A nagy Demeter Szilárd-interjú

Farkasházy Benedek
2020. 07. 15. · Hócipő 2020/15
Demeter Szilárd ezentúl miniszteri biztosként „koordinálja a magyar könnyűzene megújítását és társadalmiasítását” Az általa vezetett Petőfi Irodalmi Múzeum százmilliókat oszthat szét az alábbiakra: Könnyűzenészeket meg­segítő program / Pályázati alap a könnyűzenei ipar egyéb szereplőinek támogatására / Könnyűzenei klubok támogatása / Öröm a zene! tehetségkutató rendszer nemzeti programmá emelése. A Hócipő ezen alkalomból interjút kért, és legnagyobb meglepetésére kapott is Demeter Szilárdtól, ám ezt előtte is eltitkoltuk, nehogy még a megjelenés előtt közölje azt Facebook-oldalán, ahogy a Mancsnak adott interjúja alkalmával is tette.

Hócipő: Kik lesznek a pályázatokat elbíráló bizottság tagjai? Már természetesen önön kívül.

Demeter Szilárd: – Jobbágy Feri, Trianontagadó Tibi alias 3T, Népi Jóska, Bakonyi Betyár Sanyi, Jobbos Tibi, Táltos Bandi.

– Elfeledtem a legfontosabbal kezdeni. Volna szíves köszönteni a Hócipő olvasóit?

– Zsírosdeszkások, szevasztok! Kempingbringások, szevasztok!

– Mit kíván a magyar nemzet?

– Magyar nemzeti hip-hop rappet!

– Ezt esetleg kifejtené bővebben?

– Hungaropannon népi nemzeti magyar rappet!

– Ezek szerint nem jók azok a dalok, melyeket a fiatalok szerte a világon szívesen hallgatnak?

– Fülünket sérti, és szívünk nem érti, hogy rádiónk éjjel mért van tele nyugati zenével, nem pedig nyugtató szép magyar rappel!

– De hát a kereskedelmi rádiók egymással versenyeznek a hallgatókért, nyilván azt játsszák, ami növeli a hallgatottságukat.

– Javarészt külföldi folyik a médiából, nem ezért jöttünk ide Levédiából! Magyaros zenét, magyar szavakat, hazafias rappereket, hip-hop-fiakat!

– Hogyan érné el mindezt? Hatalmas összeg áll rendelkezésére az előadók támogatására, esetleg beavatna bennünket az önök által nyújtott támogatások odaítélésének kritériumrendszerébe?

– Szép szöveget, erkölcsi témát, ezeréves múlthoz hű magatartást! Mert pornós, kábítós hip-hop nekünk nem kell, neveljünk etikus, hazafias rappel!

– És mi lesz azokkal az előadókkal, akik… hogy is mondjam… nem idomulnak az ön elvárásaihoz?

– Aki erkölcstelent kiad, és dörzsöli a tenyerét, nem érdemli meg a magyar rap kenyerét! Húzd ki magad, mutass példát, igazat szólj, és egy ország büszke Rád!

– Szolgálna néhány hasznos jótanáccsal a magyar rapművészeknek és hip-hop-előadóknak, hogy ne kövessenek el olyan hibát a pályázatuk benyújtásakor, amely annak elutasítását eredményezheti?

– Sapkát ne vond le szemöldökig, bő gatyát ne húzd be szeméremig! Magyar rapper nyílt tekintettel, pödört bajusszal, nem szőrzettel...

– Tehát a külsőségek is ilyen sokat fognak számítani?

– Magyar rapper bajsza, mint a magyar bika szarva: fölfelé áll, nem lekonyul, körszakállhoz nem hasonul!

– Hogyan öltözködjenek, akik sikerrel szeretnének pályázni?

– Magyar rapper ne viseljen baseballsapkát, mely eltakarja szép magyar homlokát! Magyar rapper viseljen darutollas föveget, magyar nyelven szavaljon szép magyar szöveget!

