A Honda az nem egy autó (Dánia - Japán 1:3)

Farkasházy Benedek
2010. 06. 23.
Sokan emlékszünk, amikor a világ különböző strandjairól szedték össze a dán válogatottat, hogy mint legjobb kieső ugorjanak már be a polgárháború miatt parkolópályára tett jugoszlávok helyére az Eb-re, amit így teher nélkül meg is nyertek. Na, ez nem az a csapat. Ezek ugyanis izgulnak. Na ja, azt a potyagólt a hollandok ellen nehéz kiheverni (bár kétségtelenül még mindig jobb, mint amikor valaki kétszer is kezez mielőtt a kapuba lő, majd egy percre rá röhög a bíróval, hogy dehogyis ért hozzá a mellső lábaival). Izgulnak, mert tudják, hogy, ha nyernek, Paraguayt kapják, akik azért mégsem a brazilok, szóval lehet ez még negyeddöntő is.

Pechjükre, ezt a japánok is pontosan tudják, és meg is tesznek mindent. Például lőnek, mint állat, mert látták a portugálok meccsét, és másodikként a vb-n ők is rájöttek, hogy ezzel a vacak strandlabdával nem lehet körömpasszokkal háromszögelni, mert minden átvételkor öt méterre pattan, úgyhogy minél többször és minél erősebben kell távolról kapura lőni, mert előbb utóbb valami tuti beszitál a ficakba. És lőn. Ezért aztán érdemes volt húsz évig csiszolgatni a cseleket, de ez már legyen Blatter baja, amikor egyedül marad egy sötét szobában valamelyik aranylabdással.

(Azért jegyezzük meg, hogy a németek tegnap úgy pókfocizták körbe az egyik ghánait kétszer is, hogy öröm volt nézni, de ők a németek, és rájuk nem vonatkoznak a szabályok, ugye.)

A japánok, lévén a döntetlen is jó nekik, már a huszadik percben olyan időhúzásba kezdenek, hogy képesek a bedobást is sárga lapot érően elhúzni. Micsoda pazarlás - gondolná erre Uli Borowka, aki a Bundesliga legdurvább, rettegett mészárosa volt egykoron.

A japánok pedig menet közben rájönnek, hogy az a legjobb időhúzás, ha halomra ölelgetik egymást és körbefutkározzák a pályát, ezért inkább lőnek meg egyet. A dán kapitány azonnal zavaró üzemmódra vált, és egy harmadik Poulsent is pályára küld. Negyed órára rá a félidő végén ők hárman tanakodnak egy szabadrúgás előtt, talán Morten Olsen kapitány bekiabált, hogy lője Poulsen.

Szépíthetjük a dolgot, de amíg a dánok valamiféle játékot próbálnak találni, a japánok csak azzal foglalkoznak, hogy nyerjenek. Ha pedig valakinek célja van, nem csak taktikája, az nem olyan nagy baj, sőt. Ez mentalitásbeli különbség, ezért fogja a kelet bedarálni Európát, ahogy egyre szűnnek a távolságok. Ezzel gondolom Sörensen is egyet ért, mert a második félidő elején annyira elmélázik valami hasonlóan magas ívű eszmefuttatáson, hogy majdnem bevédi a harmadik japán gólt. Tomasson ellenben nem az emelkedett gondolatok embere, ezért inkább jól tökön rúgja a japán kapust.


- Betettem hármasba.


A dánok olyan elszántan támadnak, hogy néha már a saját tizenhatosukról is ki tudják hozni a labdát. Sőt egyszer eljutnak az ellen tizenhatosáig is. Ha pedig már ott vannak, lőnek egy kapufát, és fellöketik magukat egy fáradó védővel, a tizenegyest pedig akciógólra váltják, lévén csak a kipattanót tudják bekotorni. Így marad még 9 percük, hogy kettőt lőjenek. A kapitány hajtja is őket, de már annyira fáradtak, hogy inkább beengednek még egyet, hogy ne hajszolják már őket. Legyen vége, hogy mehessenek a strandra.

Kozsó pedig írhat egy új nótát a szomorú vikingről.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/24  •  XI. 17. – XI. 30.
HÓCIPŐ-FILM: MEGFXJTUK
AVAGY MIT FŐZÖTT KI LÉVAI ANIKÓ A BOSZORKÁNYKONYHÁJÁBAN? • LÉVAI ANIKÓ SZEREPÉBEN: LÉVAI ANIKÓ!
Para-Kovács Imre a Fidesz-kongresszuson tapasztaltakról, avagy a munkaalapú társadalomról, a Caliber RM 019 Tourbillon Celtic Knot óráról és a vidék megtartó erejéről Farkasházy Tivadar kísérletet tesz a paripahaciendás tüntetésszámláló megfejtésére Bartus László: Viktor, Lőrinc és a nőügyek Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy miért nem szerepel Márki-Zay az ElkXrtukban, mikor ő patkolta a kardlapozós lovakat Verebes István: Ugyan kérem, hol vagyunk már attól, hogy felháborodjunk? Dési János: Előbb olvass, utána kukázz, fordítva baj lehet belőle Avar János szerint jó dolog, ha egy ország kultúrpolitikai kulcsposztján olyasvalaki ül, aki a kultúránál csak annak művelőit utálja jobban Trunkó Barnabás megfejtette, csak úgy jöhetett ki 30 millióból a Fidesz frakcióülése, ha megint Németh Szilárd főzött A Heti Kamu megtudta, az Alkotmánybíróság szerint lehet népszavazást tartani Demeter Szilárd agyátalakító műtétjéről A háttérhatalom előretolt bástyái: Para a Népszava hétköznapilapnál Az Orbán-rendszer legnagyobb hazugságai – XXII. rész: Na, heló krumplik, avagy az ezermilliárdos nyugdíjcsökkentés
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.