HóC-3PO

Mi micsoda - Anakintól Yodáig

Farkasházy Benedek
2005. 05. 25. · Hócipő 2005/11
Elkészült a hiányzó láncszem, a Csillagok háborújának harmadik epizódja. Teljes a történet. Vajon a hatrészes filmeposz csupán a fantázia szüleménye, vagy többet rejt annál? Megpróbáltunk saját erőből utánajárni, hogyan születtek a Star Wars galaxis szereplői, a helyszínek és a masinák nevei, milyen egyértelmű utalásokat fedezhetünk fel a filmekben az emberiség ősi mítoszaira, történelmünkre, és milyen poénokat rejtett el bennük George Lucas és csapata. Mindehhez nem kellett más, mint harminc év alatt háromszázszor megnézni. A cselekmény követhetőségéért az eseményeket annak az epizódnak a számával is megjelöltük, ahol éppen a történetben tartunk.KARAKTEREK

JEDI REND: Az erő birtokosainak lovagrendje, amely a gyengéket védelmezi, a békén őrködik. Tagjai remeteéletet élnek, nem nősülhetnek, semmihez és senkihez nem kötődhetnek, amit fájna elveszíteniük. Fegyverük a (fény)kard. A párhuzam egyértelmű a középkor lovagi eszméivel.

YODA: Yodeah héberül annyit tesz: aki tud. Yoda a jedi lovagok legnagyobbika, a Jedi Tanács vezetője, majd Luke Skywalker mestere.

OBI-WAN KENOBI: A jedi mester neve egy angol szójáték: can = képes valamire, obey = engedelmes, szófogadó. Kenobi = can obey = aki képes az engedelmességre. Obi-Wan pedig mindvégig engedelmesen követi a Jedi Tanács útmutatásait.

MACE WINDU: A "to wind" kifejezés az angolban szagot kapni, megszimatolni jelentést hordoz. A jedi mester mindvégig gyanakodva, rosszat sejtve tekint úgy Palpatine-ra, mint Anakinra. A Sith-ek bosszújában (III.) már épp halálra sújtaná Palpatine-t, amikor Anakin közbelép. Amúgy a mace szó angolul buzogányt jelent, amivel remekül lehet lesújtani.

QUI-GON JINN: Neve szintén szójáték: quiet = csöndes, halk, nyugodt; gone = elment, eltávozott, meghalt. Qui-Gon a Baljós árnyak (I.) végén meghal.

SITH LOVAGOK: Ők a jedik hatalomvágyó ellenlábasai. Mindig ketten vannak: egy mester - egy tanítvány. A sithek az erő sötét oldalán állnak. Erősebbek mindenkinél, hiszen a szenvedély, a düh, a gyűlölet és a félelem - melyekből hatalmukat merítik - felülmúlja a jedik szeretetét, önzetlenségét és hűségét. A sith kifejezés talán az angol sithe szóból ered, amely kaszabolást jelent. E szakágban pedig az érintettek mindegyike jól teljesít.

DARTH SIDIOUS: Neve az angol insidious szóból ered, jelentése: ármányos, alattomos. Ugyanő Palpatine, aki szenátorként kezd, később kancellár, majd császár. A palatine/palatinus latin jelentése: aki elfoglal.

DARTH VADER: Neve a Dark Father (sötét apa) szójátékból ered. Darth Vader eredeti neve Anakin Skywalker. Anakin (an akin) Skywalker jelentése: egy hasonló / egy korábbi Skywalker.

DARTH TYRANUS: Azaz Dooku gróf, a szeparatisták vezetője. Volt jedi, aki a sötét oldalra átcsábulva háborúba taszítja a köztársaságot, hogy hatalomra juttassa mesterét, Darth Sidioust. A Tirannusok az ókori rómaiak és görögök teljhatalmú zsarnokai voltak.

SKYWALKER: Luke és Anakin családneve. Jelentése: égen járó / égjáró. A Baljós árnyakban (I.) a kis Anakin elmondja, hogy ő lesz az első, aki valamennyi csillagot meglátogatja. És lőn, hiszen felnőve, Darth Vaderként mindet meghódítja. Ráadásul apa és fia is kiváló pilóták.

