Emeletet rá!

Hócipő szerkesztőség
2010. 08. 25. · Hócipő 2010/17
Meghatározása: meglévő épület épületmagasítással járó függőleges irányú bővítése új építményszint létesítése érdekében. Ritkán a kényszer szüli, annál gyakrabban a mohóság, a trükközés, no meg a méltányolható törekvés, minél távolabb lenni az utca zajától, a benzin gőzétől, s minél közelebb Istenhez. Kicsit a társbérlet rokona, építészeti megoldása szinte lehetetlen, már abból, amennyit szánnak rá. Régebben csak meg kellett kenni érte pár bakafántoskodó hivatalnokot, nyomja már rá a pecsétet, a lakóknak semmi közük hozzá, úgyse látják e szűk utcában, csak a kéményseprők, azok közt meg kevés a Gaudí. A szobrokat, reliefeket, kariatidákat se veszik észre, a pesti ember nem néz soha felfelé! A high society meg még új fogalom nálunk. Ma már a lakók a tulajok, s boldogan belemennek, hisz cserébe ingyen rendbe hozzák a rozzant tetőt. Bár nem mindenhol vesződnek vele, egyszerűbb az összest kitenni. Lásd a Gresham Palota és a Király utca történetét. Csak a jó öreg Józsefet, Erzsébetet, Terézt, Lipótot jártuk körbe, mindig az utcáról fotózva, ahogy mindenki látja, sosem kéredzkedve be a szemközti házba paparazzóként, orvlövészként, nemzetbiztonsági megfigyelőként.

IZABELLA UTCA

Miért költözött el az aljáról a rendőrség, ha ilyen remek
fogházat építettek rá?

KIRÁLY UTCA

Terézvárosi cunami idején sodorta ezt a hajót a tetejére.

RADNÓTI MIKLÓS UTCA

Ablak-kiárusítás lehetett valahol

SZÉKELY BERTALAN UTCA

A tervező ügyesen megtöri az ablakok unalmas
függőleges szimmetriáját.

PETERDY UTCA

Egy Milka-tehén nagy gondban lenne, hogy menjen fel az emeletre

PAULAY EDE UTCA

Attila is megírta: hiába hát a bánat, a födém kinő utánad

TÁTRA UTCA

Sosem árt egy víkendház a tetejére.


Olyan nincs, hogy egy Hild vagy Steindl kerüljön egy szocreálra?

LISZT FERENC TÉR

Dugovics Titusz családja kaphatta vissza kárpótlásként

PAULAY EDE UTCA

A Terézbe költözött a Planetárium?

BAJCSY-ZSILINSZKY ÚT

Ebből a fülkéből irányítják a terézvárosi forradalmat

SZINYEI MERSE UTCA

Szinyei Majálisának alakjai kissé jobban illenek egymáshoz

NAP UTCA

A felhőkarcolók is elkezdték valamikor!

PUSKIN UTCA

Egyetemi ráépítés, jó, hogy nem az építészmérnöki karra

MÚZEUM UTCA

Mindez a Palotanegyedben, ha ezt a hivatalnokot nem kenték meg nagyobb ablakért, akkor senkit


Fotó: Farkasházy Attila
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2020/16  •  VII. 28. – VIII. 11.
MIVEL EURÓPA NARANCSBA ÖLTÖZÖTT ELŐTTE, ITTHON ELSŐ DOLGA VOLT AZ INDEX BEZÚZÁSA Para-Kovács, Smuzewitz, Bakács és két Farkasházy az Indexről Para-Kovács Imre: az Index lemegy a csatornába, a helyén egy bombatölcsér marad, ami megtelik esővízzel, és Mészáros Lőrinc fogja árulni a strandjegyeket Farkasházy Tivadar: Brüsszel úgy működik, mintha a bíróságon az elítélt vétót emelhetne az ítélet ellen Smuzewitz Ilona: Akkor lesz végre rend, ha majd a kormány szervezi az elégedetlenséget és a népharagot Dési János: nem járja hogy egy nyolc általánost végzett iskolacsendőr többet keressen egy kezdő tanárnál, vezessék be a teljesítménybért Trunkó Barnabás örül, hogy Orbán már nem túsza az Uniónak, persze ettől még mi fizetjük a váltságdíjat Selmeczi Tibor már nem mer zöldborsólevest főzni csipetke és répa nélkül, amik a nemzeti színek miatt nélkülözhetetlenek A Heti Kamu a Türk Tanács által szerkesztett új indexen azt olvasta, hogy Karácsony lebontaná a Lánchidat
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
PARTNEREINK


GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.