Vörösinges bokák (Svájc - Portugália 2:0)

Farkasházy Benedek
2008. 06. 16.
Mottó: Valamikor ezt a játékot mi is játszottuk.

A meccs alatt Céronaldó valószínűleg a Real Madrid és a Manchester United ajánlatait nyálazgatta, de Deco, Simao Sabrosa és Nuno Gomes sem játszott, így a legerősebb csapat a pályán a portugál kispad volt. Nekem mégis Luís Figo hiányzott legjobban az Eb első barátságos meccsén. Igaz, ő nemrég hozzánk szerződött, és lássuk be, hogy egy ásványvíz-palackozó csapatából mégse lehet könnyű bejutni Scolari kapitány kiválasztottai közé. Utóbbi az Eb-után ott is hagyja a portugál válogatottat a Chelsea kedvéért; kollégája, a svájci kispadot immáron hét éve koptató Köbi Kuhn pedig már másfél éve bejelentette, hogy az Eb után visszavonul. A törököktől elszenvedett vereség óta tudni lehetett, hogy ez lesz az utolsó meccse. Most nem sikerült nekik a bravúr, mint két éve a vb-n, amikor csak 11-esekkel estek ki a legjobb 16 között.


- Na, ki mit ajánl?

A meccs a szokásos putuga-putuga skandálással kezdődött, amire a házigazdák négy nyelven is válaszolhattak volna, de nem tették. Ők egy nyugodt nép. A pályán közben idegesítően lassan kezdtek a csapatok, elvégre a csoport eddig leginkább védekezőcsapata próbált támadni, hogy szépen búcsúzzon; a legtámadóbb alakulat mesterének terveiben pedig két nyugodt, eseménytelen félidő szerepelt. A három híján csupa új emberrel felálló portugál válogatott most lehetőséget kapott játékosaitól el lehetett volna várni, hogy legalább megpróbálják bizonyítani, hogy a kezdőbe is jók lennének. A jelek szerint azonban inkább a többiek sérüléseiben és eltiltásaiban bíznak. Lelkesen őrizték a labdát, de azért alibiből néha felívelték lesre. Veszélyt csak Nani pontrúgásai jelentettek. Meg a portugál védők pontos rúgásai a svájci bokákra.


- Egyedül nem megy!

A bírók ezen a meccsen is kitettek magukért, a portugálok szabályos gólját les címén nem adták meg. Azok meg annyira megszokhatták, hogy mindig lesen álltak, hogy talán fel sem tűnt nekik, hogy most kivételesen mégsem, mert nem reklamáltak. Vagy tökmindegy nekik, csak legyen már vége.

A második félidőre kicserélték a svájci csapatot, az első negyedórában kis szerencsével négy gólt is lőhettek volna, mégis a portugálok találták el a lécet. A csoport másik meccsén közben kétségbeesve rohamoztak az ekkor még kétgólos hátrányban lévő törökök, és született is török gól! Igaz, azt a svájciaknál játszó Hakan Yakin lőtte. 1-0!


- Ha már labdát nem találunk, egy vörösinges boka is jó lesz!

A portugálok meg ahelyett, hogy felébredtek volna, összehoztak egy 11-est. Hakan Yakin be is lőtte második gólját. Így ma összesen öt gólt rúgtak a törökök. Győzelemmel búcsúzott kapitányától a roppant szimpatikus svájci csapat. A portugálok az utóbbi évek leggyalázatosabb játéka után meg drukkolhatnak, hogy valami csoda folytán az osztrákok nyerjenek holnap, hogy ne a németek várjanak rájuk a nyolc között.


- Hogy mondják rétorománul, hogy gól?

Örüljünk a házigazdák sikerének, a többit meg felejtsük el gyorsan.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/24  •  XI. 17. – XI. 30.
HÓCIPŐ-FILM: MEGFXJTUK
AVAGY MIT FŐZÖTT KI LÉVAI ANIKÓ A BOSZORKÁNYKONYHÁJÁBAN? • LÉVAI ANIKÓ SZEREPÉBEN: LÉVAI ANIKÓ!
Para-Kovács Imre a Fidesz-kongresszuson tapasztaltakról, avagy a munkaalapú társadalomról, a Caliber RM 019 Tourbillon Celtic Knot óráról és a vidék megtartó erejéről Farkasházy Tivadar kísérletet tesz a paripahaciendás tüntetésszámláló megfejtésére Bartus László: Viktor, Lőrinc és a nőügyek Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy miért nem szerepel Márki-Zay az ElkXrtukban, mikor ő patkolta a kardlapozós lovakat Verebes István: Ugyan kérem, hol vagyunk már attól, hogy felháborodjunk? Dési János: Előbb olvass, utána kukázz, fordítva baj lehet belőle Avar János szerint jó dolog, ha egy ország kultúrpolitikai kulcsposztján olyasvalaki ül, aki a kultúránál csak annak művelőit utálja jobban Trunkó Barnabás megfejtette, csak úgy jöhetett ki 30 millióból a Fidesz frakcióülése, ha megint Németh Szilárd főzött A Heti Kamu megtudta, az Alkotmánybíróság szerint lehet népszavazást tartani Demeter Szilárd agyátalakító műtétjéről A háttérhatalom előretolt bástyái: Para a Népszava hétköznapilapnál Az Orbán-rendszer legnagyobb hazugságai – XXII. rész: Na, heló krumplik, avagy az ezermilliárdos nyugdíjcsökkentés
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.