ÍRTreális

Verebes István
2024. 02. 28. · Hócipő 2024/05

MAGYAR VESZTERN

Tarkás Miska már csak azért is odaállt a boglya mellé, hiába óvta az ángya.

– Én biz’a kicsinyég se félek Dallai Pistitől! Szeme közé nézek én akármikor, ha kell, most is mindjárt ízibe!...

Az aratók csak álltak némán, senki nem tudta, mi történik, ha majd most tényleg összetalálkoznak..

Dallai Pisti a tölgyes véknyából tartott a boglya felé, még csak fenyegetőn sem pislogott, de a markában azért kinyitva szorongatta a kétpaklis caklit.

Tarkás Miska odamotyorgott a boglyától lépésnyire ácsorgó Dani bácsinak:

– Gondolja, hogy megöl, bátyám?

– Ha megígérte, ez olyan: megteszi! – hangzott a halk szavú válasz.

És tényleg, amint testközelbe ért a Dallai Pisti, az éles késsel tényleg szíven szúrta Tarkás Miskát:

– Mondtam neki, hogy ne gyalázza a családom! , majd a haláltusáját vívó férfira ráborította az újságlapokat, azt, amikben megjelent Tarkás Miska tényfeltáró tanulmánya.


KOMPLIKÁLT ÉRZELMEK

– Az igazság az, Dezsőkém, és ezt csak neked vallom meg, itt, ebben a stúdióban a nyilvánosság előtt, hogy amióta elváltam Angélától, nekem nagyon nem tetszik a Samuék társasága. Tudom, azt akarod mondani, hogy Samuéknál Angéla hozta össze az összes dolgaimat, és hidd el, én ezt Angélának soha el nem felejtem, hiszen nagy valószínűséggel ő a gyerekeim anyja, de esküszöm neked, a Samuék köre nekem sose tetszett. Tudom, hogy a Samuéknak Tupeczky Dudus intézi a dolgait, és gyanítom, hogy ez esetben a Tupeczky Dudus nem figyelt oda eléggé a Samuékra, már arra, hogy Samuék saját zsebre dolgoznak. Nézd, a Dudus effektíve vagyontalan, ez nem kétséges, mindössze az apósának van az a néhány üvegpalotája a Soroksári úton, nyolc, vagy tíz, nem tudom, de nem sok, na meg jó, hát a nővére kapta a Mosonmagyaróvár–Békéscsaba kerékpárút koncesszióját, de engem nem a Dudus, és nem más, hanem a Samuék fenyegettek meg, amikor igazolnom kellett a kézenközön elvesztegetett, Rottenbiller utcára kiírt privatizációs csomagot. Igen, pont akkor, amikor épp szerepet vállaltam a cég felügyelőbizottságában. Szóval, Dezsőkém, ne tévedjünk, az elvált feleségemet is Samuék vezették meg, és én, hűségesen kitartva Tupeczky Dudus mellett, ezt a Samuéknak meg nem bocsátom soha.

EGY A KÉTEZERKÉTÉJSZAKA MESÉIBŐL

Babfra Bám Achada nem akármilyen bátor proféta volt.

Egyszer azt mondta, mindenképp élére áll a Vuchtaszobor ledöntéséért harcoló bronkoknak. Egy év múlva a bronkokra mégis ráuszította a jatagánokat, ő maga pedig a Vuchtaszoborhoz járult a bronkok lelki üdvéért imát mondani.

Babfra Bám egyszer megáldotta a bilibe pisilő-kakiló gyermekeket is, megvédve harmonikus fejlődésüket a visszatartott ingerektől, de pár hónappal később Karman Pabit kovácsműhelyét Tankar ünnepén mégis megátkozta, majd biszbiszfáklyával felgyújtotta, ami által Trattaföldön soha többé nem készült egyetlen bili sem. A gyerekek kénytelenek voltak bokrok tövébe pisilni, és papírszalvétákba kakilni.

Babfra Bám Achada egyszer azt is megígérte, hogy ha a basmánoknak ki akarják adni, el akarják árulni az esőfelhőket előcsalogató varázsigét, ő azt bizony nem hagyja, hanem a hiányzó betűt, azt az egyet, amit egyedül csak ő tud a varázsigéből, semmi pénzért ki nem szolgáltatja a föderéteknek.

Aztán nem sokkal azután, hogy bement a basmán föderétek barlangjába, egyszer csak kijött onnan a basmán fővezér, Pokla Muhn, harsányan és szó szerint elkiáltotta a varázsigét, amire föntről egyből megeredt a zápor.

Babfra Bám hiába kapott egy esernyőt a föderétektől, mégis amire hazaért, úgy megázott, mint egy basmán.


SZELLEMI TOCKOS, INTELLEKTUÁLIS SALLER

A köznyugalom megzavarását célzó bármi művészeti alkotás ellenőrzésének céljából szombaton megalakult, és máris a Belügyminisztérium alá rendelték a Köznyugalom Megzavarását Célzó Bármi Művészeti Alkotás Ellenőrzésének Minisztériumát, a KMCB­MAEMet (magyarul: a káemcébéemáem), élén kormánybiztosként kinevezve (azért miniszterségeket csak úgy übtre osztogatnak) Deliváry Porturió Ulrik, volt botswanai konzul, akinek első dolga volt a népi, tiszta forrásból való művek átfésülése, átvizsgálása.

Ennek során került alufólia boritás a „BOCI BOCI TARKA” című dalra, amelyben az „oda mennek lakni, ahol tejet kapni” nem kívánatos sor elhangzik. A „SZERETNÉK SZÁNTANI, HAT ÖKRÖT HAJTANI” dalt a kormány ironikus biztatása miatt februártól csiszolópapírba (magyarul: smirglibe) csomagolva szabad csak énekelni. A „KEREKECSKE, DOMBOCSKA, ITT SZALAD A NYULACSKA” dalt pedig minden óvodában szemé­rem­övvel kell ellátni az „ide búvik, ide be, kicsi gyermek keblibe” idézett utalás okán.

A KMCBMAEM tehát megkezdte tüzetes ellenőrzését, terveik szerint év végére a Prüdériából megrendelt 10.000 lélegzetelállító gúzsba valószínűleg sikerül bekötni a teljes magyar irodalmat.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/11  •  V. 22. – VI. 4.
Para-Kovács Imre: mi járhatott a fékezhetetlen agyvelejű külügyér, Szijjártó fejében, amikor kiderült, hogy az oroszok már nem csak a spájzban vannak? Smuzewitz Ilona: azért sújtotta egyedül a magyar embereket a háborús infláció, mert a magyar kormány békepárti Váncsa István a magyarok fehérneműjében kutakodó Putyinról Farkasházy Tivadar: nade mit keresett egyszerre Budapesten Ahmedinezsád és Hszi Cin-ping, akinek annyira zárt volt a programja, hogy még összerakni sem lehetett? Havas Henrik fültanúja volt, milyen mestertervvel akarja Orbán Viktor magunk mögött tartani Bulgáriát Lendvai Ildikó Orbán titkoskampányáról, amit Orbán üres utcákon tart Dési János: Vajon elhiszi-e Mészáros Lőrinc, hogy a nála parkoló ezermilliárd az övé? Verebes István újabb Örkényiádái Selmeczi Tibor a mosoly országáról (Kína) és a kész röhejről (Magyarország) A Heti Kamu megtudta, pirossapkás kínai önkéntesek segítik majd a margitszigeti Békemenetet is.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.