PADMÉ AMIDALA: Anakin szerelme, a Naboo bolygó királynője, később szenátora. Padmé lótuszvirágot jelent szanszkritül. A fehér lótusz a tisztaság jelképe, Padmé bőre pedig hófehér.

HAN SOLO: John Wayne-t idéző magányos (azaz szóló) cowboy (kismellény, oldalstukker, szerencsejáték: űrhajóját, a Millennium Falcont is kártyán nyerte).

CSUBAKKA (CHEWBACCA): Az amerikai jeti, azaz Bigfoot megtestesítője (magas, majomszerű szőrmók). Nevének egyik lehetséges forrása a chewing (rágni) bacca (tobacco = dohány), azaz bagózás kifejezés. Csubakka szőre ráadásul nagyon hasonlít a cigaretták őrölt dohányára.

JABBA A HUTT ÉS A FEJVADÁSZOK: A klasszikus maffiózók. Utaznak mindenben, ami illegális: csempészet, szerencsejáték, vérdíj, rabszolgák. A 20-as évek Amerikáját idézik.

C-3PO: A fordítórobot az Óz, a csodák csodájának Bádogembere. Kinézete azonban inkább Fritz Lang 1927-ben forgatott némafilmjében, a Metropolisban szereplő robotéra hajaz.

TARKIN NAGYMOFF: Az első Halálcsillag parancsnoka. Az etruszk Tarquinius-dinasztia tagjai közül kerültek ki Róma legendás királyai és seregeinek vezetői.

ACKBAR ADMIRÁLIS: A lázadók győztes flottájának vezetője, amikor azok megsemmisítik a második Halálcsillagot a Jedi visszatérben (VI.). Dzselal ed-Din Mohamed Akbar 1556-tól volt indiai nagymogul. Sok győzedelmes csatát vívott, és megszilárdította a Mogul Birodalmat.

UNIFORMISOK: A rohamosztagosok az amerikai foci (rögbi) sisakos, vállvédős játékosai. A birodalmi tisztek ruházatát a II. Világháború német főtisztjeiről mintázták. A lázadó pilóták egyenruhája pedig szinte mindenben megegyezik a 60-as években szolgált amerikai berepülő pilótákéval.HELYSZÍNEK

ENDOR HOLD: A Bibliában ez áll: "Akkor mondá Saul az ő szolgáinak: Keressetek nékem egy halottidéző asszonyt, hogy elmenjek hozzá, és megkérdezzem őt. Szolgái pedig mondának néki: Íme, Endorban van egy halottidéző asszony". (1 Sámuel: 28) A Jedi visszatérben (VI.) a lázadók az Endor hold mellett győzik le a birodalmat, a második Halálcsillagot felrobbantva. A csata végén az Endorra leszállva Luke Skywalker máglyán égeti el apja, Darth Vader "földi" maradványait. A halott jedi mesterek szellemként elevenednek meg Luke előtt: Yoda, Obi-Wan és Luke apja Darth Vader, aki immáron maszk nélkül, visszatért jediként, Anakin Skywalkerként jelenik meg.

DAGOBAH BOLYGÓ: A Dagoba szingaléz szó, és elrejtett ereklyét tartalmazó építményt jelent. A Birodalom visszavágban (V.) és a Jedi visszatérben (VI.) járunk Yoda civilizálatlan, lakatlan, mocsaras otthonában, ahol a jedi mester a birodalom és Darth Vader elől rejtőzve életének utolsó éveit tölti.

KAMINO BOLYGÓ: Itt készül a Köztársaság, majd a Birodalom klónserege. A Klónok támadásában (II.) Obi-Wan nem leli, mert a könyvtárból minden Kaminóra vonatkozó utalást töröltek, a térképeken sem szerepel. Yoda és ifjú tanítványai egy 3 dimenziós, szobányi csillagtérképre feltekintve, milliónyi csillag között keresik Obi-Wan elveszett bolygóját. Santiago de Camino egy ezeréves spanyol zarándokhely. A 800 kilométeres Szent Jakab zarándokút szinte végig egyenes. Az útvonal pontosan a Tejút központi sávja alatt fekszik, az éjszakai égboltra tekintve egész Európában itt a legfényesebbek galaxisunk csillagai.

