Eszék a szétlőtt város

Hócipő szerkesztőség
2010. 08. 11. · Hócipő 2010/16
Mursát Augustus császár alapítja Krisztus után 8-ban, Hadrianus falakkal erősíti meg, már ekkor áll itt híd. A XII. századtól a magyar királyságé, 1526- ban Török Bálint és Tomori Pál védi, sikertelenül, 1718-ig török kézre kerül, akik 1560-ban kétezer keresztény rabszolgával fahidat veretnek a nyolc kilométeres mocsáron, amely építészeti csodának számít, de 1664-ben Zrínyi Miklós, a költő felégeti. 1683-ban Thököly itt szövetkezik a törökkel. Az 1848-49-es szabadságharcban a magyarok kezén van, a császáriak 1849 februárjában foglalják el. A Monarchiában szabad királyi város, Verőce vármegye székhelye. 1918-tól a Szerb-Horvát-Szlovén Királyságé. A kiegyezés után fantasztikus fejlődésnek indul, paloták, villák, elegáns bérházak mindenfelé, belvárosában az Andrássy úton érezzük magunkat. Vidám fiatalok sietnek a Dráva-parti kávézók felé, a kikötőben jachtok, drága motorosok. Ám az Európa sétányon bandukolva különös lyukakat fedez fel az ember a falakon. 1991-ben ugyanis újra levegőbe repül a híd, a várat is lövik, s a közeli Vukovárral frontvárossá válik, tőlünk 30 kilométerre.


Fotó: Farkasházy Attila
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/24  •  XI. 17. – XI. 30.
HÓCIPŐ-FILM: MEGFXJTUK
AVAGY MIT FŐZÖTT KI LÉVAI ANIKÓ A BOSZORKÁNYKONYHÁJÁBAN? • LÉVAI ANIKÓ SZEREPÉBEN: LÉVAI ANIKÓ!
Para-Kovács Imre a Fidesz-kongresszuson tapasztaltakról, avagy a munkaalapú társadalomról, a Caliber RM 019 Tourbillon Celtic Knot óráról és a vidék megtartó erejéről Farkasházy Tivadar kísérletet tesz a paripahaciendás tüntetésszámláló megfejtésére Bartus László: Viktor, Lőrinc és a nőügyek Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy miért nem szerepel Márki-Zay az ElkXrtukban, mikor ő patkolta a kardlapozós lovakat Verebes István: Ugyan kérem, hol vagyunk már attól, hogy felháborodjunk? Dési János: Előbb olvass, utána kukázz, fordítva baj lehet belőle Avar János szerint jó dolog, ha egy ország kultúrpolitikai kulcsposztján olyasvalaki ül, aki a kultúránál csak annak művelőit utálja jobban Trunkó Barnabás megfejtette, csak úgy jöhetett ki 30 millióból a Fidesz frakcióülése, ha megint Németh Szilárd főzött A Heti Kamu megtudta, az Alkotmánybíróság szerint lehet népszavazást tartani Demeter Szilárd agyátalakító műtétjéről A háttérhatalom előretolt bástyái: Para a Népszava hétköznapilapnál Az Orbán-rendszer legnagyobb hazugságai – XXII. rész: Na, heló krumplik, avagy az ezermilliárdos nyugdíjcsökkentés
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.