– Magyar ruházati márkák viselése is elő lesz írva esetleg?

– Legények! Van nekünk Tisza sportcipő, nyugati márkát hordja csak a nyugati rappelő!

– Milyen témákat ajánl a figyelmükbe?

– Ha te aztat mondod gangsta, én aztat mondom betyár, de a betyár helyett aztat is mondhattam volna, hogy zsivány.

– Csak magyar nyelven előadók pályázhatnak, vagy esetleg azok is, akik a nemzetközi porondra készülve más nyelven, például angolul énekelnek? És ha már ide jutottunk, egyáltalán, miről szóljanak a dalaik?

– Zsíros hajú suhancok majmolják az obszcén usás rappet, a tévé ontja a nyugati szennyet. Szép magyar hazánkról rap-dalok miért nem születtek? Mikor vannak szép tájaink: a végtelen Alföld, Európában a túzok-madár már csak itt költ, gyönyörű Balaton, ez a magyar tenger, ezekről szóljatok, a magyar népnek ez kell!

– Röviden össze tudná foglalni pályázataik lényegét?

– Ez Vazulnak, Koppánynak vére, idegenajkú rapperek, félre! Kun Bélás rapperek, keletre menjetek, Clintonos rapperek, nyugaton a helyetek!

– Érkezett már olyan pályázat önökhöz, melyet méltónak találtak a támogatásra? Csak azért kérdezek rá, hogy a többi pályázó előtt mégis álljon valamiféle példa, mivel érhetnek el sikert önöknél?

– Állok a pusztában, gatyám lobog. Seggem kilóg, gyomrom korog. Nézek a magosba, gondolok nagyot! Magyar égre magyar csillagot! Nyugati szél fú, délibáb ragyog. Magyar vagyok, szittya vagyok! Nem vágyok sokra, de egyet akarok: Magyar nemzeti hip-hopot!

– Köszönöm az interjút, esetleg kíván még valamit elmondani a beszélgetés lezárásaként?

– Magyar nemzeti hip-hopot! Magyar nemzeti hip-hopot! Magyar nemzeti hip-hopot!


––––––––––––––––

A fenti sorok betűhűen tartalmazzák a Bëlga zenekar 2002-es Nemzeti hip-hop című dalának szövegét. Teljes hosszában szerepel Jancsó Miklós Kelj fel komám, ne aludjál című egész estés filmjében is – önálló video­klipként e részlet a YouTube-on is megtalálható.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/11  •  V. 18. – V. 31.
VÁNCSA + PARA + SMUZEWITZ + FARKASHÁZY + VEREBES + DÉSI + TRUNKÓ + SELMECZI + VFJ + ÜRMÖS + MARABU + BÉLABÁTYÓ... Para-Kovács Imre: nem azok váltottak irányt, akiknek határozott elképzeléseik voltak Európáról meg Putyinról, hanem azok, akik nem gondoltak semmit Váncsa István: Orbán átadta az oktatás- és egészségügyet egy főtörzsőrmesternek, majd átvette az agitprop osztály által paranccsá átfogalmazott direktívát Farkasházy Tivadar szerint nekünk most nem is olyan rossz, mint a Fülöp-szigeteken, ahol Marcos fia nyerte az elnökválasztást, Duterte lánya pedig az alelnökit Smuzewitz Ilona nem érti, hogyha egy focista tud négy évet várni két vébé között, akkor egy szívbeteg miért nem tud várni négy évet két rehabilitáció között? Verebes István bemutatja, milyen egyszerű a világmegváltás, egy zalaegerszegi cukrászdában megkávéztatta Bident, Putyint és Zelenszkijt Dési János felmondta Pesti TV előfizetését, és elutazott, ám a pakkjában megbújt egy iciripiciri Vidnyánszky A Heti Kamu megtudta, a kormány gyorsított eljárásban tengerré minősíti át a Balatont
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.