A nagy Demeter Szilárd-interjú

Farkasházy Benedek
2020. 07. 15. · Hócipő 2020/15
Demeter Szilárd ezentúl miniszteri biztosként „koordinálja a magyar könnyűzene megújítását és társadalmiasítását” Az általa vezetett Petőfi Irodalmi Múzeum százmilliókat oszthat szét az alábbiakra: Könnyűzenészeket meg­segítő program / Pályázati alap a könnyűzenei ipar egyéb szereplőinek támogatására / Könnyűzenei klubok támogatása / Öröm a zene! tehetségkutató rendszer nemzeti programmá emelése. A Hócipő ezen alkalomból interjút kért, és legnagyobb meglepetésére kapott is Demeter Szilárdtól, ám ezt előtte is eltitkoltuk, nehogy még a megjelenés előtt közölje azt Facebook-oldalán, ahogy a Mancsnak adott interjúja alkalmával is tette.

Hócipő: Kik lesznek a pályázatokat elbíráló bizottság tagjai? Már természetesen önön kívül.

Demeter Szilárd: – Jobbágy Feri, Trianontagadó Tibi alias 3T, Népi Jóska, Bakonyi Betyár Sanyi, Jobbos Tibi, Táltos Bandi.

– Elfeledtem a legfontosabbal kezdeni. Volna szíves köszönteni a Hócipő olvasóit?

– Zsírosdeszkások, szevasztok! Kempingbringások, szevasztok!

– Mit kíván a magyar nemzet?

– Magyar nemzeti hip-hop rappet!

– Ezt esetleg kifejtené bővebben?

– Hungaropannon népi nemzeti magyar rappet!

– Ezek szerint nem jók azok a dalok, melyeket a fiatalok szerte a világon szívesen hallgatnak?

– Fülünket sérti, és szívünk nem érti, hogy rádiónk éjjel mért van tele nyugati zenével, nem pedig nyugtató szép magyar rappel!

– De hát a kereskedelmi rádiók egymással versenyeznek a hallgatókért, nyilván azt játsszák, ami növeli a hallgatottságukat.

– Javarészt külföldi folyik a médiából, nem ezért jöttünk ide Levédiából! Magyaros zenét, magyar szavakat, hazafias rappereket, hip-hop-fiakat!

– Hogyan érné el mindezt? Hatalmas összeg áll rendelkezésére az előadók támogatására, esetleg beavatna bennünket az önök által nyújtott támogatások odaítélésének kritériumrendszerébe?

– Szép szöveget, erkölcsi témát, ezeréves múlthoz hű magatartást! Mert pornós, kábítós hip-hop nekünk nem kell, neveljünk etikus, hazafias rappel!

– És mi lesz azokkal az előadókkal, akik… hogy is mondjam… nem idomulnak az ön elvárásaihoz?

– Aki erkölcstelent kiad, és dörzsöli a tenyerét, nem érdemli meg a magyar rap kenyerét! Húzd ki magad, mutass példát, igazat szólj, és egy ország büszke Rád!

– Szolgálna néhány hasznos jótanáccsal a magyar rapművészeknek és hip-hop-előadóknak, hogy ne kövessenek el olyan hibát a pályázatuk benyújtásakor, amely annak elutasítását eredményezheti?

– Sapkát ne vond le szemöldökig, bő gatyát ne húzd be szeméremig! Magyar rapper nyílt tekintettel, pödört bajusszal, nem szőrzettel...

– Tehát a külsőségek is ilyen sokat fognak számítani?

– Magyar rapper bajsza, mint a magyar bika szarva: fölfelé áll, nem lekonyul, körszakállhoz nem hasonul!

– Hogyan öltözködjenek, akik sikerrel szeretnének pályázni?

– Magyar rapper ne viseljen baseballsapkát, mely eltakarja szép magyar homlokát! Magyar rapper viseljen darutollas föveget, magyar nyelven szavaljon szép magyar szöveget!

– Magyar ruházati márkák viselése is elő lesz írva esetleg?

– Legények! Van nekünk Tisza sportcipő, nyugati márkát hordja csak a nyugati rappelő!

– Milyen témákat ajánl a figyelmükbe?

– Ha te aztat mondod gangsta, én aztat mondom betyár, de a betyár helyett aztat is mondhattam volna, hogy zsivány.

– Csak magyar nyelven előadók pályázhatnak, vagy esetleg azok is, akik a nemzetközi porondra készülve más nyelven, például angolul énekelnek? És ha már ide jutottunk, egyáltalán, miről szóljanak a dalaik?

– Zsíros hajú suhancok majmolják az obszcén usás rappet, a tévé ontja a nyugati szennyet. Szép magyar hazánkról rap-dalok miért nem születtek? Mikor vannak szép tájaink: a végtelen Alföld, Európában a túzok-madár már csak itt költ, gyönyörű Balaton, ez a magyar tenger, ezekről szóljatok, a magyar népnek ez kell!

– Röviden össze tudná foglalni pályázataik lényegét?

– Ez Vazulnak, Koppánynak vére, idegenajkú rapperek, félre! Kun Bélás rapperek, keletre menjetek, Clintonos rapperek, nyugaton a helyetek!

– Érkezett már olyan pályázat önökhöz, melyet méltónak találtak a támogatásra? Csak azért kérdezek rá, hogy a többi pályázó előtt mégis álljon valamiféle példa, mivel érhetnek el sikert önöknél?

– Állok a pusztában, gatyám lobog. Seggem kilóg, gyomrom korog. Nézek a magosba, gondolok nagyot! Magyar égre magyar csillagot! Nyugati szél fú, délibáb ragyog. Magyar vagyok, szittya vagyok! Nem vágyok sokra, de egyet akarok: Magyar nemzeti hip-hopot!

– Köszönöm az interjút, esetleg kíván még valamit elmondani a beszélgetés lezárásaként?

– Magyar nemzeti hip-hopot! Magyar nemzeti hip-hopot! Magyar nemzeti hip-hopot!


––––––––––––––––

A fenti sorok betűhűen tartalmazzák a Bëlga zenekar 2002-es Nemzeti hip-hop című dalának szövegét. Teljes hosszában szerepel Jancsó Miklós Kelj fel komám, ne aludjál című egész estés filmjében is – önálló video­klipként e részlet a YouTube-on is megtalálható.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/13  •  VI. 19. – VII. 2.
Para-Kovács Imre: a liberális demokrácia legnagyobb ellensége a liberális demokrácia Váncsa István: Európa helyett Putyin ánuszát választottuk, de folyton kacsingatunk a lyukon kifelé Smuzewitz Ilona: Kitört a világbéke, a magyar emberek mentették meg a világot! Farkasházy Tivadar a főpolgármesterség és az Amatőr Biciklisták Szövetségének összekeveréséről Havas Henrik a karmelita erkélyén szalonnázott Orbánnal, a többieknek meghagyták a zöldhagymát Dési János: Hogyan hat az atomháborúra, hogy polgármester maradt, akinek a felesége átesett a vak komondoron? Verebes István újabb örkényiádái Selmeczi Tibor: Minden háború utáni békének az a célja, hogy megalapozza a következő háborút A Heti Kamu megtudta: Szentkirályi Alexandra nyerte az újraszámlálást, az LMP színeiben induló fideszes közlekedéspolitikai szakember pedig a felcsúti kisvasúton lesz masiniszta
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.