TATOOINE BOLYGÓ: A sivatagos bolygón játszódó jeleneteket Tunéziában vették fel, egy Tataouine nevű város közelében.

CORUSCANT BOLYGÓ: A galaktikus szenátus székhelye, a galaxis fővárosa (fő bolygója). A latin coruscare jelentése: csillogó, ragyogó. Épületei között több amerikai felhőkarcoló is felismerhető.

NABOO BOLYGÓ: Nabu az írnokok sumér istene, jelképe az írónád. A Naboo bolygó az első három epizódban tűnik fel. Egy mocsaras világ, tele nádasokkal. Épületei a reneszánsz Itáliát idézik; lagúnái, hídjai, gondolái és lakóinak öltözete pedig a karneváli Velencét.

ALDERAAN BOLYGÓ: Leia otthonát a Csillagok háborújában (IV.) a Halálcsillag egyetlen lövéssel semmisíti meg. Ennek maradványaiba - egy aszteroidamezőbe - szalad bele a Millennium Falcon. Alderán egy pokolbéli démon, aki többek között Zrínyi Miklós Szigeti veszedelmében is feltűnik.

YAVIN 4 HOLD: A Csillagok háborúja (IV.) végén a lázadók a Yavin bolygó 4. holdjáról szállnak fel X-szárnyú vadászgépeikkel, hogy megharcoljanak a közelgő Halálcsillaggal. Yavin Artúr király kerekasztalának lovagja, aki a kalandok kedvéért elhagyta feleségét. A lázadók között pedig szintén csak magányos férfiakat találunk.

UTAPAU BOLYGÓ: A Sith-ek bosszújában (III.) ide menekülnek a szakadárok vezetői. A tavaly karácsonyi dél-ázsiai szökőár után a thaiföldi Utapau városában volt a menekültek ellátását és a segélyek szétosztását irányító központ.SCI-FI ÉS FILMIRODALOM

2001. ŰRODISSZEIA: A Baljós árnyakban (I.) Qui-Gon Jinn jedi mester egy Watto nevű, repülő, kék, rovarszerű szerzettel alkudozik néhány nélkülözhetetlen űrhajóalkatrész adásvételéről. A jelenet egy roncstelepen játszódik, ahol a háttérben ott rozsdásodik a 2001. Űrodisszeia űrkabinja. Amikor a filmben C-3PO-t először bekapcsolják, ugyanaz a beköszönő mondata, mint a 2001. Űrodisszeiában szereplő űrhajó számítógépének, HAL-9000-nek.

E.T.: Aki mindkét filmet látta, valószínűleg maga is észrevette E.T. és Yoda szemének, alkatának és totyogásának feltűnő hasonlóságát, de a Baljós árnyakban (I.) ennél sokkal konkrétabb utalás is akad: a galaktikus szenátusban ott ül három E.T. (vagy legalábbis E.T. rokonai). Mindez visszafelé is igaz: az E.T. írónője, annak a Harrison Fordnak a volt felesége, aki a Csillagok háborújában Han Solót játssza. Ford az E.T. filmben is feltűnik, ő a lehallgató furgon fülhallgatós embere.

ALAPÍTVÁNY-TRILÓGIA: Mindkét eposz egy-egy galaktikus világrend hanyatlásáról és felbomlásáról valamint a helyébe lépő új hatalom megszületéséről szól: az Alapítvány sorozatban a Császárság helyébe lép az Alapítvány, a Csillagok háborújában a Köztársaság helyébe a Birodalom). Konkrét utalás csak egy akad, bár az elég jelentős: az első három epizódban ugyanis megjelenik a galaxis központja, a galaktikus szenátus székhelye a Coruscant városbolygó (a bolygót annak egyetlen városa teljesen körbenőtte). Az Alapítványban a galaxist uraló birodalom központja a Trantor, amely szintén városbolygó.

ŰRSZEKEREK: A Star Trek sorozat Voyager csillaghajója a Klónok támadásában (II.) tűnik fel, mint a Kamino bolygó klóngyárának mennyezete. A Baljós árnyak (I.) galaktikus szenátusában Klingonok is ülnek.

