Csapatcselgáncs (Algéria - Szlovénia 0:1)

Farkasházy Benedek
2010. 06. 13.
Egyetlen sportot űztem komolyabban. A cselgáncs szépségeinek ecsetelésétől megkímélném az olvasót, elég legyen annyi, hogy ez az a sport, ahol csak védekezés létezik, egyszerűen nincs egyetlen támadó mozdulat sem. Áll egymással szemben a két csávó és várja, hogy a másik rárontson, és akkor ő majd az ellen lendületét kihasználva jól megdobja, vagy leviszi a földre és jól megfojtja. Amikor 14 évesen ott álltunk a tatamin a másikra várva, jól lehordott minket az edzőnk (Moravecz Feri bácsi, aki később szövetségi kapitány lett), hogy támadjunk. Mi meg néztünk rá, hogy minek, hiszen azt a másiknak kéne, hogy jól jöhessünk ki belőle. Amidőn elég éretté váltam az abszurditás önnön magamtól való felismerésére, abba is hagytam, a környezetemben pedig azóta sem érti senki, miért vihogom végig az olimpiák cselgáncsközvetítéseit.

Azt azonban soha nem gondoltam volna, hogy egy világbajnoki focimeccset egyszer fű helyett tatamin rendeznek, amin 11-11 játékos áll egymással szemben, arra játszva, hogy egyszer csak megmozdul a másik. Ez a két szánalmas sündisznóhorda csak arra várt, hogy kontrázhasson, és persze a másikaknak eszük ágában sem volt kitámadni. Fél óra alatt egyetlen igazi kapuralövés jött össze, a félidő végéig meg mégegy. Sokáig úgy tűnt, hogy a második félidő legizgalmasabb mozzanata az lesz, amikor a szlovén kapus a fejébe húzott egy sapkát, mígnem az egyik algériai annyira nem tudta, hogy hol van, hogy egy pazar strandröplabdás mozdulattal a labdába ütve kiállíttatta magát. Az pedig, hogy a végén egy közepesnek sem nevezhető szlovén lövést bevédett a kapus, még nem jelenti, hogy a ma koradélután látottak akár csak emlékeztettek volna a labdarúgásra.


- Hozzá ne érj! Még véletlenül valami
focistára emlékeztető mozdulatot teszel!


Hogy valami értelmesről is írjak, álljon itt a szlovének nemzeti salátájának, a majonézes káposztacikának a receptje: Végy egy fej káposztát, egy fej hagymát, és vedd elő a frizsiderből a tubusos majonézt. Szeleteld fel a káposztát, kockázd fel a hagymát, tedd őket sós vízbe és gyújts alá. Ha megpuhultak, szűrd le, és öntsd le majonézzel. Tedd be fél napra a hűtőbe, majd vedd ki és edd meg. Jó étvágyat!
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/24  •  XI. 17. – XI. 30.
HÓCIPŐ-FILM: MEGFXJTUK
AVAGY MIT FŐZÖTT KI LÉVAI ANIKÓ A BOSZORKÁNYKONYHÁJÁBAN? • LÉVAI ANIKÓ SZEREPÉBEN: LÉVAI ANIKÓ!
Para-Kovács Imre a Fidesz-kongresszuson tapasztaltakról, avagy a munkaalapú társadalomról, a Caliber RM 019 Tourbillon Celtic Knot óráról és a vidék megtartó erejéről Farkasházy Tivadar kísérletet tesz a paripahaciendás tüntetésszámláló megfejtésére Bartus László: Viktor, Lőrinc és a nőügyek Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy miért nem szerepel Márki-Zay az ElkXrtukban, mikor ő patkolta a kardlapozós lovakat Verebes István: Ugyan kérem, hol vagyunk már attól, hogy felháborodjunk? Dési János: Előbb olvass, utána kukázz, fordítva baj lehet belőle Avar János szerint jó dolog, ha egy ország kultúrpolitikai kulcsposztján olyasvalaki ül, aki a kultúránál csak annak művelőit utálja jobban Trunkó Barnabás megfejtette, csak úgy jöhetett ki 30 millióból a Fidesz frakcióülése, ha megint Németh Szilárd főzött A Heti Kamu megtudta, az Alkotmánybíróság szerint lehet népszavazást tartani Demeter Szilárd agyátalakító műtétjéről A háttérhatalom előretolt bástyái: Para a Népszava hétköznapilapnál Az Orbán-rendszer legnagyobb hazugságai – XXII. rész: Na, heló krumplik, avagy az ezermilliárdos nyugdíjcsökkentés
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.