Emeletet rá!

Hócipő szerkesztőség
2010. 08. 25. · Hócipő 2010/17
Meghatározása: meglévő épület épületmagasítással járó függőleges irányú bővítése új építményszint létesítése érdekében. Ritkán a kényszer szüli, annál gyakrabban a mohóság, a trükközés, no meg a méltányolható törekvés, minél távolabb lenni az utca zajától, a benzin gőzétől, s minél közelebb Istenhez. Kicsit a társbérlet rokona, építészeti megoldása szinte lehetetlen, már abból, amennyit szánnak rá. Régebben csak meg kellett kenni érte pár bakafántoskodó hivatalnokot, nyomja már rá a pecsétet, a lakóknak semmi közük hozzá, úgyse látják e szűk utcában, csak a kéményseprők, azok közt meg kevés a Gaudí. A szobrokat, reliefeket, kariatidákat se veszik észre, a pesti ember nem néz soha felfelé! A high society meg még új fogalom nálunk. Ma már a lakók a tulajok, s boldogan belemennek, hisz cserébe ingyen rendbe hozzák a rozzant tetőt. Bár nem mindenhol vesződnek vele, egyszerűbb az összest kitenni. Lásd a Gresham Palota és a Király utca történetét. Csak a jó öreg Józsefet, Erzsébetet, Terézt, Lipótot jártuk körbe, mindig az utcáról fotózva, ahogy mindenki látja, sosem kéredzkedve be a szemközti házba paparazzóként, orvlövészként, nemzetbiztonsági megfigyelőként.

IZABELLA UTCA

Miért költözött el az aljáról a rendőrség, ha ilyen remek
fogházat építettek rá?

KIRÁLY UTCA

Terézvárosi cunami idején sodorta ezt a hajót a tetejére.

RADNÓTI MIKLÓS UTCA

Ablak-kiárusítás lehetett valahol

SZÉKELY BERTALAN UTCA

A tervező ügyesen megtöri az ablakok unalmas
függőleges szimmetriáját.

PETERDY UTCA

Egy Milka-tehén nagy gondban lenne, hogy menjen fel az emeletre

PAULAY EDE UTCA

Attila is megírta: hiába hát a bánat, a födém kinő utánad

TÁTRA UTCA

Sosem árt egy víkendház a tetejére.


Olyan nincs, hogy egy Hild vagy Steindl kerüljön egy szocreálra?

LISZT FERENC TÉR

Dugovics Titusz családja kaphatta vissza kárpótlásként

PAULAY EDE UTCA

A Terézbe költözött a Planetárium?

BAJCSY-ZSILINSZKY ÚT

Ebből a fülkéből irányítják a terézvárosi forradalmat

SZINYEI MERSE UTCA

Szinyei Majálisának alakjai kissé jobban illenek egymáshoz

NAP UTCA

A felhőkarcolók is elkezdték valamikor!

PUSKIN UTCA

Egyetemi ráépítés, jó, hogy nem az építészmérnöki karra

MÚZEUM UTCA

Mindez a Palotanegyedben, ha ezt a hivatalnokot nem kenték meg nagyobb ablakért, akkor senkit


Fotó: Farkasházy Attila
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.