DŰNE: A Dűne regénysorozatból több filmfeldolgozás is készült. A Dűne kifejezés tulajdonképpen az Arrakis bolygóra utal, amely sivatagos, vízben szegény. A Csillagok háborújában is többször járunk egy sivatagos bolygón, a Tatooine-on, ahol sokan (köztük Luke Skywalker nagybátyja is) vízlepárlásból élnek.

MIB (Men in Black): A nagy-sikerű filmben Will Smith egy, a Földön élő földönkívüliekkel foglalkozó ügynököt játszik. Többek között egy apró, zöld fejű, nagy fekete szemű, a fején csápokat viselő ufó-bébit segít a világra. A Klónok támadásában (II.) és a Sith-ek bosszújában (III.) többször is feltűnik egy jedi mester, aki felnőve ugyanúgy néz ki, mint az MIB újszülöttje.

FLASH GORDON: A ős sci-fi elején a történet szöveges előzménye úszik fölfelé a képen, csakúgy, mint az összes Star Wars filmben. Amúgy Lucas pályázott egy Flash Gordon-remake elkészítésére, de nem kapta meg a jogokat, ezért inkább írt egy saját forgatókönyvet, és leforgatta a Csillagok háborúját.

GYŰRŰK URA: A Klónok támadásában (II.) Obi-Wan Kenobi a Geonosison belopózik a szeparatisták búvóhelyére, Dooku gróf kastélyába. A torony kívül-belül erősen emlékeztet Szarumán várára, Orthancra. Mindkét helyszínen azt látjuk, ahogyan a "főgonosz" számára hadsereget teremtenek. Ráadásul Dooku grófot és Szarumánt is Cristopher Lee alakítja. Ugyanebben a filmben találni egy kevésbé feltűnő utalást is. Mielőtt Obi-Wan a Kamino bolygón találkozna Jango Fettel, az egy hatalmas madáron repül vissza otthonába, ami ugyanúgy rikoltozik, mint a nazgulok sárkányai a Gyűrűk urában (mellesleg szintén a gonosz szolgáját szállítja).

INDIANA JONES SOROZAT: A Birodalom visszavágban (V.) közvetlenül a lépegetős jelenet előtt Han Solo övén ott fityeg Indiana Jones jól ismert ostora. Mindkét szerepet Harrison Ford játszotta, és mindkét filmet Lucas készítette. Ugyanebben a filmben a felhőváros egyik roncstelepén a háttérben az elveszett frigyládát tartalmazó faláda is látható, a kiégett náci sassal az oldalán. Az Indiana Jones filmekben pedig feltűnik egy Café Obi-Wan nevű vendéglő, és az egyik templom falára rá van vésve C-3PO és R2-D2 is.

SZÉP ÚJ VILÁG: Aldous Huxley világhírű sci-fijében az emberek nem természetes úton fogannak és születnek, hanem előre programozott viselkedésminták szerint, mesterséges úton termesztik őket. A Klónok támadásában (II.) láthatjuk, ahogy a Kamino bolygón a Köztársaság, majd a Birodalom számára gyorsított növekedésű, akaratukban meggyengített, genetikailag módosított, uniformizált klónhadsereget termesztenek.

ORION ŰRHAJÓ: A Klónok támadásának (II.) nyitójelentében rengeteg űrjármű röpköd Coruscant körül, ezek egyike a sorozatból is jól ismert Orion űrhajó.

SÁRKÁNYSZÍV: A középkori sárkányos lovagmese filmes trükkjeit Lucas cége, az ILM készítette. A Baljós árnyak (I.) végén, amikor Yoda Obi-Wanhoz beszél, utóbbi válla fölött egy fa látható, aminek az ágán pici sárkányok ücsörögnek. Szakasztott másai a Sárkányszívben szereplőnek.

TARZAN: Csubakka A Jedi visszatérben (VI.) az endori csatában egy indát fogva, két Ewokkal a nyakában (ők Csitát, a csimpánzt helyettesítik) lendül át egy fáról egy kétlábú birodalmi lépegető tetejére. Közben Tarzan jól ismert kiáltását is elereszti.

THX-1138: A Csillagok háborújában (IV.) a Halálcsillag börtönének 1138-as számú cellájából szabadítja ki Luke és Han Leia hercegnőt. Lucas első filmjének címe THX-1138 volt. Az 1138-as szám még tucatszor elhangzik a filmekben.

