Betonpanoráma (Olimpia Park)

2014. 03. 25.
Pár napja valakik azzal példálóztak, hogy tele vannak helyesírási hibával az Országház közelében a Károlyi szobor helyén frissen épült park tájékoztató táblái. Nyelvtannácik! Arra nem gondoltak, hogy a gyermekeknek ezzel mintegy tréfás nyelvtani feladatokat ad a polgármester bácsi, s így szinte játékosan tanulják meg Édesanyanyelvünk Helyesírását?!
Lépjünk be végre! Igaz, a Parlament felől jövet kell némi elszánás a büntetőtelep bejárati zsilipre hajazó részen.


Szerencsére alig 10 méter után megpihenhetünk az otthonos környezetben felállított padon.


Itt nem lacafacáznak: példásan vigyáznak a magyar értékekre. Minden ülőbútor mozdíthatatlanul le van csavarozva, be van betonozva. Bejártam Tolnát, Baranyát, sőt még a határon kívül is jártam, de ilyet parkban sehol nem láttam. Olaszországban, Spanyolországban, de még Mátészalkán össze-vissza tologatják a székeket, az idősek kártyáznak meg hasonló. A szerelmesekről nem is beszélve!... És a honatalanok se fognak itt feküdgetni addig se, amíg a parkőr közterületfelügyelői esetleg rendőri segédlettel ki nem tessékeli őket. (Nem az ülőbútorokat!)


A Balassi Bálint utcai főbejáratnál – előrelátóan és kétségbevonhatatlan nevelési célzattal – gyermekbüntetőt alakítottak ki. Itt az úgynevezett „látszóbeton fal” és (kamu) pergóla között súlyosabb rosszalkodás esetén arccal a Dunát takaró beton felé kell fordulni, kisebb vétségnél elég csak az utca felé a rácsot bámulni.


Nehogy azt higgyék, hogy a melósok csak ideiglenesen tették le a stokikat: az ülőkék oda vannak betonozva! Az őr majd megmondja, hogy hol a térdepeltető és hogy a nyitás alkalmából a sonka mellé ad-e kukoricát is a polgármester úr.

Gyönyörködjünk a pergólákban! Nagyanyám mesélt róluk, lila akáccal voltak befuttatva, néha futórózsával és ezek árnyékában sétálhattak az úrilányok. Nekünk azonban a pergóláink is unortodoxok (unortodoxak?)! Tilos alattuk sétálni, a fák törzsét és a szúrós kis bokrokat árnyékolják.Ha nem a sétálókat védik a tűző nap ellen, akkor a céljuk vajon mi? Hogy rájöjjünk, érdemes kisétálni a Balassi Bálint utcára, ahonnan a járókelők a pesti Dunapart talán legszebb panorámáját láthatják. Ez mind látszik a Dunából, a Gellért- és a Laki hegyből, a Mátyás templomból és a jánoshegyi Erzsébet kilátóból.


Bocsánat, belebarmolt Rogán Antal. (Akkor is kell engedélyt kérni a lefényképezett személytől, ha a villamosra van kenve?) Ám végre semmi se zavarja a panorámát! Ugye, hogy Budapest a világ legszebb fővárosa?!


Ahol véletlenül át lehetne látni a lécek között, oda is „látszóbeton falak” kerültek. Ezeknek semmi más funkciójuk nincs, mint hogy eltakarják a kilátást minden lehetséges helyen. Itt nem fognak kukkolgatni!


Szerencsére vannak részek, ahol most megtanulhatják, mit kell nézni a zavaros, bölcs és nagy Duna helyett.


Néhány betonfallal arrébb már el is érjük az Olimpia Park főbejáratát. Ide építettek egy kis házat az őrnek, meg egy mosdót is, amit csak helyeselni lehet. Persze akadnak olyanok, akiknek ez sem elég. Azt mondják, hogy ha már a kosárpályát be lehetett sűlyeszeteni a földbe, akkor a mosdót miért nem? Savanyú a szőlő.


Karistol a gördülőcsapágy?


– Rend lesz itt, különben kivasalom a heréd...

És most:


Ugye Ti is érzitek?! A terven és az indexes PR-videón a karikák még színesek voltak, de azt nem engedték a tudjukkik. De bekaphajták, mert így sokkal jobb! Magyarabb! Nehogy má olyan legyen az öt karika, mint a melegzászló, amikor Magyar Olimpikonok Magyar Aranyéremét ünnepeljük?

Nem hiába mondott Robert Capa valami olyasmit, hogy ha jó képet akarsz, menj távolabb. Nézzék csak milyen igaza volt!Az pedig direk hasznos, hogy az Olimpia park rekonstrukciója három új MAHIR Cityposter elhelyezésére is lehetőséget adott, ahonnan a park látogatói végre megtudják az Igazságot.


Nem egyoldalúan. Kibontjuk az Igazság másik oldalát is:


Úgyhogy a ballibsik inkább arról írhatnának, hogy Magyarország Kormánya az Új Széchenyi tervvel némi (93%) EU támogatással megajándékozta Északi Lipótvárost a Megújítással és ezzel a szép Létesítménnyel.


Most már csak a látogatókon múlik, hogy fel tudnak-e nőni az Ajándékhoz? A költővel szólva, azt kérem fővárosunk lakóitól, hogy annyi energiát a használatban, mint amennyi hazafiságot tapasztaltam a megajánlásban. S akkor majd nem kell senkit külön felszólítani, hogy rendeltetésének megfelelően használja a kutyavécét. Bátran kimondhatjuk: ez jó mulatság, férfi munka volt!


Kép és szöveg: Dán Adrián
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.