Narancsszüret (Hollandia - Franciaország 4:1)

Farkasházy Benedek
2008. 06. 14.
Mottó: Valamikor ezt a játékot mi is játszottuk.

Szegény hollandok! Az előző fordulóban végre nemcsak jól, de szépen is játszottak, erre most a fél világ arról beszél, les volt-e az első góljuk. Az volt, bármit is mond az UEFA, az ugyanis egy gazdasági társaság, ami az érdekeinek megfelelően nyilatkozik. Azt mégsem vállalhatják fel, hogy egy svéd szolgáltatási csoportvezető (ez Peter Fjörtfeldt bíró civil foglalkozása) - aki életében nem lát annyi pénzt, mint amennyit az általa vezetett meccsen szereplő játékosok egy hét alatt megkeresnek - az első meccsükön kvázi kiejti a regnáló világbajnokot. Sokkal inkább hiszek a világ négyszeresen is legjobb játékvezetőjének, Puhl Sándornak, aki a szabályok szelleméről beszél, és nem a leírt betűiről. Nem úgy, mint a szünetben bejelentkező Márton Sándor, a játékvezetői bizottság elnöke, akinek a pályán nyújtott teljesítménye talán csak Hanacsek és Vágner bírók magaslataihoz hasonlítható (utóbbit életében csak egyszer ünnepelték a szurkolók, amikor egy teremtorna döntője előtt a hangosbeszélő bejelentette, hogy visszavonul, és ez az utolsó meccse).


- Jön a gall kakas? Jó lesz vacsorára!

És szegény franciák is! Zidane már csak fejjátékot vállal, Vieira és Henry meg sérüléssel bajlódik. Domenech kapitány ezt tetézve otthon hagyta Giulyt, Cissét és Trezeguet-et is. Hát, akinek ennyire jó Anelka (aki ha még egy meccsen játszik, és akkor sem lő gólt, ő lesz az Eb-k történetének legtöbb meccsen pályára lépő gólképtelen játékosa), az verje csak meg a hollandokat meg az olaszokat. Ha bírja. Mindannyiunk szerencséjére a világ többszörösen is legrágább játékosa egyelőre a kispadon ül.

Nagyon féltem, hogy egy ilyen (majdnem) tökéletes meccs után felhígul az Oranje játéka, mint a 12%-os narancslé, amit tökkel, sárgarépával, meg mittudoménmivel dúsítanak. Nem így lett, mert Dirk Kuyt a 9. percben máris felszolgált egy kis kakastaréjt előételnek. A franciáknak meg mintha jó lenne a 0-1. Nem tudom mire vártak, de fél óra alatt egyetlen kapura lövés a Szabad Föld-kupán is kevés. Egyedül Govu és Malouda próbálkoztak rendületlenül. Makelele pofonja után volt még öt jó percük, amikor kis szerencsével hármat lőhettek volna. Henry meg néhány luftot követően csak egyszer tudott jó pozícióból lőni, akkor is 20-ról. Az meg ugye Van der Sar ellen ritkán elég. Kicsit olyan volt az első félidő, mint amikor a búrok unatkozván a nagy melegben megparancsolták a rabszolgáiknak, hogy játszanak velük, de ne merjék nagyon megizzasztani őket.


- Nyugi, ez még csak az előétel!

(Bocs, hogy visszatérek rá, de a szünetben beszélgettünk a Hócipő korrektorával, Fazekas Lacival, aki szerint az van az olasz meccsek bíróügyei mögött, hogy ugye az olaszok a vesztes Eb-pályázat után hangosan háborogtak, és szinte teljesen megszakították a "diplomácia kapcsolatokat" a Platini vezette UEFA-val. Naná, hogy olyan skandináv bírókat delegáltak nekik, akik Brünnhilde-alkatú százhúsz kilós vikingekhez szoktak, nem pedig a leshatáron helyezkedő fifikás, cingár csatárokhoz. Így működik a sportpolitika a gyakorlatban.)

Van Bastennek valószínűleg elege lett a nagypályás csocsóból, ezért a szünetben egy védekező középpályás helyett behozta Arjen Robbent. Ez a szurkolók nyelvén azt jelenti, hogy: még, még, még, ennyi nem elég. Eleget foglalkoztam már más meccsek bíráival, és úgy látszik elhamarkodottan írtam velük
tele az oldalt. Mert bizony itt is lehetett volna adni tizenegyest a franciáknak kezezésért. Majd biztos ezt is megmagyarázza az UEFA biróküldő főbizottságának illetéses albizottsága, hogy rálőtt labda volt. Pár percre rá Henry félig háttal fölé emelt, amit Egri Viktor csak félig közvetített le, mert Marcel Desailly a kimaradt helyzet miatt pont az ő háta mögött üvöltötte el magát, amitől megijedt.


- Van Nistelrooy sarkaz, Robben elfut, Van Persie lő!

Mekkorát üvöltött volna, ha a pályán van, amikor Van Nistelrooy fantasztikus sarkazásából Robben megindult, és Van Persie szó szerint be***zta a másodikat. Pár percre rá Anelka már melegít, amikor Henry besarkazta a szépítő gólt. Középkezdésből - mialatt a francia védők még ünnepeltek - Robben azonnal visszaállítja a kétgólos különbséget. Az Eb eddigi két legszebb találatát láthattuk egy perc alatt. Na, kinek hiányoznak még a németek és a görögök?


- Egyedül nem megy!

Beállt Anelka. Innentől biztossá vált, hogy több francia gól ma már nem esik, emberhátrányban ugyanis reménytelen ez ellen a holland csapat ellen támadni. Naná, hogy a végén Sneijder még eggyel növelte a gólkülönbséget.

A Domenech által kitalált óvatoskodó játéknak az lett a vége, hogy csúnyán lebőgtek a „lő blő”-k. Mi magyarok meg reménykedjünk abban, hogy jó lóra tettünk a holland edzővel, akit még egész jó áron vettünk. Tessék csak megnézni, hány csapatot vezettek ki az Eb-re, hány edzőjükért versengenek az európai élcsapatok.


- Kapj el, ha tudsz!

A hollandok megállíthatatlanok. Várhidi exkapitány azt sugallta a meccs után, hogy a következő fordulóban majd cselesen kikapnak a románoktól, hogy a két vb-döntőst kiejtsék, mert jobb nélkülük a nyolc között, még feltámad nekik valamelyik.

Miért? Akkor mi van?
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.