A MAJMOK BOLYGÓJA: A Baljós árnyak (I.) kocsiversenyének közönségének soraiban a Majmok bolygójának két főemlőse, Cornelius és Zira is látható.

MÁTRIX: Nem biztos, hogy szándékos, de a Sith-ek bosszújának (III.) nyitójelenetében szereplő, Obi-Wan űrhajóját megtámadó bontórobotok külsejükben és funkciójukban is nagyon hasonlóak a Mátrixban látott, Morpheus hajóját megtámadó őrszemekhez.

JAMES BOND: Meg nem mondom, hogy melyik 007-es filmben Sean Connery egy hátra szerelhető rakétával közlekedik. A Klónok támadásában (II.) Jango Fett és a Jedi visszatérben (VI.) fia Boba Fett is ugyanilyen hátirakétával röpköd.

GODZILLA: A Baljós árnyakban (I.) Qui-Gon és Obi-Wan tengeralattjáróra szállnak, amit bekap egy óriási hal. A halat pedig egy víz alatt élő, két lábon járó szörnyeteg, Godzilla szakasztott mása, még a hangjuk is egybevág.

BEN HUR: A Baljós árnyak (I.) kocsiversenye a Ben Hurt idézi. Nem csak témájánál fogva, de Lucas a rajt jelenetsoránál azonos beállításokat, képkivágásokat, szemszögeket használ.

RAJZFILMEK: A Klónok támadása (II.) geonisisi csatajelentében a klónok egyik repülő csapatszállítóját Homer Simpson vezeti, Bart apja, a Simpson család rajzfilmsorozatból. A Baljós árnyakban (I.) pedig Qui-Gon adóvevőjén tűnik fel Miki egér.PÁRHUZAMOK

JÉZUS KRISZTUS: A Baljós árnyakban (I.) Qui-Gonn Jinn jedi mester a feltűnően tehetséges jedi-jelölt Anakin anyját, Shmi Skywalkert kérdezi, ki volt a gyermek apja. Shmi válasza elég egyértelmű: "Nem volt apa! Kihordtam őt, megszültem, felneveltem. Nem tudom, hogyan fogant." A Bibliában egyébiránt Jób, Nehémiás és Ézsaiás könyveiben is felbukkan a "Jesuá shmi" mondat, ami azt jelenti: megmentő/megváltó a nevem.

DALAI LÁMA: A jedik galaxis szerte tehetséges gyermekeket keresnek, hogy a jedi rend tagjaként nevelkedjenek, majd ők maguk is jedi lovagokká váljanak. A buddhista hit egyik fontos eleme a reinkarnáció, azaz a lélekvándorlás. Az elhunyt lámák lelkét pedig gyermekekben újjászületve keresik a szerzetesek.

APRÓSZENTEK: Heródes, hatalmát féltve, az összes két éven aluli fiúcsecsemőt legyilkoltatta a Messiás szülőhelyén, Betlehemben. A Sith-ek bosszújában (III.) Darth Sidious megparancsolja az akkorra már Darth Vaderré lett Anakinnak, hogy a jedi templomban mindenkit gyilkoljon le, senkinek ne kegyelmezzem. Vader pedig a legifjabbakat sem kíméli.

A KEREKASZTAL LOVAGJAI: Egy kerek helyiségben ülésezik a Jedi Tanács, már csak az asztal hiányzik középről. A Baljós árnyakban (I.) a kis Anakint próba elé állítják: ki kell találnia, a többiek milyen tárgyakra gondolnak. Az egyik feladvány egy kehely, amit ha összeadunk a kerekasztallal, és a jedik fegyverével, a karddal, máris a Pendragon legenda elevenedik meg előttünk. Artúr király és a kerekasztal lovagjai, akik a Szent Grált - azaz egy kelyhet kerestek.

