gaudí befejezetlen katedrálisa néven is ismerik. Schmitt Pál még az 1880-as években kereste fel José María y Bocabellát, a gazdag könyvkereskedőt, hogy a jövő olimpiáinak egyik helyszínén jól mutatna egy szép templom. Bocabella támogatta az ötletet, ugyanakkor nem hitt Schmitt építészmérnöki tehetségében, s az akkor már jó nevű Antonio Gaudit kérte fel a bazilika megtervezéséhez. Az elnöknek bizonyítania kellett, s a Gaudí által felvázolt tervrajzokat zseniálisan egészítette ki, ami végül mindenkit meggyőzött, s kettejük közös munkájaként épülhetett fel a ma is látható katedrális. Schmitt Pál megígérte, amint ideje engedi, befejezi a befejezetlent!


HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2020/5  •  II. 26. – III. 10.
VÁNCSA • PARA • BARTUS • DÉSI • FARKASHÁZY • SMUZEWITZ Váncsa István szerint az elmúlt tíz évünk volt a legsikeresebb a Homo sapiens félmillió éves történetében Para-Kovács Imre: már akkora a migrációs nyomás, hogy ideje egymilliárdért nemzeti konzultációt tartani százmillió kifizetése ellen Farkasházy Tivadar két hétig nyomozott, hol lehet az MSZP elnöke Bartus László megszerezte az amerikai NAT titkos, első vázlatát Dési János alig várja, hogy az átnevelőtáborokból kikerüljenek az első, ideológiai alapú nádpálcázást megköszönő édes szőke kisgyermekek Karsai László egy láthatatlan ostrom-kiállításról Smuzewitz Ilona: bevezetik az íróengedélyt, ennek megszerzői ép nemzettudattal rendelkeznek, és felesküsznek a magyar szórendre Bakács Tibor Settenkedő: egy frászt fognak tőlem bűnözők pénzt kapni – gondolta egy másik bűnöző A Heti Kamu megtudta, a TV2 véletlenül lekoppintotta az RTL híradóját is, amiért a Médiahatóság vizsgálódik
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
PARTNEREINK


GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.