Eszék a szétlőtt város

Hócipő szerkesztőség
2010. 08. 11. · Hócipő 2010/16
Mursát Augustus császár alapítja Krisztus után 8-ban, Hadrianus falakkal erősíti meg, már ekkor áll itt híd. A XII. századtól a magyar királyságé, 1526- ban Török Bálint és Tomori Pál védi, sikertelenül, 1718-ig török kézre kerül, akik 1560-ban kétezer keresztény rabszolgával fahidat veretnek a nyolc kilométeres mocsáron, amely építészeti csodának számít, de 1664-ben Zrínyi Miklós, a költő felégeti. 1683-ban Thököly itt szövetkezik a törökkel. Az 1848-49-es szabadságharcban a magyarok kezén van, a császáriak 1849 februárjában foglalják el. A Monarchiában szabad királyi város, Verőce vármegye székhelye. 1918-tól a Szerb-Horvát-Szlovén Királyságé. A kiegyezés után fantasztikus fejlődésnek indul, paloták, villák, elegáns bérházak mindenfelé, belvárosában az Andrássy úton érezzük magunkat. Vidám fiatalok sietnek a Dráva-parti kávézók felé, a kikötőben jachtok, drága motorosok. Ám az Európa sétányon bandukolva különös lyukakat fedez fel az ember a falakon. 1991-ben ugyanis újra levegőbe repül a híd, a várat is lövik, s a közeli Vukovárral frontvárossá válik, tőlünk 30 kilométerre.


Fotó: Farkasházy Attila
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2020/16  •  VII. 28. – VIII. 11.
MIVEL EURÓPA NARANCSBA ÖLTÖZÖTT ELŐTTE, ITTHON ELSŐ DOLGA VOLT AZ INDEX BEZÚZÁSA Para-Kovács, Smuzewitz, Bakács és két Farkasházy az Indexről Para-Kovács Imre: az Index lemegy a csatornába, a helyén egy bombatölcsér marad, ami megtelik esővízzel, és Mészáros Lőrinc fogja árulni a strandjegyeket Farkasházy Tivadar: Brüsszel úgy működik, mintha a bíróságon az elítélt vétót emelhetne az ítélet ellen Smuzewitz Ilona: Akkor lesz végre rend, ha majd a kormány szervezi az elégedetlenséget és a népharagot Dési János: nem járja hogy egy nyolc általánost végzett iskolacsendőr többet keressen egy kezdő tanárnál, vezessék be a teljesítménybért Trunkó Barnabás örül, hogy Orbán már nem túsza az Uniónak, persze ettől még mi fizetjük a váltságdíjat Selmeczi Tibor már nem mer zöldborsólevest főzni csipetke és répa nélkül, amik a nemzeti színek miatt nélkülözhetetlenek A Heti Kamu a Türk Tanács által szerkesztett új indexen azt olvasta, hogy Karácsony lebontaná a Lánchidat
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
PARTNEREINK


GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.