Az évszázad üzlete (ami a duplája)

2014. 03. 05. · Hócipő 2014/05

A felhalmozás időszaka

Két külön időszakra kell bontanunk a PAKS2 beruházás konstrukcióját, hiszen előbb kezdjük el felhasználni az oroszok pénzét, mint ahogy törleszteni kezdjük. A 2015-től 2022-ig tartó építkezés alatt úgy vettük, hogy évente egyenlő részletekben vesszük fel a tízmilliárd eurót. Ami még két évig kamatozik, hiszen törleszteni csak 2025-ben kezdünk.


Így az eredetileg felvett tízmilliárd euró tulajdonképpen 13,25 milliárdra nő, mire hozzákezdünk visszafizetni. Olyan, mintha hitelből húznánk fel egy új házat, amit a bank pénzéből építünk, de a hitelünket csak a beköltözést követően kezdenénk el törleszteni, és a tartozásunk ezalatt is nő.

A törlesztés időszaka

Amikor tehát elkezdjük törleszteni, már 13,25 millárd euró tőketartozásnál tartunk. Tudjuk, az éves kamat 3,95–4,95% között mozog, ám mivel ennél pontosabbat nem árult el a kormány, úgy vettük, 5 milliárd 3,95%-kal, másik 5 milliárd 4,95%-kal kamatozik, persze éven­te. Annak kiszámításához pedig, hogy egy adott évben mennyi tőkét és mennyi kamatot törlesztünk, egy szokásos lakáshitel-konstrukciót vettünk alapul (profiknak: annuitásos képlet).


Végeredményben a felvett összeg több mint dupláját fizetjük vissza Oroszországnak, a 20,3 milliárd euró mai (310-es) árfolyamon pedig 6,313 billió forint:

6 312 903 719 260 Ft

Azaz – ha a beruházás nem lesz drágább (de az lesz) – akkor is minden magyarra 635 ezer forint jut, ami egy négyfős, kétgyermekes háztartás esetén 2,5 millió. Ha a 30 éves futamidővel számolunk, az addig havonta 7000 Ft. Villanyszámla-alapdíjnak kicsit sok. Apropó, azt nem most akarta eltörölni Rogán?

Számításunk alapja annyi információ volt, amennyi lapunk megjelenéséig napvilágot látott. Azóta az orosz kormány további részleteket is nyilvánosságra hozott, s ezekből megtudhattuk, hogy a hitel kamatozása az általunk alkalmazott számításnál is kedvezőtlenebb lesz.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/24  •  XI. 17. – XI. 30.
HÓCIPŐ-FILM: MEGFXJTUK
AVAGY MIT FŐZÖTT KI LÉVAI ANIKÓ A BOSZORKÁNYKONYHÁJÁBAN? • LÉVAI ANIKÓ SZEREPÉBEN: LÉVAI ANIKÓ!
Para-Kovács Imre a Fidesz-kongresszuson tapasztaltakról, avagy a munkaalapú társadalomról, a Caliber RM 019 Tourbillon Celtic Knot óráról és a vidék megtartó erejéről Farkasházy Tivadar kísérletet tesz a paripahaciendás tüntetésszámláló megfejtésére Bartus László: Viktor, Lőrinc és a nőügyek Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy miért nem szerepel Márki-Zay az ElkXrtukban, mikor ő patkolta a kardlapozós lovakat Verebes István: Ugyan kérem, hol vagyunk már attól, hogy felháborodjunk? Dési János: Előbb olvass, utána kukázz, fordítva baj lehet belőle Avar János szerint jó dolog, ha egy ország kultúrpolitikai kulcsposztján olyasvalaki ül, aki a kultúránál csak annak művelőit utálja jobban Trunkó Barnabás megfejtette, csak úgy jöhetett ki 30 millióból a Fidesz frakcióülése, ha megint Németh Szilárd főzött A Heti Kamu megtudta, az Alkotmánybíróság szerint lehet népszavazást tartani Demeter Szilárd agyátalakító műtétjéről A háttérhatalom előretolt bástyái: Para a Népszava hétköznapilapnál Az Orbán-rendszer legnagyobb hazugságai – XXII. rész: Na, heló krumplik, avagy az ezermilliárdos nyugdíjcsökkentés
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.