Első Országos Narancspálinka-verseny

Szabados Gábor
2014. 02. 21.
A Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján bemutatott tervezetből megismerhetjük az országos pálinka- és törkölypálinka-versenyek megrendezésének szigorú, ám méltányolható szabályait. E szabályok közül mutatunk be néhányat, és előterjesztjük saját módosító javaslatainkat.

Részletek a Vidékfejlesztési Minisztérium tervezetéből:

2. Az országos pálinka- és törkölypálinka-verseny megrendezése
2. § A Pálinka Nemzeti Tanács (a továbbiakban: PNT) évente egy országos pálinka- és törkölypálinka-versenyt (a továbbiakban együtt: verseny) rendez. A verseny célja a pálinkának, mint nemzeti italnak a hitelét, hírnevét olyan magas színvonalú, nemzetközileg elismert országos rendezvény révén is erősíteni, amely keretében Magyarország területéről származó termékkel lehet nevezni, minőségüket elbírálni és díjazni.
3. § A verseny rangjának és jelentőségének megőrzése érdekében az e rendelet szerinti versenyen kívül nem rendezhető verseny „országos”, „nemzeti”, „hazai” vagy „magyar” megnevezéssel.

3. A verseny feltételei
4. § (1) A versenyre kizárólag a Jöt. szerinti
a) szeszfőzde,
b) bérfőzető,
c) magánfőző, vagy
d) jövedéki engedélyes vagy nem jövedéki engedélyes kereskedő
nevezhet be terméket.
(2) A kereskedő csak sajátmárkás terméket nevezhet be, amelynek benevezéséhez a pálinka előállítójának írásban hozzá kell járulnia.
5. § (1) A versenyre benevezni kizárólag
a) a Jöt. szerinti okmánnyal,
b) bérfőzőtt pálinkák esetén a Jöt. 64. § (5) bekezdése szerinti eladásra szánt, a Jöt. 66. § (6) bekezdése szerinti egyszerűsített kísérő okmánnyal, a Jöt. 67. § (2) bekezdése szerinti értékesítési szándékot igazoló zárjeggyel,
c) magánfőzés keretében előállított pálinkák esetén a Jöt. 64. § (6) bekezdése szerinti eladásra szánt, a Jöt. 67/A. § (3) bekezdése szerinti származási igazolvánnyal, a Jöt. 67/A. § (4) bekezdés b) pontja szerinti értékesítési szándékot igazoló zárjeggyel
rendelkező terméket lehet.
(2) Az (1) bekezdésben felsorolt okmányok másolati példányát át kell adni a verseny rendezőjének.
6. § A verseny megrendezése során biztosítani kell, hogy a verseny lebonyolítását a termékre és a bírálatra vonatkozó szakmai ismeretekkel rendelkező személy irányítsa (a továbbiakban: versenyigazgató), e rendelet előírásainak megfelelően.

Módosító javaslatok a tervezethez:

1. Az Országos Nemzeti Magyar Pálinkaivási Verseny megrendezése
1. § (1) A Pálinkafogyasztók Nemzeti Tanácsa évente megszámlálhatatlanul sok pálinkafogyasztást rendez.
(2) A verseny legfőbb célja a pálinkaivásnak, mint nemzeti ivásnak az elismertetése a külfölddel. A másik legfőbb cél: a hagyományok és a pálinkaivók ápolása. A harmadik: a legkiválóbb Nemzeti Pálinkaivók bemutatása, jutalmazása, felkeltése bódulatukból.

2. A verseny feltételei
2. § (1) A Nemzeti Pálinkafogyasztási Versenybe csak nemzeti pálinkafogyasztók nevezhetnek be. Bérfogyasztók úgyszintén.
(2) A versenyzők hitelesítése és hírnevük igazolása a Pálinkafogyasztók Nemzeti Tanácsa által felkért kijelölt civil személyek és/vagy szervezetek által történik. Magas színvonalon.
3. § A fentiektől eltérő bármilyen pálinkafogyasztási verseny megrendezése, azon való (illegális) részvétel szankciókat vonhat maga után. (Kényszer Nemzeti Gyomormosás, Eltiltás.)

3. Kiegészítő rendelkezések
4. § A versenyzők kizárólag jövedéki engedélyes és nem jövedéki engedélyes pálinkát fogyaszthatnak. Egyénileg és csoportosan.
5. § Dalolni szabad, sőt, egyenesen ajánlott, kizárólag a mellékletben szereplő dalok listájából.
(1) A jelenleg szóba jöhető dalok:
Jó estét kívánok, megjöttek a fehérvári huszárok!...
Akácos út (Különösen javasolt mint kötelezően éneklendő énekdal, mivel az EU ki akarja vágatni az akácfáinkat.)
Akácdombos kicsi falum (dettó)
Erdő mellett nem jó lakni • Ákostól: (a) Majom a ketrecben, Senki nem tehet mást, Az indulat dala, Erő és alázat, Mondj igent.
• Ákostól: (b) Amennyiben a Nemzeti Pálinkaivók közül az adott szituációban senki nem ismeri ezeket az Ákos-dalokat, úgy elég a Pálinkafogyasztók Nemzeti Tanácsa által rendelkezésre bocsátott Ajánlott Kötelező Dalok Szöveggyűjteményéből felolvasni ezeket, kábulatig. Kiegészítésként javasoltak a közrádió Ákos által alkotott szignáljai.
• Pataky Attilától (a) a három legnagyszerűbb, az alkalomhoz leginkább illő LP összes nótája: Dáridó Pataky-módra (1998), Csupaszív – Világslágerek Pataky-módra (2000), valamint Dárydó Pataky-módra 2. (2001)
• Pataky Attila (b): A művész a helyszínen dedikálja lemezeit.
(2) Figyelmeztetés: A dalok listája folyamatosan bővül, mindenekelőtt Keresztes Ildikóval, a Vastag-fivérekkel és a Homok a szélben című Korál-slágerrel. Az operettslágerek felülvizsgálata/engedélyezése a Kerényi Imre által felkért Nemzeti Művészeti Pálinkadalolási Bizottság tagjai által történik.

4. Zárórendelkezés
6. § Felhívjuk a figyelmet arra, hogy fenti Tervezetünk egyelőre még csupán Tervezet, aminek törvényre emelése két nappal ezelőtt megtörtént.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.