WAGNER NIBELUNG CIKLUSA: A Csillagok háborújának története rengeteg párhuzamot mutat Wagner Ringjével. A fiú legyőzi korábban hatalmas, de ereje vége felé járó (nagy)apját (Luke Vadert, Siegfried Wotant). A Hősnek ugyanúgy választania kell a szerelem és az örök élet / kárhozat között (Brünnhilde a szerelmet választja, az örök élet ellenében / Anakin is a szerelmet választja, még ha ezért el is kárhozik: jedi helyett sötét lovaggá lesz). Ráadásul Brünnhilde és Anakin életében még egy párhuzam felfedezhető: Brünnhilde a tűzben leli halálát, Anakin pedig egy tüzes bolygón esik a lávába, majdnem halálra ég, és így lesz belőle a jól ismert félig ember, félig gép: Darth Vader. A történet legvégén Luke Skywalker egy máglyán égeti el apját, ahogy a Wotan vezette istenek is, lánya, Brünnhilde máglyáján lelik halálukat.

WAGNER MOTÍVUMAI: A Csillagok háborúja főbb karaktereinek ugyanúgy megvannak az egyéni zenei témáik, mint Wagner szereplőinek a Nibelung ciklusban. Ráadásul Richard Wagner is dolgozott visszafelé. Előbb megírta a Lohengrint, majd néhány évtizedre rá apjának, Parsifalnak a történetét.

DELPHOI JÓSLATOK: Az első két epizódban sok jedi mester emleget egy próféciát, mi szerint egyszer majd eljön a kiválasztott, aki egyensúlyt teremt az erőben. Szinte valamennyien úgy gondolják, hogy a kiválasztott Anakin, aki majd legyőzi a gonosz sith lovagokat, ezért különös figyelmet fordítanak az ifjú fejlődésére. Az egyensúly végül is megteremtődik, amikor Anakin szinte minden jedit lekaszabol a Sith-ek bosszújában (III.). Mert az is egyensúly, ha az erőviszonyok egyenlítődnek ki. Csak nézőpont kérdése, és mint tudjuk, a delphoi jósda jövendölései is hasonlóan kétértelműek voltak.

COLOSSEUM: A Klónok támadásában (II.) a Geonosison foglyul ejtett Obi-Want, Anakint és Padmét egy tömött amfiteátrumban szörnyű vadállatok elé vetik. Az ókori Rómában kedvelt kivégzési mód volt, hogy a Colosseumban és más amfiteátrumokban vadak elé vetették a halálraítélteket.

HANNIBÁL: A Birodalom visszavág (V.) lépegetői a jeges Hoth bolygón intéznek támadást a lázadók ellen. A lépegetők a Róma ellen vonuló Hannibál seregének Alpokon átkelő elefántjai.

MESEVILÁG: A Jedi visszatérben (VI.) Leia hercegnő az Ewokok falujába kerülve olyan, mint Hófehérke a törpék között. A Sith-ek bosszújának (III.) végén a halott Padmét üvegkoporsóba temetik, mint a törpék Hófehérkét.

AMERIKAI ŰRKUTATÁS: A Csillagok háborújának (IV.) híres kantinjelenetében egy űrhajós a 70-es években a NASA-nál rendszeresített szkafanderben sétálgat. Még az amerikai zászló is ott figyel a vállán (talán maga Neil Armstrong).

MILLENNIUM FALCON: Azaz az Ezeréves sólyom - Han Solo űrhajója. Az amerikai hadseregben a legtöbb vadászrepülőgép valamely ragadozó madár nevét viseli. Az űrhajó formáját egy szendvics ihlette: az egyik makett-tervező beleharapott egy hamburgerbe, ebből lett a hajótest, egy kiguruló olajbogyóból a pilótafülke, a beleszúrt kis esernyőből meg a radar.

PÁRIZS-DAKAR RALI: A Baljós árnyak (I.) kocsiversenye is a sivatagban zajlik, a bennszülött buckalakók pedig vígan lövöldöznek a versenyzőkre. A Párizs-Dakar Ralikon több versenyzőt is a volán mögött ülve lőttek agyon bennszülött törzsek harcosai.

LED ZEPPELIN: A Baljós árnyakban (I.) Anakin vadászgépre száll. Gépén, R2-D2 mellett kis szimbólumokat láthatunk, amelyek megegyeznek a Led Zeppelin 4. albumának borítóján lévőkkel.

MERCEDES-BENZ: A Csillagok háborújában (IV.) Luke szobájában egy autó motorháztetője látszódik a háttérben, rajta a Mercedes-Benz jól ismert logójával.

SZÁMÍTÓGÉPES JÁTÉKOK: Lucas vállalkozásainak egyike a LucasArts, amely a Star Wars számítógépes játékokat is fejleszti. A Klónok támadásában (II.) Obi-Wan és Anakin betérnek egy bárba. A háttérben játékautomaták látszanak. Mit ad isten, pont azokat a LucasArts-játékokat gyűrik, amelyeket bármelyik boltban magunk is megvehetünk, és hazavihetünk a számítógépünkre.

LIAM NEESON: A színész a Baljós árnyakban (I.) Qui-Gon Jinn jedi mestert alakítja, és szerepe szerint a film végén meghal. A következő epizódban Yoda mester egyik ifjú tanítványát Liam-nak hívják.

A CSODAFEGYVER: A Klónok támadásában (II.) látjuk, ahogy a menekülő szeparatista vezetők egyike Dooku gróf kezébe nyomja a Halálcsillag terveit, hogy az biztonságba helyezze azt mesterénél. A Halálcsillagot ekkor még csodafegyverként említik. Akárcsak Hitler a várva várt atombombát.

FÉNYKARDOK: Sokan a Nothungot, az Excaliburt, vagy a Gyűrűk ura kettétört kardját vélik felfedezni a fénykardokban (a lézerkard kifejezés csak egy magyar félrefordítás). Lucas azonban többször is elmondta, hogy a kard ötletét kedvenc rendezője, Akira Kurosawa szamurájfilmjeiből merítette.POÉNOK ÉS TRÜKKÖK

KRUMPLI ÉS TORNACIPŐ: A Birodalom visszavágban (V.) a Millennium Falcon berepül egy aszteroidamezőbe, ahol a sziklák között krumplik és pattogatott kukoricák is repkednek. A Jedi viszszatérben (VI.) pedig egy csoport csillagromboló között több tornacipő is lebeg (közvetlenül mielőtt Vader zászlóshajója becsapódik a Halálcsillagba).


FÁNK: Az első három epizód mindegyikében feltűnnek a Kereskedelmi szövetség csatahajói. Középen üreges kör alakúak, a karima csak egy egész pici szakaszon hiányzik. A Millennium Falconhoz hasonlóan (hamburger) ezeket is egy amerikai ételről mintázták, a donut-ról, ami tulajdonképpen egy kerek, középen üreges fánk. A hiányzó karimadarab egy harapás.

GENETIKA: A klónsereget (a későbbi birodalmi rohamosztagosokat) egyetlen emberből klónozták. Ő Jango Fett, a fejvadász. A Csillagok háborújában (IV.), a Halálcsillagon egy rohamosztagos lefejel egy lecsukódó ajtót. A korábban játszódó Klónok támadásában (II.) Jango Fett - a genetikai minta - szintén lefejel egy lecsukódó ajtót (amikor Obi-Wan elől menekülve felugrik űrhajója rámpájára). Ha még azt is hozzávesszük, hogy fia, Boba Fett - aki a Birodalom visszavágban (V.) ejti foglyul Han Solót - sisakján is van néhány horpadás, megállapíthatjuk, hogy a klónozás tökéletesre sikeredett.

NYELVEK: Lucas nem szereti a halandzsát, ezért a legtöbb nem humán nyelvet igyekezett létező, földi nyelvekből összehozni. A Jedi visszatér (VI.) ewokjai például tibeti, nepáli és mongol nyelvek keverékét beszélik. Ugyanitt a kevéssé ismert Nien Numb (a Millennium Falcon másodpilótája a Halálcsillag elleni támadás alatt) maszáj nyelven azt mondja: "ezer elefántcsorda tapos a lábamon". A Baljós árnyakban (I.) és a Klónok támadásában (II.) többször is felhangzik a Csillagok háborúja sorozat egyetlen kórusműve. A szöveg csak első hallásra tűnik halandzsának, valójában egy ősi kelta legenda, a Fák csatájának néhány sorát halljuk szanszkrit nyelven.

LUCAS ÉS CSALÁDJA: A Baljós árnyakban (I.) Amidala hercegnő palotájában az egyik boltíven Lucas portréja vigyorog. A Klónok támadásában (II.) Lucas fia tűnik fel a jedi könyvtárban, ahol a mellszobrok egyike George Lucast ábrázolja. A Sith-ek bosszújában (III.) pedig négy Lucast is találunk a szereplők listáján.

JAR-JAR BINKS: Vele a Baljós árnyakban találkozunk először (I.). A Naboo bolygó bennszülött népének idiótája. Alkata erősen emlékeztet egy lófejű nyuszira. A sorozat első részének bemutatójára már felnőttek a régi trilógián nevelkedett rajongók. Kellett az új közönség. A lovacskát és nyuszikát pedig imádják a gyerekek.

HANGHATÁSOK: A lövések hangját egy kalapáccsal megütött acélsodronytól, az űrhajókét pedig Lucas porszívójától és elromlott légkondicionálójától kölcsönözték. A filmek talán legnagyobb hibája, hogy az űrben is halljuk a lövéseket, a hajtóműveket és a robbanásokat. Pedig vákuumban nem terjed a hang. Az űrjelenetek alatt síri csendnek kéne lennie.

HÚSVÉTI TOJÁSOK: A trükkmesterek a rendező tudta nélkül rendszeresen belecsempésznek képi poénokat a filmekbe. A nyolcvanas években filmenként még csak 1-2 ilyen húsvéti tojásnak nevezett poént találhattunk, de ez mára sajnos iparszerűvé vált. Nézzék csak meg ezredszer is a rajongók a filmet. Nem meglepő, hogy a repülő tornacipők, krumplik és pattogatott kukoricák után a Sith-ek bosszújában (III.) egy hétköznapi dézsa is röpköd az űrben.

KERET: Az utolsóként bemutatott III. epizód utolsó mondata és a majd harminc éve elsőként bemutatott IV. epizód első mondata is C-3PO szájából hangzik el, ugyanannak az űrhajónak ugyanazon folyosólyán, azonos kamerabeállításban.A hat filmben minden igekötő, minden fűszál a helyén van. Ennyi egyezés és párhuzam nem lehet a véletlen műve, még ha esetleg nem is volt mind szándékos. Lucas a Csillagok háborújával új világot teremtett. A mi világunkat, hiszen a drámán, a látványon és egy néhol közhelyes sci-fi mesén kívül azt is megmutatta nekünk, hogy az emberiség hősei egyetemesek, legendáink örök érvényűek, mítoszaink egymásból erednek. Talán egyszer azok is meglátják mindezt a Csillagok háborújában, akik eddig a lézerkardozás miatt mentek be a moziba, vagy éppen emiatt nézték le a sci-fi műfajt úgy, ahogy van: Asimovtól, Lemen át Lucasig.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/24  •  XI. 17. – XI. 30.
HÓCIPŐ-FILM: MEGFXJTUK
AVAGY MIT FŐZÖTT KI LÉVAI ANIKÓ A BOSZORKÁNYKONYHÁJÁBAN? • LÉVAI ANIKÓ SZEREPÉBEN: LÉVAI ANIKÓ!
Para-Kovács Imre a Fidesz-kongresszuson tapasztaltakról, avagy a munkaalapú társadalomról, a Caliber RM 019 Tourbillon Celtic Knot óráról és a vidék megtartó erejéről Farkasházy Tivadar kísérletet tesz a paripahaciendás tüntetésszámláló megfejtésére Bartus László: Viktor, Lőrinc és a nőügyek Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy miért nem szerepel Márki-Zay az ElkXrtukban, mikor ő patkolta a kardlapozós lovakat Verebes István: Ugyan kérem, hol vagyunk már attól, hogy felháborodjunk? Dési János: Előbb olvass, utána kukázz, fordítva baj lehet belőle Avar János szerint jó dolog, ha egy ország kultúrpolitikai kulcsposztján olyasvalaki ül, aki a kultúránál csak annak művelőit utálja jobban Trunkó Barnabás megfejtette, csak úgy jöhetett ki 30 millióból a Fidesz frakcióülése, ha megint Németh Szilárd főzött A Heti Kamu megtudta, az Alkotmánybíróság szerint lehet népszavazást tartani Demeter Szilárd agyátalakító műtétjéről A háttérhatalom előretolt bástyái: Para a Népszava hétköznapilapnál Az Orbán-rendszer legnagyobb hazugságai – XXII. rész: Na, heló krumplik, avagy az ezermilliárdos nyugdíjcsökkentés
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.